Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Biserica „Sfîntul Nicolae” din Bălţi (1795 - prezent)

 Faţada Bisericii Sfântul Nicolae din Bălţi, Republica Moldova; Construită în 1795 la comanda boierului moldovean Gheorghe Panaiot.
Clopotniţa Bisericii Sfântul Nicolae din Bălţi, Republica Moldova; Restabilită în 1996

 Faţada Bisericii Sfântul Nicolae din Bălţi, Republica Moldova; Construită în 1795 la comanda boierului moldovean Gheorghe Panaiot.

 Clopotniţa Bisericii Sfântul Nicolae din Bălţi, Republica Moldova; Restabilită în 1996

 

Soborul bisericesc de piatră „Sfîntul Nicolae” din Bălţi a fost construit în 1795 de arhitectul Antuan Weismann din Halicia (provincie din afara hotarelor Moldovei, amplasată imediat la hotarul ei de nord), la comanda boierului moldovean Gheorghe Panaiot. Ţara Moldovei traversa grele încercări, totuşi boierul Gheorghe Panaiot a decis să edifice un oraş şi a invitat 300 negustori de origine armeană din Halicia, iar una din condiţiile acestora era edificarea unei biserici greco-romano-catolice. Ulterior conducerea Moldovei nu a permis transferarea celor 300 negustori din Halicia în oraş şi în 1804 Panaiot a sfinţit biserica în stil ortodox.


Clădirea, care s-a păstrat până în zilele de azi, reprezintă un edificiu de cult spaţios, construit după tipul de biserici greco-romano-catolice. La exterior monumentul reprezintă în plan o navă alungită în două niveluri, marcată de pilaştri verticali, întrerupţi de trei cornişe orizontale. Pilaştrii faţadei principale subliniază structura interioară a construcţiei. Acoperişul bisericii este în două ape. Pilaştrii verticali şi ferestrele cu ancadramente creiază o impresie monumentală a edificiului.

În interior biserica se divizează în pronaos, naos şi altar, unica excepţie fiind constituită de naos, care este divizat longitudinal în trei nave, delimitate între ele de două rînduri de arcade sprijinite pe piloni masivi. Se presupune, ca crucea ce încununează iconostasul a fost pictată de E. Altini (sf. sec. XVIII).

 

Bibliografie (surse)
1. http://www.patrimoniu.md/

 
 
 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta guberniei Basarabia, 1883
Harta guberniei Basarabia, 1883
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md