Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova (1942 - prezent)

          Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova este un lăcaş de cult ce se află în satul Bârnova din judeţul Iaşi. Biserica este situată la o distanţă de aprximativ 6 kilometri de Hanul Trei Sarmale din Iaşi, în apropiere de Primăria comunei Bârnova.
 
Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, vedere generală
Mormântul lui Ion C. Inculeţ din cadrul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova
 Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, vedere generală
 Mormântul lui Ion C. Inculeţ din cadrul Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova
 
Istoric

          Biserica cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" din comuna Bârnova a fost ctitorită de către Ion Inculeţ (1884-1940), care a îndeplinit funcţiile de preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia, care a decis la 27 martie 1918 Unirea acesteia cu România şi apoi de vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri al României Mari între anii 1936-1937. Acesta şi-a construit în anul 1920 o reşedinţă de vară la Bârnova, unde soţia sa dispunea de un teren de 26 ha de pământ care scăpase de expropriere.

          Construită din cărămidă pe domeniul familiei Inculeţ (cu o suprafaţă de circa 2,5 hectare), biserica este impunatoare prin arhitectură şi emană spiritualitate şi îndemn la credinţă, dominând împrejurimile deoarece este situată pe o colină. Iniţial s-a preconizat a fi o capelă a familiei Inculeţ, construcţia bisericii având loc între anii 1942-1947 pe terenul familiei Inculeţ imediat după trecerea la Domnul a academicianului Ion C. Inculeţ şi a soţiei sale, principesa Ruxandra Başotă. Cei care au finalizat construcţia au fost fraţii Ion I. Inculeţ şi Georgel I. Inculeţ, fiii marelui om politic Ion C. Inculeţ.

          Biserica este pictată în ceară, cu o tematică deosebită şi inedită, pictura fiind realizată în anul 1947 de către profesorul universitar - Ştefan Constantinescu de la Facultatea de Belle Arte din Bucureşti. Biserica a fost sfinţită în anul 1947, apoi, în anul următor, ca urmare a voinţei ctitorilor, capela, împreună cu pământul deţinut de familia Inculeţ au fost donate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de către urmaşii boierului Ion Inculeţ.

          Destinaţia iniţială a bisericii a fost cea de capelă-necropolă, aici aflându-se mormintele lui Ion Inculeţ şi al soţiei sale principesa Ruxandra Başotă-Cantacuzino. Ion Inculeţ a încetat din viaţă la data de 19 noiembrie 1940, dar deoarece construcţia bisericii nu fusese finalizată, el nu a putut fi înmormântat la Bârnova. Corpul său a fost pus într-un sicriu de sticlă, care la rândul său a fost aşezat într-un altul de lemn de Mahon comandat din Italia şi care a fost acoperit cu un drapel tricolor lung de 5 metri. Racla a zăcut câţiva ani într-un cavou provizoriu, la Cimitirul Belu din Bucureşti.

          După decesul soţiei sale, principesa Ruxandra Cantacuzino, la 21 mai 1942 în casa familiei din Bucureşti, rămăşiţele pământeşti ale lui Ion Inculeţ şi ale Ruxandrei Cantacuzino au fost reînhumate la data de 7 iunie 1942 în naosul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul" din Bârnova, în părţi opuse (Ion C. Inculeţ în partea dreaptă a naosului, iar soţia sa în partea stângă).

          Cu prilejul intrării armatelor sovietice pe teritoriul României în vara anului 1944, mormântul lui Ion C. Inculeţ a fost profanat. Soldaţii sovietici au spart placa de marmură, precum şi sicriul de sticlă, furând drapelul tricolor lung de 5 metri. Mormântul soţiei sale n-a fost profanat. Ca o dovadă că a faptului s-a descoperit mormântul lui Inculeţ (după ce iniţial se găsise goală cripta de la Belu), s-a trimis la Moscova drapelul cu care fusesee învelit sicriul. Ulterior, fiul lui Ion C. Inculeţ, inginerul Georgel Inculeţ, împreună cu nişte meşteri, au reparat mormântul.

          În perioada regimului comunist, biserica nu a fost folosită, fiind închisă, iar Parohia Bârnova şi-a avut sediul la Mănăstirea Bârnova. S-a slujit în biserică doar de două ori pe an, la hram.


Redeschiderea bisericii
 
          După Revoluţia din 1989 din România, în anul 1992, acest sfânt locaş a trecut din nou în patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Parohia Bârnova trecând cu slujbele în Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". În fiecare an, la data de 27 martie, cu ocazia aniversării Unirii Basarabiei cu România, în biserica Parohiei Bârnova, este oficiat un parastas de pomenire a ctitorilor, Ion C. Inculeţ şi familiei sale.

          În apropierea bisericii, se află vechiul conac al familiei Inculeţ, transformat în casă memorială. În prezent, începând din anul 2001, terenul de 2,5 hectare, împreună cu casa boierească şi biserica "Sf. Ioan Botezătorul" formează Centrul "Ion Inculeţ" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

          În anul 2001, s-au realizat o serie de lucrări la biserică, cum ar fi:

    - cu ajutorul Primăriei, s-a realizat un modern sistem de iluminat exteriorul bisericii;
    - s-a amenajat, dintr-o modestă magazie, o frumoasă casă de prăznuire, sfinţită în ziua de Duminică, 10 iunie 2001, imediat după Sfânta Liturghie;
    - s-a realizat la Mănăstirea Golia un frumos mobilier pentru altarul bisericii etc.


Bibliografie (surse)

1. http://ro.wikipedia.org/
 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md