Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Acţiunile militare ale UE. Cazul Darfur (2003 - prezent)

Autor: Natalia Butnaru,

Studentă anului II,

Facultatea Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice

Conducător ştiinţific:

Nicolai Afanas, lector univ.

 

          Conştientă de importanţa sa mondială din punct de vedere economic şi comercial, Uniunea Europeană îşi foloseşte influenţa pentru a se implica si contribui la aplanarea crizelor din lume. Uniunea promovează prosperitatea şi sprijină valorile democratice în lumea întreagă; în acelaşi timp, aceasta sprijină consolidarea stabilităţii şi bunăstării pentru cetăţenii din interiorul frontierelor sale. UE este în acelaşi timp cel mai mare furnizor de ajutor pentru ţările în curs de dezvoltare. Uniunea a creat o politică externă şi de securitate proactivă, cu posibilitatea de a efectua misiuni de gestionare a crizelor şi de menţinere a păcii în Europa şi în întreaga lume.

          Ţările şi regiunile pentru care Uniunea Europeană furnizează ajutor umanitar reflectă harta locurilor în dificultate din lume. Asistenţa este necondiţionată. De asemenea, nu contează dacă este vorba de un dezastru natural sau cauzat de om; scopul este de a veni în sprijinul victimelor cât mai repede posibil, fără a face vreo diferenţă cu privire la rasă, religie sau convingerile politice ale guvernelor lor[1].

          Uniunea Europeana pune in aplicare politica de ajutor umanitar prin trei instrumente:

  • ajutor de urgenţa,
  • ajutor alimentar,
  • ajutor pentru refugiaţi si pentru persoanele deplasate[2].

          Acţiunile Uniunii Europene sunt puse in practica de către  Oficiul pentru Ajutor Umanitar– (ECHO) [3].

          De la fondarea sa în 1992, ECHO a fost activ în peste 100 de ţări din întreaga lume, furnizînd echipament vital şi provizii de urgenţă cît mai repede posibil victimelor dezastrelor. Din bugetul său de peste 700 milioane de euro pe an, ECHO finanţează, de asemenea, echipe medicale, experţi în deminare, transport şi comunicaţii, ajutor alimentar şi sprijin logistic.

          Anul 2006 a fost un an plin de provocări, cu cereri suplimentare pentru resursele destinate ajutorului umanitar ale UE, din cauza:

    - situaţiei dificile a mii de persoane deplasate din cauza conflictului din Darfur în sudul Sudanului şi în regiunile de la frontiera cu Ciad,

    - degradării situaţiei palestinienilor din Cisiordania şi din fîşia Gaza,

    - consecinţelor umanitare ale războiului din Liban dintre Israel şi Hezbollah.

          ECHO este de asemenea prezent în aproximativ 60 de alte ţări, inclusiv Afganistan, Republica Democrată Congo, Sri Lanka şi Tanzania. Uniunea Europeană continuă să sprijine victimele aşa numitelor crize uitate, care au însumat 14 % din bugetul pentru ajutor umanitar în 2006. Principalele crize uitate identificate au fost în Nepal, Myanmar/zona graniţei cu Thailanda, Cecenia, Kashmir şi situaţia precară a refugiaţilor din Sahara Occidentală, în vecinătatea Algeriei.

          Ca donator de ajutor umanitar, Comisia Europeană, prin intermediul ECHO, cooperează îndeaproape cu partenerii de pe teren – organizaţii neguvernamentale, organisme ale Naţiunilor Unite şi ale Crucii Roşii/Semilunii Roşii – pentru a furniza hrană şi echipament, apă potabilă şi material de salubrizare, adăposturi, facilităţi medicale şi sisteme de comunicaţii temporare. Uniunea Europeană se aşteaptă ca nivelul prezent de dezastre naturale şi conflicte să continue şi a majorat numărul de agenţi pe teren, experimentaţi în evaluarea rapidă a necesităţilor, pentru a-şi ameliora răspunsul la crizele umanitare.

          Uniunea şi-a accentuat o implicare activă pe continetul African unde este nevoie deasemenea de rezolvarea şi aplanarea a diferitor situaţii de criză şi conflictuale.

          În 2006,  ECHO a alocat 322 milioane pentru ţările ACP (Africa, Caraibe si Pacific). Cele mai importante acţiuni s-au desfăşurat după cum urmează:

    - În Sudan , din cauza situaţiei din ce în ce mai grave din Darfur, alocarea bugetară a crescut de la 40 milioane de euro la 97 milioane de euro şi alte 17 milioane de euro au fost alocate pentru Chad ca reacţie la consecinţele mişcărilor populare sudaneze;

    - Uganda de Nord cunoaşte al douăzecilea an de conflict armat. Guvernul luptă împotriva Armatei Rezistenţei Domnului (ARS) în zonele nordice. Bugetul de 19 milioane de euro alocat în 2006 a fost dedicat pentru a se asigura apă şi instalaţii sanitare, medicamente şi alimente, mijloace de trai şi securitate alimentară, protecţie şi articole nealimentare;

    - În Burundi : 17 milioane de euro au fost utilizate în favoarea persoanelor vulnerabile, furnizându-se medicamente esenţiale în centrele de sănătate şi în spitalele publice. În cadrul luptei împotriva holerei, oamenii au primit apă potabilă, respectiv centre de tratament specializat şi spitale publice. În sfârşit, oamenii au beneficiat şi de pe urma activităţilor de protecţie;

    - În Republica Democrată Congo (RDC) , finanţarea totală de 50 milioane de euro a fost utilizată pentru satisfacerea nevoilor elementare de sănătate, nutriţie şi adăpost ale celor mai vulnerabile populaţii din zona cea mai defavorizată (regiunile estice) şi pentru a se furniza capacităţi de transportare a ajutoarelor umanitare;

    - În Liberia , un buget de 19.8 milioane de euro a fost utilizat pentru a se continua asistarea revenirii şi a reinstalării refugiaţilor şi a persoanelor strămutate intern la locul lor de origine, prin finanţarea pachetelor de ajutor, transport şi asistenţă generală, inclusiv protecţie.[4].

In ceea ce priveste situaţia din Darfur , Uniunea a avut diferite proiecte aparte în care şi-a depus efortul din plin pentru soluţionarea genocidului.

          Din anul 2003 pîna in prezent, doua milioane de oameni au fost nevoiţi sa părăsească provincia Darfur din nord-vestul Sudanului. Dintre aceştia, un sfert de milion au plecat din zonă după 1 august 2006. Tara vecină, Ciad, este destabilizată de valul celor 250.000 de refugiaţi. In numai patru ani in urma conflictului  se estimează ca au murit 400.000 de oameni.

          În tot acest haos Uniunea Europeana s-a implicat activ pentru a rezolva acest genocid care a provocat moartea unui număr impresionant de oameni dar si fărimiţarea Darfurului atât din punct de vedere geografic cit şi economic.

          De la începerea genocidului pînă in prezent Uniunea Europeana a colaborat activ in trimiterea atît a trupelor militare cit a asistenţei şi ajutorului umanitar si financiar. Uniunea Europeana a aprobat oficial în octombrie 2007, trimiterea imediate a unei forţe militare in Ciad si nord-estul Republicii Centralafricană, afectate de conflictul din Darfur şi din cauza lipsei de securitate, din cauza răzvrătirii.

          O declaraţie a miniştrilor de Externe a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au declarat la Bruxelles ca decizia de a lansa operaţiunea in Ciad si Republica Centrafricana a fost adoptată.

          Conform rezoluţiei 1778 al Consiliului de Securitate al ONU, din septembrie 2007, Uniunea Europeana încredinţează forţei numite EUFOR Ciad-RCA, (Forţa Uniunii Europene)[5] ,sarcina de  „a proteja  personalul ONU”, respectiv misiunea politiei Naţiunilor Unite şi cei 3.000 de poliţişti instructori, precum şi civili „expuşi pericolului” şi „personalul umanitar”. Aceasta va facilita sosirea ajutorului material contribuind la securizarea regiunii.

          EUFOR va supraveghea securitatea celor 241.000 de refugiaţi sudanezi veniţi din Darfur in estul Ciadului şi a altor 3.000 in nord-estul Republicii Centrafricane, precum şi a celor 179.000 de cetăţeni din Ciad şi 20.000 din Republica Centrafricana deplasaţi in interiorul ţarilor respective din cauza violenţelor.

          Mandatul acestei forţe formate din circa 3.700 de militari, dintre care peste jumătate francezi şi alţii din 13 ţari europene, este de un an.

          UE şi statele sale membre au  oferind o gamă largă de susţinere a Uniunii Africane  (UA),  un spectru larg de eforturi pentru a contribui la stabilizarea situaţiei din Darfur.

          Uniunea Europeana a contribuit la aplanarea conflictului  cu sume de bani considerabile de mari. Dealtfel ei au implicat în acest proiect in jur de peste 430 milioane de euro. Adiţional statele membre ale Uniunii Europene au contribuit cu ajutor material, alimentar, echipamentar etc, suma estimata a statelor membre s-a evaluat la o sumă de 115 milioane euro.

          O alta contribuţie a Uniunii Europene in acest conflict a fost numirea unui Reprezentant special in Sudan Torben Brylle,[6] numit in funcţie în 2007, care asigura coordonarea contribuţiei Uniunii Europene in AMIS (Suport UE in Uniunea Africana, Misiunea din Darfur).

          El deasemenea fiind asistat de către o echipă militară a Uniunii Europene.  Atunci cînd proiectul UNAMID se va sfirşi , acţiunile Uniunii Europene se vor finisa şi ele, avînd loc doar unele monitoringuri.

          Acest proiect efectuat de catre Uniunea Europeana  este unul dintre cele mai importante operaţiuni militare in afara continentului European şi fară asistenţă NATO, de cînd politica  europeană in materie de aparare a devenit cu adevarat operaţională, in 2001.

 

Bibliografie (surse)

1. Direcţia Generală Comunicare “Europa în Mişcare”, Comisia Europeană , 2007. p.1

2. Comisia Comunitaţilor Europene, Raport al Comisiei pentru anul 2007, Bruxelle 2008 3.2.1 www.eur-lex.europa.eu

3. Comisia Comunitaţilor Europene, Raport al Comisiei pentru anul 2007, Bruxelle 2008 3. www.eur-lex.europa.eu

4. Raportul Comisiei-Direcţia Generală Ajutor Umanitar (ECHO)-Raport anual 2006[sec(2007)1227].

5. European Union Military Staff from Wikipedia, the free encyclopedia.

6. European Union delegation of the European Commission in Washington D.C. EU Support to the African Union Mission in Darfur (AMIS).

 

Legături externe

http://en.wikipedia.org/wiki/Eufor

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0555:FIN:RO:HTML

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Graniţei Ungariei cu Transilvania, Liber Chronicorum (1493) de Hartmann Schedel
Harta Graniţei Ungariei cu Transilvania, Liber Chronicorum (1493) de Hartmann Schedel
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md