Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Democraţie, regim politic

          Guvernarea de catre popor; asta este semnificatia cuvantului democratie. Cea in care traim noi astazi este una reprezentativa:, adica cetatenii aleg proprii reprezentanti pe care ii deleaga cu dreptul de guvernare, dar in acelasi timp e si o guvernare parlamentara, care exercita si are cel mai mult din putere, adica confera increderea executivului. Acest tip de democratie e diferit de o democratie prezidentiala unde puterea guvernului e impartita cu seful Statului.

          Actuala democratie isi imparte puterea in trei parti: executivul, legislativul si judiciarul. Aceste puteri trebuie sa actioneze independent fara a-si incurca treburile unul cu altul. De exemplu, puterea executiva nu trebuie sa interfereze cu puterea judiciara, ci sa se limiteze numai in a pune in executie legile. Puterea legislativa creeaza legile si le paseaza in mana Parlamentului (sau a Parlamentelor in cazul Statelor Federale), a regiunilor si a altor entitati ce au autonomie legislativa. Puterea judiciara se ocupa, in final, de aplicarea legilor si de rezolvarea conflictelor aparute in interpretarea ei. O garantie a unui guvern democratic e libertatea presei, ce da poporului posibilitatea tinerii sub control a puterilor.

 

Bibliografie (surse):

1. http://director-articole.net/politica/definitia-democratiei/

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta administrativă a Basarabiei, 1914
Harta administrativă a Basarabiei, 1914
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md