Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Irène Curie, chimistă franceză (1897 - 1956) Irène Curie, chimistă franceză, Larureată a premiului Nobel în Chimie
 Irène Curie în laboratorul de chimie
 
Irène Curie, născută la Paris, pe 12 septembrie 1897, a fost fiica lui Pierre şi Marie Curie, iar din 1926 soţia lui Frédéric Joliot. După întreruperea studiilor sale la Facultatea de Ştiinţe din Paris, a activat în calitate de soră medicală a radiologului în timpul Primului Război Mondial. A devenit Doctor în Ştiinţe în 1925, cu teza despre rezele alfa ale poloniului. Singură sau în colaborare cu soţul său, au contribuit la dezvoltarea radioactivităţii naturale şi artificiale, strămutării elementeleor, şi fizicii nucleare; a primit Premiul Nobel în Chimie împreună cu soţul ei  în 1935 pentru sinteza elementelor radioactive noi, lucrare care a fost cuprinsă în publicaţia proprie cu numele "Producţia artificială a elementelor radioactive. Probe chimice ale strămutării elementelor" (1934).


În 1938 studiul său asupra acţiunii neutronilor asupra elementelor grele, a constituit un pas important în descoperirea fuziunii uraniului. Lector din 1932, ea devine Profesor al Facultăţii de Ştiinţe din Paris în 1937, şi după aceasta Director a Institutului de Radiu în 1946. Fiind un funcţionar al guvernului la Direcţia pentru Energie Atomică timp de şase ani, Irène a luat parte prin lucrarea sa la construcţia primului reactor neclear francez (1948). A fost implicată la inaugurarea unui mare centru al fizicii nucleare la Orsay pentru care a lucrat în afara programului. Acest centru a fost echipat cu  un sincro-ciclotron de 160 MW, şi construcţia căruia a continuat după decesul său de către F. Joliot. A fost interesată de viaţa socială şi intelectuală a femeilor; a fost membru al Comitetului Naţional de Femei Franceze (Comité National de l'Union des Femmes Françaises) şi a Consiliului Mondial pentru Pace. În 1936 Irène Joliot-Curie a fost membră a câteva academii străine şi a numeroase societăţi ştiinţifice, a fost Doctor Honoris Cauza a câtorva universităţi, şi a Şef a Legiunii de Onoare. A decedat la Paris în 1956.

Jean Frédéric şi Irene Joliot-Curie au avut o fiică, Helene, şi un fecior, Pierre.

 

Bibliografie (surse)

1. From Nobel Lectures, Chemistry 1922-1941, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1966

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Munteniei în timpul domniei lui Mircea cel Batrîn
Harta Munteniei în timpul domniei lui Mircea cel Batrîn
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md