Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman (1354 - 1403)

 

Imperiul Otoman
Impereiul Otoman
 Califatul Islamic
Impereiul Otoman

 

Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman

 Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman

Baiazid I (ca 1354 - 1403; Bayezıt, poreclit Yıldırım, 'fulgerul' din cauza personalităţii puternice, dar şi datorită victoriilor şi rapidităţii de mişcare) a fost un sultan al Impereiul Otoman Imperiului Otoman din 1389 până în 1402. A ajuns la tron după asasinarea tatălui său, Murad I şi imediat a ordonat ca fratele său mai mic Yakub să fie omorât pentru a preveni astfel o lovitură de stat. Baiazid I a fost primul sultan otoman care din sursele documentare occidentale este numit împărat.

În semn de răzbunare pentru asasinarea lui Murad în Bătălia de la Kosovo Polje, Baiazid a masacrat toţi prizonierii sârbi. Totuşi, a reuşit să obţină un tratat de pace cu conducătorul sârb Ştefan Bulcovic, dând Serbiei o autonomie considerabilă. În 1391 a asediat Constantinopolul. La cererea împăratului Bizantin Ioan Paleologul, o nouă cruciadă a fost organizată pentru a-l înfrânge pe Baiazid. În 1396, aliaţii creştini sub conducerea regelui ungur şi Împăratului Sfântului Imperiu Roman Sigismund, au fost înfrânţi la Bătălia de la Nicopole. Asediul asupra Constantinopolului a durat până în 1401. Chiar şi împăratul a reuşit să scape din oraş, dar salvarea Imperiului Bizantin a venit din partea declaraţiei de război mongole împotriva lui Baiazid.

În 1400, războinicul mongol Timur Lenk (Timur cel şchiop) a reuşit să convingă regatele locale, ce fuseseră cucerite de turci, să i se alăture în atacul împotriva lui Baiazid. În Bătălia de la Ankara, pe 20 iulie 1402, Baiazid a fost capturat de Timur. Există unele surse ale timpului care pretind că acesta ar fi fost ţinut în lanţuri într-o cuşcă drept trofeu. De asemenea, există multe poveşti ale captivităţii, inclusiv una care descrie cum Timur îl folosea ca scaun pentru piciore. Cu toate acestea, se crede că toate aceste mărturii sunt false, deoarece scriitori de la curtea lui Timur au afirmat că Baiazid a fost tratat bine şi că Timur i-a jelit moartea. De asemenea, propria istorie a lui Timur cu alţi conducători a demonstrat că s-a ţinut de cuvânt când mai târziu a afirmat că a încercat să-l reînscăuneze pe Baiazid pe tronul Imperiului Otoman. Un an mai târziu, Baiazid moare, unele surse afirmând că s-ar fi sinucis.

 

Vezi şi...

Lista sultanilor Imperiului Otoman

 

Bibliografie (surse)

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Baiazid_I

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2016 istoria.md