Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Decebal, rege Dac (87 - 106)

Decebal, rege Dac 87-106
Decebal, rege Dac 87-106

Fiu al lui Scorillo şi succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal ocupă tronul Daciei într-un moment în care tendinţele expansioniste ale Imperiului Roman, care-şi stabilise durabil frontiera pe linia Dunării, se accentuau rapid.

La începutul secolului 3, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul Dio Cassius îi făcea următorul portret leogios: “Era foarte priceput în ale războiului şi iscusit la faptă, ştiind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi de a scăpa cu bine dintr-o înfrîngere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor”.

Din primul an de domnie Decebal este confruntat cu o situaţie dificilă. În urma expediţiei dace din iarna anului 85/86 în sudul Dunării, în timpul căreia însuşi C. Oppius Sabinus, guvernatorul Mosesiei, îşi găsise moartea, Roma organizează prima campanie în inima Daciei. În vara anului 87 o armata de 5-6 legiuni, secondată de numeroase unităţi auxiliare şi comandată de prefectul pretoriului Cornelius Fuscus, traversează Dunărea înaintînd probabil pe Valea Oltului. Într-un defileu (poate la Turnu Roşu) Decebal suprinde într-o capcană forţele romane, în luptă cazînd însuşi comandantul roman: prizonieri, trofee şi stindardul legiunii a V-a Alaude sunt duse de Decebal în Munţii Orăştie. Strălucita victorie îi oferă lui Decebal un răgaz de un an, timp în care neobositul rege încheie alianţe cu popoarele de la hotarele Daciei, cu sarmanţii, iazigii şi roxolanii, cu marcomanii şi quazii germanici.

La un an de la înfrîngerea lui Fuscus, Decebal trebuie să facă faţă unei noi ofensive romane. Împăratul Domiţian, venit în Moseia, în vecinătatea teatrului de operaţiuni, numeşte în fruntea legiunilor pe încercatul guvernator Tettius Iulianus (fost consul în anul 83, apoi guvernator al provinciei Moesia). Patrunzînd în Dacia prin Banat, tettius Iulianus este întîmpinat de Decebal în defileul de la Tapae; confruntarea îndărjită se încheie cu victoria romană. Dificultăţile întîmpinate de armatele imperiale în Pannonia în lupta cu quazii şi marcomanii, care-l sprijiniseră pe regele dac, îl determina pe Domiţian să accepte ofertele de pace făcute de Decebal. Se încheie astfel în anul 89 o pace de compromis între Imperiul Roman şi Regatul Dac în schimbul unor subsidii în bani şi ingineri, instructori militari, Decebal se recunoaşte rege clientelar, continuînd în următorii 12 ani de pace să-şi consolideze puterea şi statul.

Procesul de centralizare a statului dac este accelerat, armata este echipată şi instruită, se iniţiază un vast program de construcţii civile şi militare, îndeosebi în regiunea Munţilor Orăştie, soli încearcă să stabilească relaţii cu popoarele şi statele inamice Romei.

După aproape 3 ani de pregătiri la hotarele meridionale ale Daciei, începute imdeiat după urcarea pe tron, împăratul Traian (în timpul căruia Imperiul Roman atinge apogeul puterii şi expansiunii sale teritoriale) concentrează la începutul anului 101 în Moesia Superior 13-14 legiuni şi numeroase unităţi auxiliare (în total circa 150.000 de soldaţi), în vederea îngenuncherii regatului lui Decebal.

La 25 martie 101 Împăratul părăseşte Roma, traversează Dunărea pe poduri de vase la Laederata (Ramna) şi Dierna (Orsova) pătrunzînd prin Banat în Dacia. La Tapae, în vara anului 101, Decebal încearcă să oprească înaintarea romană. Crîncena şi îndelungata bătălie se încheie însă cu victoria romană. Spre sfîrşitul anului 101 importante forţe dace, aliate cu sarmaţi şi bastarni, traversează Dunărea şi pătrund în Moesia, obligîndu-l pe împăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal. Ingeniosul plan strategic, care-l face pe Traian să nu poată exploata succesul de la Tapae, se prabuşeşte însă după înfrîngerea forţelor lui Decebal în iarna şi primăvara anului 102 (la Nicopolis ad Istrum şi în Dobrogea la Adamclisi), initiativa militară trecînd definitiv în tabăra adversă.

În toamna anului 102, îndîrjita rezistenţă a lui Decebal îl obligă pe Traian să încheie pacea cu regele dac, pace înţeleasă însă de ambele tabere doar ca un simplu armistiţiu. Din ordinul lui Traian, Apolodor din Damasc, cel mai vestit inginer al epocii, înalţă, între Dobreta şi Pontes, în anii 103-105, un durabil pod peste Dunăre, pe care legiunile romane îl trec în vara anului 105, iniţiind cel de-al doilea Război dacic.

Abandonat de aliaţi, atacat prin Banat, Valea Oltului şi Moldova, constrîns continuu la defensiva, Decebal se retrage în citadela din Munţii Orăştie. După cucerirea puternicelor cetăţi care păzeau accesul spre capitală (Blidaru, Costeşti, Piatra Roşie, Baniţa, Capalna, Tilisca), legiunile romane încep asediul Sarmizzegetusei. În ciuda eroicei rezistenţe dace, cetatea este cucerită şi distrusă din temelii. O parte dintre apărători, printre care şi regele Decebal, reuşesc să părăsească cetatea încercînd să continue rezistenţa împotriva romanilor în interiorul ţării.

Urmărit de cavaleria romana, pentru a nu cădea viu în mîinile romanilor, Decebal se sinucide.

Cea mai mare parte a regatului dac este transformată în vara anului 106 în provincie romană.

 

Bibliografie (surse):

  1. Autor cititoarea noastră MARGO

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

ADIpirles

07.12.2015

ADIpirles

07.12.2015

ADIpirles

07.12.2015

ADIpirles

07.12.2015

ADIpirles

07.12.2015

Alexiadum

09.03.2015

Felicitari

M-a ajutat mult, mulţam!

Razvan0333

21.09.2014

Bravo

Nu mai adaugati nimic e perfect, multumesc.
Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatului Moldovei, 1483
Harta Principatului Moldovei, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md