Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

27 noiembrie, istoricul zilei

- 1308 -

Carol Robert de Anjou este ales rege al Ungariei

La 27 noiembrie 1308 Carol Robert de Anjou este ales rege al Ungariei. Încoronarea nu s-a putut face din cauza că Ladislau Kan refuză să restituie coroana Sfîntului Ştefan.

 

- 1913 -

Se constituie prima societate naţională de navigaţie maritimă "România"

La 27 noiembrie 1913 se constituie prima societate naţională de navigaţie maritimă "România", care va începe să funcţioneze la 1 martie 1914. Preşedinte a societăţii a fost Anghel Saligny.

 

- 1918 -

Este proclamat Actul Unirii necondiţionate a Basarabiei mari cu România

La 27 noiembrie 1918 este proclamat Actul Unirii necondiţionate a Basarabiei mari cu România.

 

- 1918 -

În ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democartată Moldovenească, acesta s-a autodizolvat

La 27 noiembrie 1918 în ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democartată Moldovenească (succesoarea Guberniei Basarabiei), acesta s-a autodizolvat.

 

- 1921 -

La Bucureşti, are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România

La 27 noiembrie 1921, la Bucureşti, are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România, la care se adoptă noul statut şi program al partidului ce prevedea modificarea Constituţiei, unificarea legislativă şi administrativă, etc.

 

- 1931 -

Are loc la Paris, Franţa, o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România

La 26-27 noiembrie 1931 are loc la Paris, Franţa, o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.

 

- 1940 -

Sunt masacraţi în închisoarea Jilava peste 60 de deţinuţi, foşti demnitari şi alte persoane care urmau să fie judecate pentru acţiuni antilegionare

La 26-27 noiembrie 1940 sunt masacraţi în închisoarea Jilava peste 60 de deţinuţi, foşti demnitari şi alte persoane care urmau să fie judecate pentru acţiuni antilegionare în timpul lui Carol al II-lea numut şi "Masacrul de la Jilava".

 

- 1940 -

Asasinarea de către legionari a lui Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga

Nicolae Iorga, prim-ministru al României
Virgil Madgearu, economist şi om politic, România
Nicolae Iorga, prim-ministru al României
Virgil Madgearu, economist şi om politic, România

La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădura Snagov, de lîngă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.

Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.

La cateva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari, teroarea a continuat. Pe la orele amiezii, un grup de şapte legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.

Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu.

Ion Antonescu, conducatorul statului, a anunţat ca va va lua măsuri împotriva vinovaţilor.

Drapelul Gărzii de Fier, România
 Drapelul Gărzii de Fier, România
 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta administrativă a Basarabiei, 1914
Harta administrativă a Basarabiei, 1914
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md