Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

30 noiembrie, istoricul zilei

- 1823 -

Ţarul Alexandru I a indicat Senatului să cuprindă în cadrul recensămîntului toţi şerbii ruşi aflaţi în Basarabia ţaristă

La 30 noiembrie 1823 ţarul Alexandru I a indicat Senatului să cuprindă în cadrul recensămîntului toţi şerbii ruşi aflaţi în Basarabia ţaristă.

 

- 1835 -

Pe lîngă Liceul din Chişinău, Basarabia ţaristă, este deschis un pension pentru fiiii de nobili

La 30 noiembrie 1835 pe lîngă Liceul din Chişinău, Basarabia ţaristă, este deschis un pension pentru fiiii de nobili, a cărui înfiinţare a fost permisă de ţar la 24 noiembrie 1834.

 

- 1840 -

Are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa "Farmazonul din Hîrlău", pusă în scenă de Costache Caragiale

Vasile Alecsandri, poet român
Vasile Alecsandri, poet român

La 18 / 30 noiembrie 1840 are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa "Farmazonul din Hîrlău", pusă în scenă de Costache Caragiale.

 

- 1840 -

Se înfiinţează la Sibiu, Transilvania, prima asociaţie a meşteşugarilor - Uniunea meseriaşilor

La 18 / 30 noiembrie 1840 se înfiinţează la Sibiu, Transilvania, prima asociaţie a meşteşugarilor (Uniunea meseriaşilor), fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847), avînd drept scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale.

 

- 1874 -

S-a născut Winston Churchill

Winston Leonard Spencer Churchill la 20 ani
Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii, laureat al premiului Nobel pentru Literatură 1953
Winston Leonard Spencer Churchill la 20 ani
Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii, laureat al premiului Nobel pentru Literatură 1953

La 30 noiembrie 1874 s-a născut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1940-1945 şi 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953. Pe numele întreg, Winston Leonard Spencer Churchill, politicianul britanic s-a născut în Oxfordshire, într-o familie prestigioasă cu o îndelungată tradiţie militară. Prin urmare, tânărul Churchill a urmat aceeaşi cale şi s-a înscris la Academia Militară.

După ce a absolvit, a servit în armată vreme de şapte ani în India, Sudan, Africa de Sud. În 1899 s-a retras şi a început o carieră politică stralucită. Un prim pas a constat în accederea în Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator. Patru ani mai târziu a intrat în rândul liberalilor, iar în timpul Primului Război Mondial a activat în Marina britanică. Ca urmare a campaniilor dezastruoase din Dardanele şi Galliopoli a fost exclus din Comitetul de război, dar s-a oferit să preia comanda unui batalion de infanterie din Franţa.

În 1917 a revenit în politică ca membru al Cabinetului liberal condus de Lloyd George. În 1924, s-a reîntors în Partidul Conservator, doi ani mai târziu devenind liderul formaţiunii. Tot în acestă perioadă a început să atragă atenţia asupra pericolului de agresiune din partea Germaniei şi Japoniei care s-a confirmat prin izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când Churchill a fost rechemat în postul de conducător al Armatei, pentru ca la puţină vreme sa fie numit premier. Din această postură a orchestrat, împreună cu preşedintele american Franklin D. Roosevelt şi liderul sovietic Iosif Stalin, victoria Aliaţilor împotriva naziştilor. În iulie 1945, la 10 săptămâni după îngenuncherea Germaniei, Churchill a suferit şi el o înfrângere, pentru că în urma alegerilor conservatorii au pierdut puterea în favoarea Partidului Muncitoresc.

Marele politician britanic a devenit lider al opoziţiei, pentru ca în 1951 sa fie reales în funcţia de prim-ministru. A fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, care i-a acordat titlul de Sir, şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatură, juriul luând în considerare cele şase volume de studii istorice despre cel de-al Doilea Război Mondial pe care le-a scris, precum şi discursurile sale politice. În 1955 a demisionat din funcţia de premier, însă a continuat să activeze în Parlament până în 1964, cu un an înainte de a se stinge din viaţă.

Winston Churchill (1874-1965)
Winston Churchill (1874-1965)

 

- 1939 -

A început Războiul sovieto-finlandez (Războiul ruso-finlandez, Războiul de iarnă)

Soldaţi finlandezi în atac, Războiul sovieto-finlandez
 Soldaţi finlandezi în atac, Războiul sovieto-finlandez
 
La 30 noiembrie 1939 a început Războiul de iarnă (cunoscut şi ca Războiul sovieto-finlandez sau Războiul ruso-finlandez) a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, trei luni după izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Drept consecinţă, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Naţiunilor pe 14 decembrie.
 
Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se aşteptase să cucerească întreaga ţară până la sfârşitul anului, dar rezistenţa finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deşi aceştia din urmă îşi depăşeau inamicii în proporţie de 3 la 1. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când ţara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10% din teritoriul naţional şi cam 20% din capacităţile sale industriale.
 

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  3. ro.wikipedia.org

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta României în Perioada Interbelică, 1918-1940
Harta României în Perioada Interbelică, 1918-1940
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md