Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

27 decembrie, istoricul zilei

- 1784 -

Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia, Transilvania

Vsile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784
Vsile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

La 27 decembrie 1784 Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, apoi duşi şi închişi la Alba Iulia, Transilvania. Crişan, al treilea conducător al răscoalei, este prins la 30 ianuarie şi întemniţat de asemena la Alba Iulia.

 

- 1816 -

La Iaşi, Moldova, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi

Gheorghe Asachi, cărturar român, iniţiatorul apariţiei primei piese de teatru în limba română
Gheorghe Asachi, cărturar român, iniţiatorul apariţiei primei piese de teatru în limba română

Pe 27 decembrie 1816, la Iaşi, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi.

Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este primul spectacol de teatru jucat de români în limba româna. Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian. Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Această „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzînd mîna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tîlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961).

În Procuvîntarea la editia din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română: „Într-o epohă de străinomanie, la 1816, am fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.

La premiera din 1816 a piesei Mirtil si Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti.

Anul 1816 se consideră anul înfiinţării teatrului de la Iaşi, care va purta ulterior numele lui .  

Teatrul Naţional
Interiorul Teatrului Naţional
Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi
Interiorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi

- 1899 -

Se naşte principesa Maria a României, căsătorită ulterior cu Alexandru Karagheorghevici, rege al Serbiei

La 27 decembrie 1899 se naşte principesa Maria a României, căsătorită la 8 iunie 1922 cu Alexandru Karagheorghevici, rege al Serbiei (din august 1921), asasinat la Marsilia de către un terorist (9 octombrie 1934). Petru, fiul lui Alexandru şi al Mariei, devine rege al Iugoslaviei (1934-1941), sub regenţă (şi 1941-1945 în exil la Londra). Principesa Maria a încetat din viaţă în 1970, la Los Angeles, S.U.A..

 

- 1917 -

Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevice, care săvîrşeau jafuri şi asasinate

La 27 decembrie 1917 Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevice, care săvîrşeau jafuri şi asasinate.

 

- 1918 -

Consiliul de Miniştri al României a dispus instituirea la Chişinău a unei Comisii pentru lichidarea lucrărilor Sfatului Ţării din fosta Basarabie ţaristă

La 27 decembrie 1918 Consiliul de Miniştri al României a dispus instituirea la Chişinău a unei Comisii pentru lichidarea lucrărilor Sfatului Ţării din fosta Basarabie ţaristă.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta hotarului între Moldova şi Imperiul Rus, 1856-1878
Harta hotarului între Moldova şi Imperiul Rus, 1856-1878
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md