Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Tratatul de la Versailles (1919)

Tratatul de Pace de la Versaille, Paris 1919
Semnarea tratatului de pace la Versaille, 1919
 Tratatul de Pace de la Versaille, Paris 1919 Semnarea tratatului de pace la Versaille, 1919

Tratatul de la Versailles din 1919 este un tratat de pace semnat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forţele Aliate (Franta, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, Romania, Serbia, Cehoslovacia) şi cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria). Tratatul este urmarea armistiţiului semnat cu luni înainte în pădurea din Compiegne, ce a pus punct luptelor. Tratatul stipula ca Germania sa-şi asume completa responsabilitate pentru declanşarea războiului şi să plătească mari compensaţii (reparaţii de război) trupelor aliate. În plus conform tratatului, Germania pierdea teritorii în faţa tărilor vecine, suferea o severă limitare a forţelor armate şi a fost deposedată de coloniile sale africane şi cele de dincolo de ocean. Reprezentanţii noului Guvern german (Republica de la Weimar) au fost obligaţi de către învingători să semneze acest tratat, altfel luptele aveau să înceapă din nou. Ministrul de Externe al Germaniei, Hermann Muller, a semnat Tratatul de pace de la Versailles la 28 iunie 1919. Tratatul a fost ratificat de către Liga Naţiunilor la 10 ianuarie 1920. În Germania, tratatul a cauzat un şoc, deseori resimţit ca o traumă sau un complex anti-Versailles, care, eventual, a contribuit la colapsul Republicii de la Weimar, în 1933, şi la accederea lui Adolf Hitler la putere.

 

Condiţii
 
Tratatul prevedea crearea Ligii Naţiunilor, un ţel important pentru preşedintele american Woodrow Wilson. Liga Naţiunilor urma să arbitreze conflictele dintre naţiuni înainte ca ele să fi ajuns la război. Nu toate cele "14 puncte" ale preşedintelui Wilson au fost realizate, spre exasperarea atât a germanilor, cât şi a lui Wilson. Cu alte cuvinte, principiul naţionalităţilor s-a aplicat inconsecvent, doar atunci când convenea aliaţilor victorioşi. În cazul unor teritorii locuite în majoritate de populaţie germană s-a aplicat principiul istoric, nu cel naţional. Satisfacerea revendicărilor din partea Franţei a fost obiectivul principal în acest tratat. Alte prevederi includeau cedarea unor colonii aflate sub dominaţie germană şi pierderea unor teritorii anexate sau cucerite de către Germania anterior:

    - Alsacia-Lorena (aparţinând Franţei, din secolul XVII până în 1871), prin politica expansionistă a lui Ludovic al XIV-lea, a fost redată Franţei (14.522 km2, 1.815.000 locuitori, (în 1905));
    - Nordul Schleswigului, zona Tonder în Schleswig-Holstein, după Plebiscitul Schleswig, a fost redat Danemarcei (3.228 km2 sau 3.938km2);
    - majoritatea teritoriului din Marea Poloniei ("Provinz Posen") şi estul regiunii Pomerania (Prusia de Vest), pe care Prusia il cucerise în Glasvandul Poloniei, au fost redate Poloniei dupa Marea Rascoală Poloneză (53.800 km2 cu 4.224.000 locuitori (in 1931), inclusiv 510 km2 si 26.000 locuitori din Silezia Superioară);
    - zona Hulczyn din Silezia Superioara, a fost acordată Cehoslovaciei (316 sau 333 km2 si 49.000 locuitori);
    - Estul Sileziei Superioare, după plebiscit, a fost redat Poloniei (3.214 km2 cu 965.000 locuitori);
    - zona oraşelor germane Eupen şi Malmedy a fost acordată Belgiei;
    - zona Soldau din Prusia de Est, incluzând (calea ferată pe ruta Varsovia-Gdansk) a fost acordată Poloniei (492 km2).

          Inconsecvenţa aplicării principiilor de drept, respectiv recurgerea la argumentul naţional doar în detrimentul Germaniei, nu şi în cazul teritoriilor cu majoritate germană aflate în dispută, a dus la frustrările care au constituit samânţa celui de-al Doilea Război Mondial.
 

 Secvenţe video de la semnarea Tratatului de la Versailles, Paris 1919
 

Bibliografie (surse):

  1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Tratate_interna%C5%A3ionale

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Monarh

12.01.2017

Raspuns la Al Doilea Război Mondial.

Părerea mea că deşi multe ţări au comis greşeli în alegere aliaţilor cum ar fi România,până la urma toţi împreună au învins nazismul.Ceea ce ţine de Urss cred că au avut unul din cele mai mari roluri în război,mai ales după bătaliile de la Moscova,Stalingrad şi bătălia de tancuri de la Prihorovka, acestea au fost bătăliile de cotitură din război după acestea vedwm că deja Urss trece în ofensivă iar Germani începe defensiva,de atunci Wermahtul va fi in continua retragere, acesta il socot cel mai mare merit al Urss,dar nu putem ierta acestei terori crimele impotriva umanitati cum ar fi crima de la Katyn cînd aproape 20000 de ofiteri poloneji au fost executati de catre Urss.Ceea ce tine de Sua ea este tot vinovata de inceperea razboiului anume prin politica izolationista,pri tragerea timpului in deschiderea frontului de vest.Ambele aceste mari puteri isi pun ghiarele pe europa si statele distruse dupa razboi impartindo intre ei precum Urss si Germania au impartit Polonia comform Pactului Ribbentrop-Molotov si Protocolului aditional Secret,astfelei iarasi nu iau in consideratie pe nici o tara.
P.S.Imi cer scuze pentru greselile ortografice scriu de pe telefon.

Regal

11.09.2013

Al II razboi mondial!!

Germania isea invingatoare daca SUA nu a acordat un mare ajutor Rusiei anume :armament (tancuri nu ,rusii aveau cit duce trenul),mincare si multe altele fiindca Stalin s-a rugat la SUA că ,,Azi ma cucereste pe mine mine pe voi,,aceasta a băgat frica in SUA văzind cit de bine inainteaza Germania! Germania e foarte puternica ...altii mai zic ca Germania a inceput al II razboi mondial dar daca ne gindim mai bine nu este de loc asa,rusii au inceput razboiul inca cu 1 an mai devreme dupa ce au ucerit o mare parte din Romania ,fiinca pe atunci regele Mihai era tinar si bolisevicii au intrat in palat si l-au amenintat cu moarte veata ori pamintul si Mihai tinar si nepriceput a raspuns ,,teritoriul ,,aici este mult de scris...Hitler se nemuia cu regele Mihai si el i-a zis ca peste 1 an va recuceri teritoriul luat de bolisevici

Zv3ra

30.11.2011

Parerea mea!!!

cea mai stupida intrebare... sa iesit Germania invingatoare, sa cistigat nazismul, te gindesti ce teroare era sa fie? macar stii pe ce principii mergea Hitler? nu? iti zic exterminarea popoare pe care le socotea inferioare..dupa cum zicea el in aceasta clasa intra jumate din populatia globului..Iti zic de ce Germania e la un nivel asa inalt acum:
1.IEse invinsa din razboi nazismul inlaturat..
2. Planu Marshall daca stii de el.. prin care SUA ajuta tarile care au suferit din cauza razboiului..(din acest proiect germania a beneficiat cel mai mult circa 90%..acest proiest a fost unul de miliard asa ca calculeaza cu cit a ridicat SUA economia Germaniei)

arialix

19.01.2011

Germania

In 1919 Germania a cazut, peste 20 ani iar sa ridicat si iar sa apucat de luptă. În 4 ani iar a căzut.
Azi noi cunoaştem Germania ca un stat puternic, stabilitate în tehnică, punctualitate, calitate.
Oare a trebuit URSS să ne elibereze?

Ce părere aveţi cititori?
Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Graniţei Ungariei cu Transilvania, Liber Chronicorum (1493) de Hartmann Schedel
Harta Graniţei Ungariei cu Transilvania, Liber Chronicorum (1493) de Hartmann Schedel
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md