Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Biserica Ortodoxă, Perioada post-comunistă, cronologie (1991 - prezent)

1991 Colapsul Uniunii Sovietice, sfârşitul Războiului Rece; reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe Răsăritene şi Orientale se întâlnesc la Chambesy, Elveţia pentru a discuta relaţia lor cu Consiliul Mondial al Bisericilor; Biserica Catolică de Rit Bizantin Ruteană din Transcarpatia este restaurată ca entitate separată de Biserica Greco-Catolică Ucraineană (UGCC) cu sediul în Galiția, fiind formată din aproape 23 % din parohiile din Transcarpatia (ortodocşii de aici formează cca. 60% din numărul lor total).

1992 Începe războiul civil din fosta Yugoslavie; soborul întâistătătorilor bisericilor din Constantinopol; Patriarhul Diodor I al Ierusalimului prezintă lista mărturisirilor de credință ortodoxe ale Patriarhiei Ierusalimului, care este inclusă în procesele verbale ale adunării liderilor ortodocşi din Fanar din Duminica Ortodoxiei.

1993 A şaptea întâlnire a Comisiei Comune a Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică, în Balamand, Liban, emite documentul intitulat Uniatismul: metoda unirii din trecut şi viitorul. În căutarea comuniunii depline; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întâlneşte a şaptea oară în Sandbjerg şi emite declaraţia "Sinoadele Ecumenice".

1993 Biserica Ortodoxă a Ciprului condamnă francmasoneria ca religie incompatibilă cu creştinismul; este publicat Studiul Biblic Ortodox: Noul Testament şi Psalmii; Biserica Tewahedo din Eritreea devine autocefală; Noii mucenici Ieromonahul Vasile (Rosliakov), Călugărul Ferapont (Puşkarev), şi Călugărul Trofim (Tatarinov) din pustia Optinei sunt martirizaţi în cadrul unui ritual satanist.

1994 Se ţine Adunarea din Ligonier în Pennsylvania Vestică în Satul Antiohian la care participă majoritatea ierarhilor ortodocşi din America de Nord şi care votează renunţarea la numirea creştinilor ortodocşi din America cu apelativul "diaspora."

1995 Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I vizitează Vaticanul; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întâlneşte a opta oară în Limassol, Cipru şi emite declaraţia "Înţelegerea mântuirii în lumina Sinoadelor Ecumenice"; Papa Ioan Paul al II-lea emite enciclica Orientale Lumen, care încurajează reunirea Răsăritului cu Apusul.

1996 Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Americii de Nord şi de Sud este reorganizată de Patriarhia Ecumenică, care împarte administrarea celor două continente în patru părţi, cele patru noi jurisdicţii fiind Arhiepiscopia Americii, Mitropolia de Toronto (Canada), Mitropolia Mexicului (America Centrală) şi Mitropolia de Buenos Aires (America de Sud).

1997 Vizita în SUA a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu; înfiinţarea eparhiilor de Bukoba, Madagascar, Ghana şi Nigeria; Legea privind libertatea conştiinţei şi a asociaţiilor religioase din Rusia conferă creştinismului ortodox statutul de religie naţională predominantă.

1998 Patriarhia Ecumenică, nerecunoscând Rusiei dreptul de a emite un tomos de autocefalie în 1951, emite propriul tomos pentru Biserica Ortodoxă a Cehiei şi Slovaciei; în mai se ţine Întrunirea de la Tesalonic la care participă delegaţi ai diferitor Biserici Ortodoxe, pentru a discuta participarea ortodoxă la mişcarea ecumenică ( în special la Consiliul Mondial al Bisericilor); descoperirea moaştelor Sfântului Ambrozie din Optina; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întrunește pentru a noua oară în Sigtuna şi emite declaraţia "Mântuirea: milă, justificare şi conlucrare ".

1999 Numeroase construcţii ortodoxe sârbeşti din Kosovo şi Metohia sunt profanate și distruse, în timpul prezenţei trupelor NATO; Federaţia Luterană Mondială şi Biserica Romano-Catolică semnează Declaraţia Comună despre Doctrina Justificării.

2000 Comisia Comună Teologică Ortodoxă-Romano-Catolică se întâlneşte a noua oară în Baltimore unde discută texte despre Implicaţiile ecleziastice şi canonice ale uniatismului, dar este suspendată; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întâlneşte a zecea oară la Damasc şi emite declaraţia "Lumea şi Tainele în viaţa Bisericii"; Biserica Ortodoxă Rusă anunţă canonizarea Ţarului Nicolae al II-lea şi a membrilor familiei sale executaţi în 1918; în ciuda unei opoziţii foarte puternice din partea Bisericii Greciei şi a majorităţii publicului, guvernul Greciei dispune îndepărtarea afilierii religioase de pe cărţile de identitate.

2001 Papa Ioan Paul al II-lea cere iertare Bisericii Ortodoxe pentru răul provocat prin cruciada a IV-a; ortodocşii greci şi ortodocşii copţi ai Patriarhiilor din Alexandria cad de acord să îşi recunoască reciproc Tainele Botezului și Căsătoriei.

2002 Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Papa Ioan Paul al II-lea semnează amândoi Declaraţia de la Veneţia asupra Eticii Mediului Înconjurător; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întîlneşte a 11-a oară în Oslo şi emite declaraţia "Tainele ca mijloace de mântuire".

2003 Arhiepiscopia Creştină Ortodoxă Antiohiană a Americii de Nord primeşte dreptul de "auto-guvernare" (similar dar nu identic cu autonomia) de la Biserica Ortodoxă a Antiohiei.

2004 Papa Ioan Paul al II-lea decide restituirea moaştelor Sfinţilor Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul către Biserica Ortodoxă a Constantinopolului; Patriarhul Ecumenic sfinţeşte o biserică în Havana, Cuba; sfinţirea primei biserici ortodoxe în Antarctica de către Biserica Ortodoxă Rusă; Icoana Maicii Domnului din Tikhvin, Făcătoare de Minuni este restituită Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Tikhvin, după ce stătuse timp de şaizeci de ani în Statele Unite; Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului îi canonizează pe Părintele Alexie Medvedkov (1867-1934), Părintele Dimitri Klepinin (1904-1944), pe Maica Maria Skobtsova (1891-1945), George (Yuri) Skobtsov (1921-1944) şi Elie Fondaminski (1880-1942), personalităţi ale istoriei spirituale a emigraţiei ruse din Franţa; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întâlneşte a 12-a oară la Durău (România) şi emite declaraţia "Botezul și Mirungerea ca Taine ale intrării în Biserică".

2005 Controversă majoră în Ucraina: Biserica Greco-Catolică Unită (UGCC), cu baza în Ucraina de Vest, îşi mută centrul administrativ de la Lvov la Kiev pe 21 august. Se construieşte o catedrală greco-catolică de mari dimensiuni (sponsorizată de soția Președintelui Ucrainei de atunci, Kateryna Iuscenko-Chumacenko), în parte datorită planurilor UGCC de înfiinţare a unei patriarhii ucrainene. Toate aceste demersuri sunt criticate nu numai de către Biserica Ortodoxă a Ucrainei, ci de întreaga comunitate ortodoxă răsăriteană.

2006 Publicarea primei cărţi de rugăciuni ortodoxe în rusă şi în chineză; Papa Benedict al XVI-lea renunţă la titlul de Patriarh al Occidentului; se înfiinţează o parohie ortodoxă rusă în Pyongyang, Coreea de Nord; Comisia Comună Teologică Ortodoxă-Romano-Catolică se întâlneşte a noua oară la Belgrad, în Serbia; Papa Benedict al XVI-lea vizitează Patriarhia Ecumenică, ceea ce provoacă criticile călugărilor din Muntele Athos; Arhiepiscopul Hristodulos al Atenei vizitează Vaticanul; Comisia Comună Luterană-Ortodoxă se întâlneşte a 13-a oară la Bratislava (Slovacia) şi emite declaraţia "Sfânta Împărtăşanie în viaţa Bisericii ".

2007 Reluarea deplinei comuniuni între Patriarhia Moscovei şi ROCOR; a 1600-a celebrare a adormirii Sfântului Ioan Gură de Aur; Vaticanul abrogă oficial doctrina Limbului (ca loc intermediar între rai și iad în care s-ar afla pruncii adormiți nebotezați); numărul credincioşilor ortodocşi din Italia ajunge la aproape un milion ca rezultat al migraţiei intense din România şi Ucraina; un sinod format din 50 de episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainiene-Patriarhia Moscovei (UOC-MP) declară în decembria la Kiev că UOC-MP este “o parte istorică şi autonomă a Bisericii Ortodoxe a Rusiei.”

2007 a zecea întâlnire a Comisiei Comune Ortodoxă-Romano-Catolică se ţine în Ravenna, Italia, condusă de co-preşedinţii Cardinalul Walter Kasper şi Mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergam, care cade de acord asupra unui document format din 46 de articole care furnizează un ghid de parcurs ecleziastic al discuţiilor de unire; comisia cade de acord că Roma ocupă "primul loc" în ordinea canonică a scaunelor episcopale ale Bisericii Primare, dar nu se ajunge la un acord asupra interpretării dovezilor istorice din acele timpuri privind prerogativele episcopului de Roma ca "protos"; delegaţia Patriarhiei Moscovei se retrage de la lucrări din cauza prezenţei delegaţilor Bisericii Estoniei, în ciuda unui compromis oferit de Patriarhia Ecumenică. Adormirea Patriarhului României Teoctist și alegerea Mitropolitului Moldovei, Daniel pe scaunul patriarhal.

2008 Adormirea Arhiepiscopului Hristodoulos al Greciei și alegerea noului întâistătător al Bisericii Greciei, Prea-Fericitul Ieronim, Mitropolit de Teba și Livadia.

Mai multe citeşte aici ...

 

Vezi şi...

Biserica ortodoxă, cronologie integrală

 

Bibliografie (surse):

1. http://ro.orthodoxwiki.org/Istoria_Bisericii_Ortodoxe_%28cronologie%29

 

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta principatelor româneşti pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, 1600
Harta principatelor româneşti pe timpul domniei lui Mihai Viteazul, 1600
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md