Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Adamovici Gherasim (1733 - 1794)

Adamovici Gherasim (n. 1733 – d. 1794) a fost episcopul ortodox al Transilvaniei între anii 1789 şi 1794. Gherasim Adamovici era etnic sârb, venit din Serbia pentru a fi instalat Răşinari ca episcop ortodox.

În martie 1792, împreună cu episcopul unit Ioan Bob, a înaintat împăratului Leopold al II-lea versiunea extinsa a memoriului Supplex Libellus Valachorum, prin care se cerea ca românii din Transilvania să nu mai fie consideraţi „toleraţi”, şi să aibă drepturi politice, economice şi religioase egale cu cele ale stărilor privilegiate (nobilii, saşii şi secuii). Prin aceasta se cerea redefinirea termenului medieval de "natio" (stare), care deşi iniţial nu avea un înţeles etnic, cu timpul a căpătat această semnificaţie, în sensul că bunăoară nobilii transilvăneni au început în zorii epocii moderne să se simtă şi să acţioneze ca unguri în ciuda originii lor etnice eterogene.

 

Bibliografie (surse)

 1. wikipedia.org

 2. Dicţionarul Istoriei Românilor, George Smeu

 3. Dicţionar ilustrat de istorie, Marian Lupu

 4. Dicţionar de istorie, fără autor

 

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md