Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Tratatul de Neproliferare Nucleară (1968 - prezent)

Focos nuclear mobil, poză
Ecplozia unui focos nuclear, poză
 Focos nuclear mobil, poză
 Ecplozia unui focos nuclear, poză
 
Tratatul de Neproliferare a Armamentului Nuclear,cunoscut si ca Tratatul de Neproliferare Nucleara (The Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, de asemenea Nuclear Non-Proliferation Treaty :NPT sau NNPT) este un tratat international, deschis spre semnare in data de 1 iulie 1968 pentru a limita raspandirea armamentului nuclear. 188 state suverane sunt parti ale tratatului , totusi doua (India si Pakistan) din cele opt puteri nucleare confirmate (altfel spus, cele care au testat, in mod public, armament nuclear), si o putere nucleara neconfirmata (Israel) nu au semnat si nici nu au ratificat tratatul. O alta putere nucleara (Coreea de Nord) s-a retras. Tratatul a fost propus de Irlanda, iar Finlanda a fost prima tara care l-a semnat. In New York, pe data de 11 mai 1995, partile semnatare ale tratatului au decis, prin comun acord sa extinda tratatul pe o perioada nedefinita si fara conditii.

Tratatul este adesea rezumat de cei trei piloni: non-proliferare, dezarmare, si dreptul de a utiliza tehnologia nucleara in mod pasnic.
 
 
Pilonii tratatului

 Primul pilon: neproliferarea

NPT permite urmatoarelor cinci state detinerea armelor nucleare: Franta (a semnat in 1992), Republica Populara China (1992), Uniunea Sovietica (1968; obligatiile si drepturile sunt acum asumate de Rusia), Regatul Unit (1968) si Statele Unite (1968). Acestea au fost singurele state, care posedau acest tip de armament in perioada in care tratatul a fost deschis spre semnare. Aceste state sunt, de asemenea, cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite (United Nations Security Council).

Cele 5 state cu arme nucleare (Nuclear Weapons States : NWS) sunt de acord sa nu transfere altor state tehnologie pentru "arme nucleare sau alte dispozitive explozive nucleare" ,si partile non-NWS sunt de acord sa nu procure sau sa dezvolte armament nuclear.

 
 

Diverse

.....Vezi şi ...

.......

 

Bibliografie (surse)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Tratate_interna%C5%A3ionale

 

Download

...........

 

Legături externe

 .....

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Harta Bătăliilor de la Harkov şi Kursk, Războiul II Mondial. Portocaliu: înfrîngerea atacului sovietic inţial care s-a încheiat cu a treia bătalie de la Harkov, Gri: înaintarea germană de la Kursk
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md