Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

31 martie, istoricul zilei

- 1684 -

Moare în captivitate la Lvov domnitorul Moldovei Gheorghe Duca

Gheorghe Duca, de 4 ori domn al Moldovei, domn al Munteniei

Gheorghe Duca, de 4 ori domn al Moldovei, domn al Munteniei

La 31 martie 1684, moare în captivitate la Lvov, Polonia, domnitorul Moldovei Gheorghe Duca, după ce fusese capturat cînd se întorcea cu oastea de sub zidurile Vienei.

Gheorghe Duca era un grec originar din Rumelia, venit în Moldova de mic, împreună cu părinţii săi. În timpul domniei lui Vasile Lupu îl întîlnim printre slujitorii de la curtea domnească. O căsătorie reuşită cu o fată din familia Buhuş îi asigură ulterior dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă. După moartea acestuia, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Constantinopol să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei.

Detalii... Gheorghe Duca, domn al Moldovei.

 

- 1821 -

Tudor Vladimirescu se retrage la mănăstirea Cotroceni în cadrul revoluţiei pandurilor din Muntenia

La 31 martie 1821 Tudor Vladimirescu se retrage la mănăstirea Cotroceni în cadrul revoluţiei pandurilor din Muntenia. În zilele următoare Tudor ocupă şi instalează garnizoane de panduri la mănăstirile Mihai Vodă, Antim şi Mitropolie (6-16 aprilie 1821).

 

- 1841 -

La Holod, Bihor, Imperiul Austriac, se naşte Iosif Vulcan, publicist şi scriitor român, animator cultural

Iosif Vulcan, poet și publicist român

Iosif Vulcan, poet și publicist român

La 31 martie 1841, la Holod, Bihor, Imperiul Austriac, se naşte Iosif Vulcan, publicist şi scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române.

Fondatorul revistei Familia a scris poezii (”Lira mea”, 1882), piese de teatru (”Ştefan Vodă cel Tînăr”, ”Gărgăunii Dragostei”, ”Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică (”Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane şi traduceri.

Detalii... Iosif  Vulcan, biografie.

 

- 1857 -

Se înfiinţează la Bucureşti, Muntenia, un Comitet Central al Unirii

La 31 martie 1857 se înfiinţează la Bucureşti, Muntenia, un Comitet Central al Unirii, care îşi fixează un program politic asemănător cu cel din Moldova.


- 1876 -

Guvernul conservator din România, condus de Lasăr Catargiu, îţi dă demisia

La 31 martie 1876 guvernul conservator din România, condus de Lasăr Catargiu, îţi dă demisia.

 

- 1877 -

Guvernul României decide mobilizarea generală a armatei pentru Războiul de Independenţă

La 31 martie 1877 guvernul României decide mobilizarea generală a armatei pentru Războiul de Independenţă. Decretul de mobilizare generală datează din 6 aprilie 1877 şi aduce sub arme aproximativ 100 000 de oameni. Trupele române ocupă poziţii de apărare pe Dunăre.

 

- 1897 -

În România se formează guvernul liberal prezidat de Dimitrie A. Sturdza, în care Spiru Haret ocupă portofoliul Instrucţiunii Publice

La 31 martie 1897, în România, se formează guvernul liberal prezidat de Dimitrie A. Sturdza, în care Spiru Haret ocupă portofoliul Instrucţiunii Publice.

 

- 1899 -

Este adoptată legea privind organizarea învăţămîntului profesional în România

La 31 martie 1899 este adoptată legea privind organizarea învăţămîntului profesional în România.

 

- 1907 -

În România, se finalizează expediţia de reprimare armată în cadrul Răscoalei ţărăneşti din 1907

La 31 martie 1907, în România, se finalizează expediţia de reprimare armată în cadrul Răscoalei ţărăneşti din 1907. Intervenţia armată s-a soldat cu cîteva mii de morţi şi cîteva zeci de mii de arestaţi.

 

- 1917 -

Guvernul României contractează de la Banca Angliei un împrumut de 40 000 000 de lire sterline

La 31 martie 1917 guvernul României contractează de la Banca Angliei un împrumut de 40 000 000 de lire sterline (circa 1 000 000 000 de lei), în condiţii extrem de grele.

 

- 1919 -

Reapare la Bucureşti, România, săptămînalul Universul literar sub conducerea lui Perpessicius şi Camil Petrescu

La 31 martie 1919 reapare la Bucureşti, România, săptămînalul Universul literar sub conducerea lui Perpessicius şi Camil Petrescu. Universul literar va fi publicat pînă în mai 1931.

 

- 1933 -

La Ploieşti, judeţul Prahova, România, se naşte Nichita Stănescu, poet, scriitor şi eseist român

Nichita Stănescu, poet român

Nichita Stănescu, poet român

La 31 martie 1933 la Ploieşti, judeţul Prahova, România, se naşte Nichita Hristea Stănescu (nume literar Nichita Stănescu), poet, scriitor şi eseist român, membru post-mortem al Academiei Române.

Considerat atît de critica literară cît şi de publicul larg drept unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, pe care el însuşi o denumea “Dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal, poeziei moderniste sau neo-modernismului românesc din anii 1960-1970. Ca orice mare scriitor, însă, Nichita Stănescu nu se aseamănă decît cu el însuşi, fiind considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu şi Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabile, făcînd parte din categoria foarte rară a inventatorilor lingvistici şi poetici.

Detalii... Nichita Stănescu, biografie.

 

- 1934 -

Are loc greva muncitorilor din Anina, România, încheiată cu satisfacerea majorităţii revendicărilor greviştilor

La 29-31 martie 1934 are loc greva muncitorilor din Anina, România, încheiată cu satisfacerea majorităţii revendicărilor greviştilor. Se acordă mărirea salariului cu 10%, prime şi ajutor familial.

 

- 1938 -

În România se desfiinţează prin decret regal toate partidele politice şi se instituie Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent

La 31 martie 1938, în România, se desfiinţează prin decret regal toate partidele politice şi se instituie Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, altăcuit din membrii Consilieri regali, numiţi de monarh în rang de miniştri de stat (cu caracter consultativ).

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas 2005;
  3. Articole Vlada Afteni.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Moldovei pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, 1483
Harta Moldovei pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md