Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

1 iunie, istoricul zilei

- 1431 -

Domnitorul Munteniei Dan II-lea moare eroic într-o luptă cu turcii

La 1 iunie 1431 domnitorul Munteniei Dan II-lea moare eroic într-o luptă cu turcii. Ulterior domn al Munteniei devine Alexandru Aldea (1431-1436), fiul lui Mircea cel Bătrîn, impus de boierii din ţară şi avînd sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, împotriva pretendentului Vlad Dracul.

 

- 1636 -

Se naşte Nicolae Milescu Spătarul, cărturar moldovean

Nicolae Milescu Spătarul, cărturar moldovean, bust Aleea Clasicilor, Chişinău, Republica Moldova
Nicolae Milescu Spătarul, cărturar moldovean, bust Aleea Clasicilor, Chişinău, Republica Moldova

Personalitate de prim rang în cultura românească şi rusă din a doua jumătate a secolului XVII - începutul secolului XVIII. N. Milescu s-a născut în familia unui boier moldovean la 1 iunie 1636. Şi-a făcut studiile la „şcoala cea mare” din Constantinopol, unde Milescu a avut ca profesor pe vestitul G. Blassios.

Întorcîndu-se în patrie pe la mijlocul anilor 50 ai secolului XVII, N. Milescu devine o persoană influentă la curtea domnitorilor moldoveni, ajungînd la rangul de spătar.
După cum reiese din unele izvoare, N. Milescu a participat la un complot împotriva domnului Ştefăniţă Lupu, după descoperirea căruia cărturarul a fost nevoie să părăsească ţara. După mai mulţi ani de pregătiri prin Valahia, Istambul, Stockholm, Paris, în 1671 N. Milescu a sosit la Moscova, cu scrisori de recomandare din partea patriarhului Hrisant al Ierusalimului, unde a fost numit în funţia de traducător din limbile elină, greacă, latină şi românească la departamentul soliilor (Посольский приказ) al Rusiei.

În calitate de înalt dregător al acestei instituţii, este numit cîţiva ani mai tîrziu, în fruntea soliei ruseşti care a plecat în China (1675-1678), misiune diplomatică ce a contribuit la cunoaşterea reciprocă dintre ruşi şi chinezi. N. Milescu s-a aflat în Rusiei pînă la sfîrşitul vieţii, ajungînd să contribuie chiar şi la transformările din timpul lui Petru cel Mare.

Nicolae Milescu Spătarul, cărturar moldovean
Nicolae Milescu Spătarul, cărturar moldovean

Nicolae Milescu, prin activitatea sa cărturărească, a avut un mare aport la dezvoltarea gîndirii social-politice, filozofice, geografice, a ştiinţelor naturale din Moldova şi Rusia. În perioada de pînă la stabilirea sa în Ţara Moscului, N.Milescu a manifetat un viu interes faţă de diverse probleme legate de istoria bisericii şi de teologie, scriind şi traducînd cîteva lucrări, între care menţionăm traducerea cel puţin a unor părţi a BIBLIEI.

A mai scris un şir de opere mai puţin cunoscute azi, ca "Aritmologhion", "Povestirea despre sabile", "Cartea aleasă pe surt despre nouă muze şi despre şapte arte liverale", în care autorul arată că fiecare dintre cele şapte ştiinţe îşi are muza ei, apoi "Hrismologhion" sau cartea celor patru monarhii. Un amestec de istorie şi legendă găsim în "Povestirea despre zidirea bisericii Sfînta Sofia de la Constantinopol". Printre scrierile lui Milescu se găsesc şi lucrări cu caracter pur istoric care se referă la trecutul Rusiei, precum "Genealogia ţarilor ruşi", "Alegerea ca ţar a lui Mihail Fiodorovici". În urma călătoriei în China, N.Milescu a scris "Descrierea călătoriei în China".

Opera lui Nicolae Milescu Spătarul a căpătat o largă răspîndire în manuscrise în timpul secolelor XVII-XIX în Rusia, ţările româneşti, Orientul Apropiat şi chiar în Europa Occidentală. De la sfîrşitul secolului XX lucrările sale au început să fie valorificate şi tipărite la început în Rusia, apoi şi în alte ţări, cum ar fi cele dedicate Siberiei şi Chinei. Ele au văzut lumina tiparului şi în Republica Moldova. Însă multe din scrierile sale mai continuă să zacă în manuscris în multe biblioteci şi arhive europene.

 

- 1685 -

Este semnat tratatul de "alianţă veşnică" dintre Transilvania şi Muntenia

La 1 iunie 1685 este semnat tratatul de "alianţă veşnică" dintre Transilvania şi Muntenia.

 

- 1778 -

Apre primul periodic cunoscut pe teritoriul României de azi, publicaţia teatrală "Theatral Wochenblatt" la Sibiu, Transilvania

La 1 iunie 1778 apre primul periodic cunoscut pe teritoriul României de azi, publicaţia teatrală "Theatral Wochenblatt" la Sibiu, Transilvania. Ziarul apare la tipografia lui Martin Hochmeister.

 

- 1829 -

Apare la Iaşi, Moldova, sub direcţia lui Gheorghe Asachi, Albina românească, prima gazetă în limba română apărută în Moldova

La 1 iunie 1829, stil vechi (13 iunie 1829, stil nou), apare la Iaşi, Moldova, sub direcţia lui Gheorghe Asachi, Albina românească, prima gazetă în limba română apărută în Moldova. Ziarul va apărea pînă la 24 noimbrie / 6 decembrie 1858, iar între 9 / 21 ianuarie 1850 şi 24 noiembrie / 6 decembrie 1858 a avut titlul de Gazeta de Moldavia.

 

- 1878 -

Are loc Congresul Internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San-Stefano

La 1 iunie - 1 iulie 1878 are loc Congresul Internaţional de la Berlin, convocat în vederea revizuirii Tratatului de la San-Stefano. Se recunoaşte independenţa României şi drepturile acesteia asupra Dobrogei, străvechi teritoriul românesc, iar judeţele Bolgrad, Cahul şi Izmail, retrocedate Moldovei prin Tratatul de la Paris din 1856, sunt încorporate din nou în Imperiul Rus.

 

- 1923 -

Pentru vorbitorii de limbă rusă din orașul Tighina, România, se editează cotidianul social-politic și informațional Tighinskii listok

La 1 iunie 1923 pentru vorbitorii de limbă rusă din orașul Tighina, România, se editează cotidianul social-politic și informațional Tighinskii listok. Ziarul s-a tipărit pînă la 4 octombrie 1924, ultimile numere ale căruia, începînd cu cel din 7 martie 1924, au avut o altă denumire - Nașe vremea. Pe lîngă Tighinskii listok a apărut zilnic în limba română o publicație prescurtată cu titlul Foaia Tighinei.

 

- 1935 -

Regele Carol II al României a vizitat Hotinul, unde a pus piatra de temelie a spitalului județean

La 1 iunie 1935 regele Carol II al României a vizitat Hotinul, unde a pus piatra de temelie a spitalului județean și a vizitat cetatea.

 

- 1938 -

în România, este adoptată Legea pentru organizarea Consiliului economic superior cu scopul de a dirija întreaga viaţă economică a ţării

La 1 iunie 1938, în România, este adoptată Legea pentru organizarea Consiliului economic superior cu scopul de a dirija întreaga viaţă economică a ţării. Consiliul economic superior a fost creat în 1936.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Andrei Eşanu "Cultură şi civilizaţie medievală românească", Editura ARC, Chişinău.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta guberniei Basarabia, 1883
Harta guberniei Basarabia, 1883
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md