Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

3 iunie, istoricul zilei

- 1098 -

Oraşul Antiohia este pierdut de turci în urma asediului cruciaţilor în cadrul Primei Cruciade

Asediul Antiohiei, miniatură medievală
Asediul Antiohiei, miniatură medievală
"Masacrul din Antiohia" de Gustave Doré

Asediul Antiohiei a avut loc în timpul primei cruciade, în perioada octombrie 1097 – iunie 1098. Cruciaţii  au asediat oraşul apărat de musulmani din 21 octombrie 1097 pînă pe 2 iunie 1098.

Antiohia fusese pierdută de Imperiul Bizantin în mîinile turcilor selgiucizi de puţină vreme, în 1085. Din 1088, guvernatorul musulman al Antiohiei fusese Yaghi-Siyan. Yaghi-Siyan era îngrijorat de înaintarea în Anatolia a armatelor cruciate în 1097 şi el a cerut ajutor în statele vecine musulmane, dar fără succes.

Cruciaţii au sosit în faţa porţilor Antiohiei pe 20 octombrie 1097 conduşi de Godfrey de Bouillon, Bohemund de Taranto şi Raymond al IV-lea de Toulouse. În timp ce Raymond dorea să dea imediat atacul, Godfrey şi Bohemund preferau să asedieze oraşul. Raymond a cedat fără nicio tragere de inimă şi, a doua zi, cruciaţii au încercuit parţial oraşul.

Asediul trena şi, în decembrie, Godfrey s-a îmbolnăvit, iar proviziile, care fuseseră din belşug pînă în acel moment, au inceput să se sfîrşească odată cu venirea iernii. Datorită lipsei de provizii, în tabăra cruciaţilor a apărut foametea, care a omorît atît oamenii cît şi caii: unul din şapte oameni a pierit de foame şi au mai rămas în viaţă numai 700 de cai. Au mai primit ajutoare care, însă, nu au reuşit să aprovizioneze în cantităţi suficiente tabăra cruciadă.

Odată cu sosirea primăverii au început a sosi aliaţii cruciaţilor. În martie, a ancorat în portul Sfîntul Simeon o flotă engleză condusă de Edgar Atheling, care aducea din Constantinopol materiale pentru construirea maşinilor de asediu. Acestea au condiţionat primele rezultate importante ale asediului.

Asediul a continuat, iar la sfîrşitul lunii mai 1098, în ajutorul Antiohiei a sosit o armată musulmană din Mosul sub comanda lui Kerbogha. Această armată era mult mai numeroasă decît cele care încercaseră pînă atunci spargerea asediului creştin.

Cucerirea Antiohiei
Cucerirea Antiohiei

Cruciaţii şi-au dat seama că trebuie să cucerească Antiohia mai înainte de sosirea întăririlor musulmanilor lui Kerbogha. Bohemund a reuşit să stabilească contacte cu Firouz, un sodat armean care păzea Turnul "celor Două Surori", care dorea să se răzbune din motive personale pe Yaghi-Siyan, şi l-a mituit pentru ca să deschidă poarta cetăţii. Bohemund a convocat adunarea cruciaţilor şi le-a cerut ca, după cucerirea oraşului prin mită şi trădare, să fie de acord să i-l ofere lui ca pradă de război. Raymond a răspuns furios că oraşul trebuie predat împăratului bizantin, aşa cum se căzuse de acord la Constantinopol în 1097, dar Godfrey, Tancred, Robert şi alţi lideri creştini au fost de acord cu pretenţiile lui Bohemund.

La 2 iunie Firouz i-a transmis lui Bohemund să mimeze un marş spre coloana în inaintare a lui Kerbogha, iar mai apoi să se întoarcă noaptea şi să atace zidurile cetăţii. După ce a fost dusă la indeplinire această schemă, Firouz a deschis porţile turnului pe care îl apăra şi oraşul a fost invadat de creştini. Creştinii sirieni rămaşi în cetate au deschis la rîndul lor restul porţilor şi au participat alături de cruciaţi la masacrarea musulmanilor. În timpul violenţelor, cruciaţii au ucis şi creştini localnici alături de musulmani, inclusiv pe fratele lui Firouz. Yaghi-Siyan a încercat să fugă, dar a fost prins de creştinii sirieni în afara zidurilor cetăţii, a fost decapitat, iar capul lui i-a fost oferit lui Bohemund.

La sfîrşitul zilei de 3 iunie, cruciaţii controlau cea mai mare parte a oraşului. Patriarhul ortodox al Antiohiei a fost reinstalat în funcţie de legatul papal, Adhemar de Le Puy, care spera să păstreze bunele relaţii cu bizantinii, în special după ce a fost clar pentru toată lumea că Bohemund dorea să păstreze oraşul ca pradă de război şi nu era dispus să-l cedeze bazileului.

 

- 1267 -

Este menționat pentru prima dată oraşul Mediaş

La 3 iunie 1267 este menționat pentru prima dată oraşul Mediaş.

 

- 1444 -

Este semnat Tratatul de alianță dintre Iancu de Hunedoara și Ștefan Tomșa, regele Bosniei, împotriva turcilor și dușmanilor

La 3 iunie 1444 este semnat Tratatul de alianță dintre Iancu de Hunedoara și Ștefan Tomșa, regele Bosniei, împotriva turcilor și dușmanilor. Tratatul va fi reînnoit la 11 noiembrie 1449.

 

- 1914 -

Este dezvelit monumentul împăratului Alexandru I al Rusiei la Chișinău

La 3 iunie 1914 timp de cîteva ore, Chișinăul este vizitat de împăratul Nicolae II-lea, în prezenţa căruia este dezvelit monumentul împăratului Alexandru I al Rusiei, înălţat pe str. Aleksandrovskaia, în faţa Mitropoliei (monumentul a fost distrus în 1918). Sculptor G.A. Ksimens.

 

- 1918 -

Și-a ţinut lucrările Congresul I al Medicilor Veterinari din Basarabia după Unirea cu România

La 3 iunie 1918 și-a ţinut lucrările Congresul I al Medicilor Veterinari din Basarabia după Unirea cu România.

 

- 1935 -

Regele Carol II al României, însoţit de întreg guvernul ţării, s-a aflat în vizită la Chișinău

La 3 - 4 iunie 1935 regele Carol II al României, însoţit de întreg guvernul ţării, s-a aflat în vizită la Chișinău.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. http://ro.wikipedia.org/
  2. Articol Constantin Mărăndici, Relațiile româno-sovietice 1934-1940;
  3. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md