Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

România dintre civilizaţii. A fost ocupaţia austriacă din Bucovina benefică? (1775 - prezent)

Autor: Cititorul nostru, Păduraru Cătălin

În anul 1775, Bucovina intra sub ocupaţie austriacă, în urma păcii dintre turci şi austrieci1. Detalii se pot afla în destule documente. În zilele noastre, tot mai des auzim că acea ocupaţie a adus civilizaţia germană şi austriacă acolo. Există chiar o mândrie bucovineană, noi ceilalţi fiind "regăţeni". Mai mult, acest aspect este extins la toată lumea germană, există renumita corectitudine germană, la care noi românii nici să visăm nu putem. Calea ferată construită atunci în Bucovina este mai de calitate decât cele construite de noi în vremurile noastre (asta poate să fie adevărat). Chiar şi aspectul  clădirilor şi al peisajului mai frumos al Bucovinei este atribuit imperiului austriac.

Dar, a fost ocupaţia austriacă un câştig pentru românii de acolo? Este mai evoluată Bucovina decât restul ţării? Este drept, există o cultură şi un naţionalism românesc mai puternic acolo. Există sate unde nu se fură ceva, chiar lăsat la îndemână (nu s-ar crede asta pe la noi, dar aşa este!). Se datorează asta ocupaţiei austriece? O primă îndoială ar exista, făcând comparaţia Bucovinei cu Oltenia. Această provinice românească a fost şi ea ocupată de Austria în 17182. Câtă dezvoltare economică şi civilizaţie a lăsat acolo civilizatul imperiu? Vedem la televiziunile noastre3 că mai sunt acolo oameni care cred şi azi în strigoi. Să fie ăsta un semn de civilizaţie? Oltenia a cunoscut dezvoltare economică, dar pe vremea comuniştilor, prima dată când a fost o reală dezvoltare acolo (oricât i-am urî pe comunişti).

Trec, poate cu prea multă uşurinţă, peste uciderea compozitorului Ciprian Porumbescu, în închisoare4.

Dacă ocupaţia austriacă şi influenţa lumii germane în general sunt benefice, atunci de ce Oltenia pare să nu fi receptat civilizaţia adusă de ocupanţi? De ce au evoluat diferit două provincii româneşti, sub aceeaşi ocupaţie, pe care noi românii o considerăm astăzi benefică? 

Astăzi, până şi politicienii români consideră acea ocupaţie austriacă o binefacere. Iar oamenii de afaceri austrieci se laudă, la posturile de televiziune româneşti: "Am mai adus odată bunăstare în această zonă, o vom mai face!". (Vedem şi noi urmele acestei bunăstări, când bani împrumutaţi în condiţii grele de ţară de la FMI salvează băncile austriece de la faliment!).

Cred că severitatea ocupaţiei a influenţat diferit cele două provincii. Oltenii, mai agresivi în asemenea condiţii, s-au împotrivit, ocupanţii având tot interesul să-i "domolească" prin înapoiere. Moldovenii, mai calmi, s-au refugiat în muncă. Mai ales, văzând cum a murit Ciprian Porumbescu. Au văzut că nemţii nu glumesc, şi aceştia au ştiut să-i pună la muncă. Poate că tehnologia mai bună să fie a lor, dar munca a fost a moldovenilor din nord. 

De fapt, civilizaţia nordului Moldovei se datorează mai mult influenţei vechiului imperiu polonez. Cu toate relele, conflictele îndelungate între Moldova şi Polonia. Şi, anume cultura şi civilizaţia poloneză a fost aduse aici, mai ales nordul Moldovei fiind influenţat. Ceea ce credem a fi civilizaţie austriacă, este de fapt o influenţă îndelungată a culturii şi şcolii poloneze, timp de aproape o mie de ani.

Influenţa poloneză a lăsat în urmă un Miron Costin. Influenţa austriacă a lichidat un Ciprian Porumbescu. Iar Miron Costin a fost omorât, la ordinul lui Constantin Cantemir, deoarece cronicarul denunţa pactul făcut de domnitor cu Austria, şi îl ameninţa că va spune totul polonezilor*

Astfel,se pare că acea ocupaţie a făcut mai mult rău decât bine. Nu peisajul Bucovinei este mai frumos datorită ocupaţiei austriece, aş zice că ocupaţia a fost instaurată deoarece nordul Moldovei (Bucovina) era deja cea mai frumoasă şi civilizată parte a ţării.Austriecii au luat deja o provincie civilizată, tocmai din această cauză, nu au dezvoltat-o ei. Este meritul bucovinenilor, că, în ciuda ocupaţiei, au reuşit să aibă o dezvoltare, datorită muncii lor, nu datorită ocupaţiei.

Ne putem întreba, dacă poate fi un regim de ocupaţie benefic? De ce numai noi românii credem asta? Mă refer aici la ocupaţia engleză din India5. Această ocupaţie, ca excepţie, a adus şi lucruri bune (nu-mi place să spun asta, dar aşa este). Englezii au interzis religiile care cereau sacrificiile umane. Şi au adus civilizaţie şi dezvoltare economică acolo! Totuşi, populaţia Indiei nu a dorit niciodată ocupaţia engleză, luptând în fel şi chip, până când au reuşit să obţină libertatea. În ciuda beneficiilor!

În încheiere, mă întreb de ce numai noi, românii, credem că un regim de ocupaţie este benefic, şi încă în mod aproape superstiţios? Să aibă asta vreo legătură cu modul în care suntem etichetaţi, astăzi, în multe ţări din lume? Să fie vreo legătură cu modul în care o ducem, în propria noastră ţară? 

 

Bibliografie (surse)

  1. www.usv.ro/ro/istoria_bucovinei.php;
  2. Arhivele Olteniei;
  3. PRO Tv, bineînţeles;
  4. Viaţa pasionată a lui Ciprian Porumbescu de Dragoş Vitencu;
  5. www.gallup.unm.edu.
  •   Trebuie să-mi cer scuze cititorilor. Nu am postat bibliografie pentru aceste afirmaţii, dar aveam un letopiseţ al lui Miron Costin, şi din prefaţa pe care o avea ştiu aceste lucruri. Am pierdut cartea, şi nu mai ţin minte cine anume a scris acea prefaţă. Ştiu că în prefaţa respectivă era vorba despre un francez care a vizitat Moldova în acea perioadă, şi el dădea aceste informaţii. Cred că voi găsi totuşi ceva despre asta, şi o voi posta la rubrica de comentarii.

 

Notă autor:

Desigur, nu pot să scriu articole strict enciclopedice, cu enumerări de date şi evenimente. Aceste scrieri enciclopedice deja există, şi eu nu mai reiau nimic. Prefer enigmele istorice, destrămarea miturilor nefondate, rezolvarea petelor albe (sau negre!) ale istoriei. Nu sunt un bun scriitor, nici istoric consacrat, aşa că îmi cer scuze pentru unele inadvertenţe care pot să apară.

Am pomenit mereu de imperiul polonez, şi în alte articole, cu riscul de a plictisi. Nu trebuie să se înţeleagă că laud exagerat influenţa poloneză. Au existat destule conflicte în trecut. Eu sunt un moderat susţinător, în măsura în care cultura poloneză a contribuit la dezvoltarea istoriei noastre. Iar această infleunţă poloneză se reflectă în scrierile cronicarilor Moldovei, Grigore Ureche, Miron Costin şi Ioan Neculce.

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta coloniilor greceşti în nordul Mării Negre, 450 î.e.n., sursă: wikipedia.org
Harta coloniilor greceşti în nordul Mării Negre, 450 î.e.n., sursă: wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md