Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Grigore Vieru, biografie (1935 - 2009)

Grigore Vieru (n.1935-d.2009), poet român din RSSM, ulterior R.Moldova

Grigore Vieru (n.1935-d.2009), poet român din RSSM, ulterior R.Moldova

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova - d. 18 ianuarie 2009, Chişinău) a fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut  într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru.

A absolvit şcoala de şapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953.
A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe", şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii ”Scînteia Leninistă”.

În 1960 se căsătorește cu Raisa, profesoară de română și latină, împreună avînd doi copii: Vieru-Teodor și fiul mai mic - Călin.

A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: "Făt-Frumos şi Curcubeul" şi "Bună ziua, fulgilor!". În 1964, publică în revista Nistru poemul "Legămînt", dedicat poetului Mihai Eminescu.

În 1965, îi apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate vîrstele", pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret. Mai tîrziu, revista Nistru publică poemul "Bărbaţii Moldovei", cu o dedicaţie pentru "naţionalistul" Nicolae Testimiţeanu. Întregul tiraj este oprit, iar dedicaţia este scoasă.

În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Chiar în anul apariţiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brîncuşi", iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În 1969, el publică "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" în orice grădiniţă de copii.

Un an mai tîrziu, editura Lumina publică "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. S-a dat o luptă aprigă de cîţiva ani pentru apariţia lui, luptă în care s-au angajat şi învăţătorii basarabeni, lucrarea fiind considerată naţionalistă de către autorităţi. Tot în 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cîteva zile după apariţie, în urma unui denunţ, volumul este retras din librării pentru poemul "Curcubeul", în care s-a găsit "ascuns" tricolorul românesc.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întîlnirea cu redactorii revistei "Secolul XX".
În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cîrneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice "Aproape", cu ilustraţii color de Isai Cîrmu.

La sfîrşitul anilor '80, Grigore Vieru se găseşte în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cîntecele pe versurile sale) avînd un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a basarabenilor. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.) în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cîntece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen.

În 1989, Vieru este ales deputat al poporului. Adunînd în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul întreprinde un turneu în Moldova de peste Prut.

Un an mai tîrziu, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La împlinirea vîrstei de 60 de ani, în 1995, Vieru este sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău. În acelaşi an, poetul este ales membru al Consiliului de administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. În 1996 este decorat cu Ordinul Republicii.

În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic "Acum şi în veac", iar 3 ani mai tîrziu este decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu" - 150 de ani de la naştere.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

Bustul lui Grigore Vieru, Aleea Clasicilor, Chișinău
Bustul lui Grigore Vieru, Aleea Clasicilor, Chișinău

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chişinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormîntare au asistat cîteva zeci de mii de oameni. Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporţii de la înmormântarea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ţinînd un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Cîteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău.
 
Acesta este Grigore Vieru, poetul, care o viaţă de om serveşte cu dăruire poezia. Contemporan cu noi, el este şi un exponent al ideilor dominante în conştiinţa noastră naţională pe care le exprimă artistic şi le îmbogăţeşte cu sufletul său. E un poet fructuos, mereu sensibil la freamătul inimii şi la zbuciumul timpului, e poetul epocii noastre.
 
Un cuvînt despre poetul Grigore Vieru produce emoţie, trăire firească impusă dincolo de toate ce se produc în viaţă, împreună cu alţi creatori iluştri, reprezintă o şcoală poetică, în care poezia este chiar viaţa şi sufletul omului.
 
Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie (surse):

  1. www.grigorevieru.md;
  2. Grigore Vieru. Taina care ma apara. Iasi, Ed. Princeps Edit. 2008;
  3. www.ro.wikipedia.org;
  4. Grigore Vieru, Acum și în veac, editura Litersa, ed.III.

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

смотреть новинки кино 2017 ужасы

16.05.2017

Новинки кино люблю смотреть! Море различных жанров. Как говорят от мала до велика! ;)
Сериалы круглые сутки! Смотри что по душе. Хорошего просмотра друзья! Щелк [url=http://novinki-kino.com/films/18plus/]кино для взрослых 2016[/url]

GuestSmefe

02.05.2017

guest test post
[url=http://googlee.te/]bbcode[/url]
html
http://googlee.te/ simple

JesusMam

21.04.2017

[img]https://im3-tub-ru.yandex.net/i?id=a550aaf4b43cc85ece66dabfb48ff7ae-l&n=13[/img]

Добрый день!
Хочу предоставить довольно необычный способ получение дохода.
Просто установив безопасное расширение на соем браузере
Получайте пассивный доход зарабатывая денюжки на своем браузере.
Достаточно установить плагин расширение которое абсолютно не будет вам мешать.
Просто пользуйтесь интернетом по своему усмотрению, а SurfEarner будет за это начислять ежедневно деньги.
Конечно суммы маленькие , но с ростом рейтинга пассивный заработок будет увеличиваться.
Но главное эти деньги начисляются без вашего участия.
Если вам интересно узнать о таком довольно привлекательном виде зарабатывание денег то посетите сайт http://surfearner.me/158596 , где получите более подробную информацию

RonaNow

21.04.2017

город заработок в интернете http://khyurlikhu.ru/programmi-dlya-zarabotka-v-internet-video.html заработок в интернете 14 лет без вложений

WillStedy

21.04.2017

кликеры для заработка в интернете 7 способов заработка в интернете заработок в интернете на печати текста
сайты для заработка в интернете без обмана новая тема заработок в интернете заработок в интернете спонсоры
заработок в интернете с помощью лайков черный заработок в интернете заработок в интернете на просмотре видео сайты
заработок в интернете игры казино каптча интернет заработок способы заработка в интернете на сайте
заработок интернете скачать курс денежный заработок в интернете без вложений заработок в интернете печатать тексты
зарубежные заработки в интернете заработок на рекламе в интернете видео заработок в интернете сразу на карту
заработок старт в интернете лучшие способы заработка денег в интернете белый заработок в интернете
сайт заработка денег в интернете задания проекты для заработка в интернете без вложений самый эффективный заработок в интернете без вложений
бесплатная реклама заработка в интернете заработок в интернете на карту сбербанка какой заработок в интернете самый реальный
что за заработок в интернете предлагают платежная система заработка в интернете profitcentr сайт по заработку в интернете
олег ефремов заработок в интернете отзывы самый дорогой заработок в интернете заработок в интернете с вложением денег
заработок в интернете с помощью программы японские сайты для заработка в интернете ночной заработок интернет деньги без регистрации
заработок в интернете топ 10 заработок в интернете под проценты бизнес идеи для заработка в интернете
создание сайта для заработка в интернете какой реальный заработок в интернете без вложений заработок в интернете деньги сразу
легальный заработок в интернете форум алексея парамонова заработок в интернете блоги по заработку денег в интернете
легальные способы заработка в интернете заработок в интернете кликами webmoney проекты заработка в интернете которые платят
заработок через интернет 1 скачать курс заработка в интернете медиатор заработок в интернете
автоматизированный заработок в интернете сайты заработок в интернете на яндекс деньги есть ли реальные способы заработка в интернете
скачать программу для заработка в интернете сайты для заработка в интернете ютуб сайты для заработка в интернете ютуб
вакуум заработок в интернете самый быстрый заработок в интернете без вложений nl заработок в интернете
полезное в интернете для заработка заработок в интернете без партнерские программы интернет заработок в россии
заработок на услугах в интернете заработок реальных денег в интернете без вложений нормальный заработок в интернете
накрутка сайтов заработок в интернете отзывы о самом быстром заработке в интернете мы проверили методы заработка в интернете
заработок денег в интернете на автомате заработок в интернете без партнерские программы заработок без вложений заработать деньги в интернете
заработок в интернете без вложений на порно автоматизированный заработок в интернете скачать программу для заработка денег в интернете
группы заработка в интернете интернет заработок новости обучу заработку в интернете бесплатно
рекламный заработок в интернете самый быстрый способ заработка в интернете 2017 интернет заработок без вложений и покупки курса
заработок в интернете 100 долларов в день сервисы для заработка денег в интернете заработки в интернете на кликах в долларах
новый заработок в интернете 2017 заработок в интернете проверка сайтов легкий заработок в интернете на кликах
заработок денег на интернет опросах заработок в интернете онлайн казино популярные способы заработка в интернете
заработок через интернет без вложений отзывы заработок в интернете без вложений в гривнах заработок в интернете 10 в день
заработок в интернете без вложений ответы заработок в интернете на криптовалюте реальный заработок в интернете для новичков
биплан система заработка в интернете отзывы заработок в интернете через вконтакте заработок в интернете на капче сайты
сайты для заработка в интернете в гривнах топ 10 заработков в интернете капча заработок в интернете украина
реальный интернет заработок для новичков заработок в интернете без предоплат заработок в интернете на соц сетях
заработок в интернете без мошенничества заработок в интернете в рублях анекдоты про заработок в интернете
заработок в сша через интернет платный заработок в интернете работа в интернете стабильный заработок
объявления о заработке в интернете без вложений программы для заработка в интернет видео заработок в интернет магазине одежды
заработок в интернете 100 рублей киви кошелек заработок в интернете с вложением 1000 рублей clever заработок в интернете
заработок в интернете в автоматическом режиме заработок в интернете форум самый посещаемый предлагаю заработок в интернете без вложений
видеочат заработок в интернете сложные заработки в интернете андрей заработок в интернете
интересные способы заработка в интернете программа ковалева хак заработок в интернете заработок в интернете в день без вложений
заработок в интернете надежные сайты заработок для врача в интернете заработок в интернете на бонус кодах
скачать приложение для заработка в интернете зарубежные сайты заработок в интернете без вложений топ форумов о заработке в интернете
видеочат заработок в интернете купить сайт для заработка в интернете какие способы заработка в интернете существуют
autodengi интернет заработок вход регистрация заработок в интернете удаленная работа вакансии самый популярный заработок в интернете без вложений
заработок в интернете программа для компьютера пассивный заработок в интернете с помощью программ интернет заработок новости
топ лучших сайтов для заработка в интернете заработок в интернете в вк на группах реальный заработок в интернете украина
реальный заработок в интернете с телефона заработок в интернет казино способы заработка в интернете на играх
проекты для заработка в интернете 2017 средства заработка в интернете заработок в интернете на кликах яндекс деньги

Jackietaire

20.04.2017

Choose payment method: Bank wire, WesternUnion, MoneyGram, Google Wallet, Webmoney.
88TB File Storage 0day 1990-2017.
Overal server's speed: 1 GB/s.
http://mp3dj.eu

DaviVob

18.04.2017

компенсация среднего заработка за прохождение военных сборов http://tishyesu.ru/Kak-zarabatyvat-na-stavkah-na-tennis-Smotrite-pryamo-seichas-eto-video-bez-registraci-Ochen-prikolno-vy-soglasny.html игры для заработка биткоинов без вложений с выводом денег

Georsyday

14.04.2017

как заработать на fl ru http://rubkimoo.ru/Kak-zarabotat-v-internete-v-kazahstane-Smotrite-videoprikol-online-Smeshno-ved-tak.html скачиваем программу и зарабатываем

Kennneads

10.04.2017

заработок на сокращении ссылок goo gl http://eyserezh.ru/Kak-zarabotat-golosa-v-vk-Smotrite-video-besplatno-i-bez-sms-Prikolno-ved-tak.html заработок на опросах в украине

StevAloks

08.04.2017

как много заработать в русской рыбалке http://eyserezh.ru/Kak-zarabotat-100000-Vy-mojete-posmotret-video-online-besplatno-i-bez-registracii-Smeshno-ved-tak.html справка о заработке за 60 месяцев образец

Jameinisy

06.04.2017

как заработать на мыле ручной работы http://eyserezh.ru/Kak-zarabotat-dengi-13-letnei-devochke-Smotrim-vmeste-videorolik-online-besplatno-i-bez-registracii-Ochen-smeshno-vy-soglasny.html сайты опросы для заработка денег

Harolket

27.03.2017

можно ли заработать в интернете без обмана http://khudyanis.ru/sitemap.html заработок в интернете реальность

Charlesmuh

10.02.2017

команды для варфейс читы

Наш сайт: Читы на варфейс

darecowader61

10.02.2017

Long Island web development companies likewise give the Long Island SEO services. Use it and never abuse it. I awoke a good thirty minutes before I had to!

[url=http://custom.buyonpaper.com/homework-writing.html]Homework Writing | Writing Homeworks, Custom Homework Writing Online[/url]
[url=http://custom.buyonpaper.com/literature-papers.html]Literature Papers | Literature Essays, Term Papers, Research Papers etc.[/url]
[url=http://custom.buyonpaper.com/custom-research-paper.html]Original Custom Research Paper | Online Custom Research Paper Writing[/url]


Whilst you were in the box that created a link from ANY chosen word maybe you noticed the button to change the link to an e-mail address. Sometimes I can't write fast enough and sometimes I just can't think of anything to say. It's the way we're built and programmed, biologically speaking.

MolinaroTync

08.01.2017


Great web website! It looks really professional! Maintain the good work!
http://mp3dj.eu/0day/
http://mp3dj.eu/collections/
http://mp3dj.eu/discography/
http://mp3dj.eu/flac-lossless/
http://mp3dj.eu/labels/
http://mp3dj.eu/music-videos/
http://0daymusic.org/premium.php

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-2=

BLOG UNIMEDIA:
FORUM TUDOR DARIE
#9 – Floaredecolt:
19 ianuarie 2009
http://tudordarie.md/2009/01/18/eminescu-l-a-chemat-la-ceruri-pe-grigore-vieru-astept-sa-fie-decretate-trei-zile-de-doliu-national/
Inteleg, seful tau, adica Vladimir Filat, iti dicteaza sa cenzurezi aceste comentarii si sa nu le publici pe cele care nu-i convin, Tudor. Nu face nimic, oricum ceea ce am scris despre Filat (si tu nu vrei sa publici) este DEJA pe limba si in mintea tuturor celor care l-au cunoscut pe Vieru – toti se intreaba DE CE? CUM s-a putut asa ceva?! Crezi ca adevarul poate fi ascuns? Sau crezi ca Dumnezeu bate cu batul? Asa sau altfel, idealul lui Vieru a fost UNIREA tutror romanilor. Cine ii foloseste numele ca sa lupte CONTRA unirii sau contra celor la Vieru nu va avea nimic de castigat. Intreaga viata a lui Vieru vorbeste despre asta. Intreaga viata de dupa Vieru va fi sub semnul Romaniei Mari. Poetii nu traiesc si nu mor degeaba!

Publicat la 18 Jan 2009
—————————————————————————Da, Mihai, exact asa e cum spui. Iata cum intelege Filat sa-si bata joc de memoria poetului, folosid moartea lui in scopurile SALE electorale:
Vlad Filat:
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Iurie Roşca şi presa lui Voronin au încercat să-l omoare moral pe Grigore Vieru”
„Moartea lui Grigore Vieru este o durere a Basarabiei şi o pierdere imensă atât pentru cultura românească, cât şi pentru noi toţi, care gândim şi simţim româneşte. Din păcate, nu am ştiut să fim alături de el când a avut două atacuri de cord, în urma atacurilor mârşave ale lui Iurie Roşca şi ale presei lui Voronin, care au încercat să-l omoare moral. Ultima dată l-am văzut pe Grigore Vieru la sfârşitul anului 2008 şi am observat durere şi tristeţe de pe chipul lui. Simt un gol imens şi sper ca prin tot ceea ce vom face vom putea să realizăm visele şi gândurile marelui Vieru.””
- este strigator la cer, atat cinsim din partea moldovenistului primitiv Filat…
Dar, Dumnezeu cu voi, cei care nu aveti niciun Dumnezeu…
Eu consider ca cei care ii se folosesc de moartea lui sunt adevaratii asasini, mai ales ca au legaturi cu FSB-ul, prin Valriu Pasat, deci sunt experti in asasinate politice.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-3=

Vio, accidentele organizate de FSB nu se fac cu ajutorul soferilor, ci fara stiinta acestora. Intamplator, cineva l-a convins pe Vieru sa nu mearga la Galati, asa cum fusese RUGAT sa o faca (si cum vroia, de fapt), ci sa revina, asupra NOPTII, acasa, la Chisinau. Tot intamplator panoul de publicitate era construit, iregulamentar, pe o portiune de drum accidentata, pe care, tot intamplator, acestia doi au luat-o (nu stiau sau ca e drum accidentat si de prezenta panoului, oare?)… Tot intamplator, Vieru, care era foarte atent, nu avea pusa centura de securitate… Prea multe “intamplari”, dupa parerea mea! Nu se intampla ATATEA “intamplari”, si taman de ZIUA lui EMINESCU! In lata zi, va dati seama, nu ar mai fi avut nici jumatate din “puterea electorala” de care era nevoie. ma rog, un simplu accidente rutier, ca asa e “traditia” noastra rutiera: oamenii mor, pentru ca nu-si pun centura…

Vieru se temea de accidente rutiere. A fost accidentat de multe ori si a sugerat nu o data ca se simte amenintat. E adevarat, a fost atacat (uneori criticat de critici mai putin competenti, alteori de colegi de breasca invidiosi (si postmodernisti), alteori de presa, din considerente politice) – dar asta e VIATA. TOTI suntem atacati si trebuie sa facem fata rautatilor, barfelor, concurentei “nepotilor si finilor” sefilor, ca deh, asa e pe la noi!, cu totii trebuie sa suportam o ordine politica MOSTENITA de la imperiul rusesc, in care NU NE SIMTIM BINE. Asta e conditia tuturor romanilor basarabeni, nu era DOAR a lui Grigore Vieru. Avea multi dusmani, dupa cum spunea, (“inseamna ca nu sunt un om de nimic!”, spunea el – daca va aduceti aminte)… Dar INTERESUL de a-l ucide putea sa-l aiba numai cineva care ar fi vrut sa-i foloseasca angajamentul anticomunist din ultimul timp in campania electorala (dar nu oricum, ci asa fara a da socoteala pe urma). E lupta pe SEGMENTUL “Pro-Romania” – care e ceva mai mare decat era in anii trecuti, dar nu e suficient de mare, toturi, ca sa incapa toti “pretedentii”, mai ales cei mai putin credibili se tem ca nu au loc. Trebuia scos din joc un partid care detine o buna parte a acestui segment… Dar, FARA ca Vieru sa poata cere, DUPA VICTORIE, respectarea angajamentelor de UNITATE ROMANEASCA. Din cate vad eu, e nevoie de slogane care sa fie UITATE dupa alegeri – acele partide, care isi propun sa “construiasca” o clasa politica “moldoveneasca” si independentista (neafiliata Bucurestiului – ceea ce inseamna, din punct de vedere politic si econoimic – supusa TOT Rusiei) – si asta pe visul, tot mai clar conturat, de unitate romaneasca al populatiei.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-4=

Acum, noi am mai avut o data in scurta noastra istorie o astfel de campanie: pro-romaneasca, pro-unionista si tare romantica.Si am sarbatorit venirea “alor nostri” – cu prosoape, cantece si flori…
Si, dupa cateva accidente la fel de bizare, dupa jertfa celor mai buni dintre noi!
(sotii Teodorovici, Ion Dumeniuc, Vladimir Nicu,
Gheorghe Ghimpu..),
politicienii (TOTI FOSTI NOMENCLATURISTI sovietici, intamplator!) si-au intors posteriorul fata de romanism si, ascunzandu-se dupa “conflictul din Transnistria” sau “criza energetica” sau alte brasoave (intamplator, toate rusesti), ne-au READUS in labele Moscovei, ei ocupandu-se cu “completarea” averii – atat persoanle, cat si a clientelei politice. Au urmat epurari politice si plecari masive din posturi-cjheie, pe crierii politice (“ministrii someri”!)… Cine au fost acei politcieni, care au facut atunci turnura antiromaneasca? Snegur, Diacov, Lucinschi, Andronic (povestea cu Urechean se inscrie in acelasi registru conflictual) … Intamplator, politicienii care, in chiar ziua mortii lui Vieru, isi insusesc ca un fel de trofeu de razboi, numele poetului vin din aceleasi “tenebre afaceriste”. Ah da, acum ei sunt dispersati in diferite partide. Mai mult, multi dintre ei nici nu sunt in primele randuri, stau in umbra (Snegur, intr-un fel Diacov, de exemplu) – dar ZONA de interese este aceeasi – legaturile cu cercuri de afaceri rusesti. Ma intreb, DACA, totusi, asta e intamplator… Nu de alta, dar n-as vrea sa va vad plangand, DUPA alegeri, ca ati fost – din nou!, a cata oara! – prostiti. Ni se va duce vestea de electorat usor de prostit. Si nu doar pentru ca votam cu coada toporului, ci si pentru ca nu stim sa analizam, macar, UNDE romanismul este sincer si unde este speculat cu CINISM si nerusinare. Ca in acest caz: avem o MARE tregedie: pierderea unui poet care, de fapt, era un copil: Vieru nu a fost politician, nu s-a priceput la politica si nu a VRUT sa o faca.. N-a fost defel practic sau pragmatic, n-a cerut dividende (singura lui “atingere” cu aceasta zona a afacerilor tinea de activitatea fiului sau)… Tot ce a vrut el a fost legat de idealul de reunire cu Tara. Ei bine, dusmanii lui erau, deci, dusmanii UNIRII cu TARA, adeptii “romanismului moderat”, al starii de lucruri de tip “agrarian”, cand s-a furat cel mai cu spor prin codrul nostru…

Ar fi bin s anu nu fie asa cum presupunem noi (cum multa lume se INTREABA)… Ma intrebam si eu, ieri, cum se intampla ca mesajele apar cu atata intarziere aici, de exemplu… Si asta e un fel de incercare pentru mine – postarile pe unimedia, apropo. Dupa ce am citit “declaratia” lui Filat in legatura cu moartea lui Vieru, n-am mai avut dubii: tipul chiar stie sa speculeze FOARTE BINE. Mai mult, parca astepta acest moment prielinc. Dezgustator, in opinia mea. Si nu numai a mea. S-a grabit sa profite de un moment tragic tanarul politician.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-3=

Vio, accidentele organizate de FSB nu se fac cu ajutorul soferilor, ci fara stiinta acestora. Intamplator, cineva l-a convins pe Vieru sa nu mearga la Galati, asa cum fusese RUGAT sa o faca (si cum vroia, de fapt), ci sa revina, asupra NOPTII, acasa, la Chisinau. Tot intamplator panoul de publicitate era construit, iregulamentar, pe o portiune de drum accidentata, pe care, tot intamplator, acestia doi au luat-o (nu stiau sau ca e drum accidentat si de prezenta panoului, oare?)… Tot intamplator, Vieru, care era foarte atent, nu avea pusa centura de securitate… Prea multe “intamplari”, dupa parerea mea! Nu se intampla ATATEA “intamplari”, si taman de ZIUA lui EMINESCU! In lata zi, va dati seama, nu ar mai fi avut nici jumatate din “puterea electorala” de care era nevoie. ma rog, un simplu accidente rutier, ca asa e “traditia” noastra rutiera: oamenii mor, pentru ca nu-si pun centura…

Vieru se temea de accidente rutiere. A fost accidentat de multe ori si a sugerat nu o data ca se simte amenintat. E adevarat, a fost atacat (uneori criticat de critici mai putin competenti, alteori de colegi de breasca invidiosi (si postmodernisti), alteori de presa, din considerente politice) – dar asta e VIATA. TOTI suntem atacati si trebuie sa facem fata rautatilor, barfelor, concurentei “nepotilor si finilor” sefilor, ca deh, asa e pe la noi!, cu totii trebuie sa suportam o ordine politica MOSTENITA de la imperiul rusesc, in care NU NE SIMTIM BINE. Asta e conditia tuturor romanilor basarabeni, nu era DOAR a lui Grigore Vieru. Avea multi dusmani, dupa cum spunea, (“inseamna ca nu sunt un om de nimic!”, spunea el – daca va aduceti aminte)… Dar INTERESUL de a-l ucide putea sa-l aiba numai cineva care ar fi vrut sa-i foloseasca angajamentul anticomunist din ultimul timp in campania electorala (dar nu oricum, ci asa fara a da socoteala pe urma). E lupta pe SEGMENTUL “Pro-Romania” – care e ceva mai mare decat era in anii trecuti, dar nu e suficient de mare, toturi, ca sa incapa toti “pretedentii”, mai ales cei mai putin credibili se tem ca nu au loc. Trebuia scos din joc un partid care detine o buna parte a acestui segment… Dar, FARA ca Vieru sa poata cere, DUPA VICTORIE, respectarea angajamentelor de UNITATE ROMANEASCA. Din cate vad eu, e nevoie de slogane care sa fie UITATE dupa alegeri – acele partide, care isi propun sa “construiasca” o clasa politica “moldoveneasca” si independentista (neafiliata Bucurestiului – ceea ce inseamna, din punct de vedere politic si econoimic – supusa TOT Rusiei) – si asta pe visul, tot mai clar conturat, de unitate romaneasca al populatiei.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-2=

BLOG UNIMEDIA:
FORUM TUDOR DARIE
#9 – Floaredecolt:
19 ianuarie 2009
http://tudordarie.md/2009/01/18/eminescu-l-a-chemat-la-ceruri-pe-grigore-vieru-astept-sa-fie-decretate-trei-zile-de-doliu-national/
Inteleg, seful tau, adica Vladimir Filat, iti dicteaza sa cenzurezi aceste comentarii si sa nu le publici pe cele care nu-i convin, Tudor. Nu face nimic, oricum ceea ce am scris despre Filat (si tu nu vrei sa publici) este DEJA pe limba si in mintea tuturor celor care l-au cunoscut pe Vieru – toti se intreaba DE CE? CUM s-a putut asa ceva?! Crezi ca adevarul poate fi ascuns? Sau crezi ca Dumnezeu bate cu batul? Asa sau altfel, idealul lui Vieru a fost UNIREA tutror romanilor. Cine ii foloseste numele ca sa lupte CONTRA unirii sau contra celor la Vieru nu va avea nimic de castigat. Intreaga viata a lui Vieru vorbeste despre asta. Intreaga viata de dupa Vieru va fi sub semnul Romaniei Mari. Poetii nu traiesc si nu mor degeaba!

Publicat la 18 Jan 2009
—————————————————————————Da, Mihai, exact asa e cum spui. Iata cum intelege Filat sa-si bata joc de memoria poetului, folosid moartea lui in scopurile SALE electorale:
Vlad Filat:
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Iurie Roşca şi presa lui Voronin au încercat să-l omoare moral pe Grigore Vieru”
„Moartea lui Grigore Vieru este o durere a Basarabiei şi o pierdere imensă atât pentru cultura românească, cât şi pentru noi toţi, care gândim şi simţim româneşte. Din păcate, nu am ştiut să fim alături de el când a avut două atacuri de cord, în urma atacurilor mârşave ale lui Iurie Roşca şi ale presei lui Voronin, care au încercat să-l omoare moral. Ultima dată l-am văzut pe Grigore Vieru la sfârşitul anului 2008 şi am observat durere şi tristeţe de pe chipul lui. Simt un gol imens şi sper ca prin tot ceea ce vom face vom putea să realizăm visele şi gândurile marelui Vieru.””
- este strigator la cer, atat cinsim din partea moldovenistului primitiv Filat…
Dar, Dumnezeu cu voi, cei care nu aveti niciun Dumnezeu…
Eu consider ca cei care ii se folosesc de moartea lui sunt adevaratii asasini, mai ales ca au legaturi cu FSB-ul, prin Valriu Pasat, deci sunt experti in asasinate politice.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL=

” KGB-ul l-a ucis pe Grigore Vieru ? ”
Postby megastar on Sun Jan 25, 2009. 11:00 am
http://studentgl.org/forum/viewtopic.php?f=38&t=1615
Mai multe personalităţi ale vieţii culturale basarabene au murit suspect.
După aproape 48 de ore de comă, poetul basarabean Grigore Vieru a murit din cauza leziunilor căpătate după un accident de circulaţie la doar câţiva kilometri de Chişinău.
O altă moarte suspectă pusă în cârca serviciilor secrete, ruseşti sau moldoveneşti. Puse cap la cap, toate dispariţiile „accidentale“ ale mai multor unionişti din Republica Moldova, care prin lucrările lor au „ţipat“ apropierea de România, ba chiar unirea cu fraţii de dincolo de Prut, au devenit subiecte de anchetă pentru unii, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, instituţie de arătat cu degetul.
Cazul care a declanşat suspiciunile legate de morţile succesive ale oamenilor de cultură este cel al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici. Percepută ca o tragedie naţională, moartea celor doi a ridicat multe semne de întrebare după 29 octombrie 1992, ziua în care maşina cu care mergeau dinspre Bucureşti către Chişinău s-a oprit brusc, într-un copac. Cuplul care l-a readus pe Eminescu în Basarabia şi care după 1989 a purtat unirea în toate cântecele a lăsat loc de dubiu şi de ură. Mâna rusească s-a făcut simţită şi urma să intervină, din nou, în vieţile altora care au visat la trecerea Prutului spre „acasă“.
Printre basarabenii care şi-au luat gândul de la unirea cu România, decedaţi sau ameninţaţi „accidental“ sunt: GHEORGHE GHIMPU, NICOLAE COSTIN, EPISCOPUL DOREMIDONT,MIHAIL GARAZ, ION GHEORGHITA, DUMITRU MATCOVSHI, NICOLAE RUSU,ALECU RENITA, NICOLAE DABIJA,ION IOVCEV.
Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta regiunilor Moldovei de-a lungul istoriei, sursă:wikipedia.org
Harta regiunilor Moldovei de-a lungul istoriei, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md