Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Grigore Vieru, biografie (1935 - 2009)

Grigore Vieru (n.1935-d.2009), poet român din RSSM, ulterior R.Moldova

Grigore Vieru (n.1935-d.2009), poet român din RSSM, ulterior R.Moldova

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, satul Pererîta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova - d. 18 ianuarie 2009, Chişinău) a fost un poet român originar din România, care a locuit în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Grigore Vieru s-a născut  într-o familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru.

A absolvit şcoala de şapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat şcoala medie din orăşelul Lipcani, pe care o termină in 1953.
A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de criticii literari. În 1958, Vieru a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Filologie şi Istorie. În acelaşi an, i-a apărut a doua culegere de versuri pentru copii, "Muzicuţe", şi s-a angajat ca redactor la revista pentru copii ”Scînteia Leninistă”.

În 1960 se căsătorește cu Raisa, profesoară de română și latină, împreună avînd doi copii: Vieru-Teodor și fiul mai mic - Călin.

A fost redactor la revista Nistru, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Între 1960 şi 1963, Vieru a fost redactor la editura Cartea Moldovenească, unde i-au apărut şi două plachete de versuri pentru copii: "Făt-Frumos şi Curcubeul" şi "Bună ziua, fulgilor!". În 1964, publică în revista Nistru poemul "Legămînt", dedicat poetului Mihai Eminescu.

În 1965, îi apare volumul "Versuri pentru cititorii de toate vîrstele", pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret. Mai tîrziu, revista Nistru publică poemul "Bărbaţii Moldovei", cu o dedicaţie pentru "naţionalistul" Nicolae Testimiţeanu. Întregul tiraj este oprit, iar dedicaţia este scoasă.

În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. Chiar în anul apariţiei, cartea devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brîncuşi", iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În 1969, el publică "Duminica cuvintelor" la editura Lumina, cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" în orice grădiniţă de copii.

Un an mai tîrziu, editura Lumina publică "Abecedarul", semnat de Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru. S-a dat o luptă aprigă de cîţiva ani pentru apariţia lui, luptă în care s-au angajat şi învăţătorii basarabeni, lucrarea fiind considerată naţionalistă de către autorităţi. Tot în 1970, apare volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cîteva zile după apariţie, în urma unui denunţ, volumul este retras din librării pentru poemul "Curcubeul", în care s-a găsit "ascuns" tricolorul românesc.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întîlnirea cu redactorii revistei "Secolul XX".
În 1974, Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cîrneci. În acelaşi an, apare volumul de versuri lirice "Aproape", cu ilustraţii color de Isai Cîrmu.

La sfîrşitul anilor '80, Grigore Vieru se găseşte în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cîntecele pe versurile sale) avînd un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a basarabenilor. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.) în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cîntece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Anderesen.

În 1989, Vieru este ales deputat al poporului. Adunînd în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul întreprinde un turneu în Moldova de peste Prut.

Un an mai tîrziu, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.

La împlinirea vîrstei de 60 de ani, în 1995, Vieru este sărbătorit oficial la Bucureşti, Iaşi şi la Uniunea Scriitorilor din Chişinău. În acelaşi an, poetul este ales membru al Consiliului de administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. În 1996 este decorat cu Ordinul Republicii.

În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic "Acum şi în veac", iar 3 ani mai tîrziu este decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu" - 150 de ani de la naştere.

La 16 ianuarie 2009, poetul a suferit un grav accident de circulaţie, în apropiere de Chişinău. La 48 de ore după accident, inima lui Grigore Vieru a încetat să bată, pe fondul unor politraumatisme multiple şi al unei poliinsuficienţe a sistemelor şi organelor.

Bustul lui Grigore Vieru, Aleea Clasicilor, Chișinău
Bustul lui Grigore Vieru, Aleea Clasicilor, Chișinău

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chişinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormîntare au asistat cîteva zeci de mii de oameni. Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporţii de la înmormântarea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10:00 întreaga republică ţinînd un moment de reculegere.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Cîteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naştere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău.
 
Acesta este Grigore Vieru, poetul, care o viaţă de om serveşte cu dăruire poezia. Contemporan cu noi, el este şi un exponent al ideilor dominante în conştiinţa noastră naţională pe care le exprimă artistic şi le îmbogăţeşte cu sufletul său. E un poet fructuos, mereu sensibil la freamătul inimii şi la zbuciumul timpului, e poetul epocii noastre.
 
Un cuvînt despre poetul Grigore Vieru produce emoţie, trăire firească impusă dincolo de toate ce se produc în viaţă, împreună cu alţi creatori iluştri, reprezintă o şcoală poetică, în care poezia este chiar viaţa şi sufletul omului.
 
Articol îngrijit de: Vlada Afteni

Bibliografie (surse):

  1. www.grigorevieru.md;
  2. Grigore Vieru. Taina care ma apara. Iasi, Ed. Princeps Edit. 2008;
  3. www.ro.wikipedia.org;
  4. Grigore Vieru, Acum și în veac, editura Litersa, ed.III.

 

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Charlesmuh

10.02.2017

команды для варфейс читы

Наш сайт: Читы на варфейс

darecowader61

10.02.2017

Long Island web development companies likewise give the Long Island SEO services. Use it and never abuse it. I awoke a good thirty minutes before I had to!

[url=http://custom.buyonpaper.com/homework-writing.html]Homework Writing | Writing Homeworks, Custom Homework Writing Online[/url]
[url=http://custom.buyonpaper.com/literature-papers.html]Literature Papers | Literature Essays, Term Papers, Research Papers etc.[/url]
[url=http://custom.buyonpaper.com/custom-research-paper.html]Original Custom Research Paper | Online Custom Research Paper Writing[/url]


Whilst you were in the box that created a link from ANY chosen word maybe you noticed the button to change the link to an e-mail address. Sometimes I can't write fast enough and sometimes I just can't think of anything to say. It's the way we're built and programmed, biologically speaking.

MolinaroTync

08.01.2017


Great web website! It looks really professional! Maintain the good work!
http://mp3dj.eu/0day/
http://mp3dj.eu/collections/
http://mp3dj.eu/discography/
http://mp3dj.eu/flac-lossless/
http://mp3dj.eu/labels/
http://mp3dj.eu/music-videos/
http://0daymusic.org/premium.php

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-2=

BLOG UNIMEDIA:
FORUM TUDOR DARIE
#9 – Floaredecolt:
19 ianuarie 2009
http://tudordarie.md/2009/01/18/eminescu-l-a-chemat-la-ceruri-pe-grigore-vieru-astept-sa-fie-decretate-trei-zile-de-doliu-national/
Inteleg, seful tau, adica Vladimir Filat, iti dicteaza sa cenzurezi aceste comentarii si sa nu le publici pe cele care nu-i convin, Tudor. Nu face nimic, oricum ceea ce am scris despre Filat (si tu nu vrei sa publici) este DEJA pe limba si in mintea tuturor celor care l-au cunoscut pe Vieru – toti se intreaba DE CE? CUM s-a putut asa ceva?! Crezi ca adevarul poate fi ascuns? Sau crezi ca Dumnezeu bate cu batul? Asa sau altfel, idealul lui Vieru a fost UNIREA tutror romanilor. Cine ii foloseste numele ca sa lupte CONTRA unirii sau contra celor la Vieru nu va avea nimic de castigat. Intreaga viata a lui Vieru vorbeste despre asta. Intreaga viata de dupa Vieru va fi sub semnul Romaniei Mari. Poetii nu traiesc si nu mor degeaba!

Publicat la 18 Jan 2009
—————————————————————————Da, Mihai, exact asa e cum spui. Iata cum intelege Filat sa-si bata joc de memoria poetului, folosid moartea lui in scopurile SALE electorale:
Vlad Filat:
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Iurie Roşca şi presa lui Voronin au încercat să-l omoare moral pe Grigore Vieru”
„Moartea lui Grigore Vieru este o durere a Basarabiei şi o pierdere imensă atât pentru cultura românească, cât şi pentru noi toţi, care gândim şi simţim româneşte. Din păcate, nu am ştiut să fim alături de el când a avut două atacuri de cord, în urma atacurilor mârşave ale lui Iurie Roşca şi ale presei lui Voronin, care au încercat să-l omoare moral. Ultima dată l-am văzut pe Grigore Vieru la sfârşitul anului 2008 şi am observat durere şi tristeţe de pe chipul lui. Simt un gol imens şi sper ca prin tot ceea ce vom face vom putea să realizăm visele şi gândurile marelui Vieru.””
- este strigator la cer, atat cinsim din partea moldovenistului primitiv Filat…
Dar, Dumnezeu cu voi, cei care nu aveti niciun Dumnezeu…
Eu consider ca cei care ii se folosesc de moartea lui sunt adevaratii asasini, mai ales ca au legaturi cu FSB-ul, prin Valriu Pasat, deci sunt experti in asasinate politice.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-3=

Vio, accidentele organizate de FSB nu se fac cu ajutorul soferilor, ci fara stiinta acestora. Intamplator, cineva l-a convins pe Vieru sa nu mearga la Galati, asa cum fusese RUGAT sa o faca (si cum vroia, de fapt), ci sa revina, asupra NOPTII, acasa, la Chisinau. Tot intamplator panoul de publicitate era construit, iregulamentar, pe o portiune de drum accidentata, pe care, tot intamplator, acestia doi au luat-o (nu stiau sau ca e drum accidentat si de prezenta panoului, oare?)… Tot intamplator, Vieru, care era foarte atent, nu avea pusa centura de securitate… Prea multe “intamplari”, dupa parerea mea! Nu se intampla ATATEA “intamplari”, si taman de ZIUA lui EMINESCU! In lata zi, va dati seama, nu ar mai fi avut nici jumatate din “puterea electorala” de care era nevoie. ma rog, un simplu accidente rutier, ca asa e “traditia” noastra rutiera: oamenii mor, pentru ca nu-si pun centura…

Vieru se temea de accidente rutiere. A fost accidentat de multe ori si a sugerat nu o data ca se simte amenintat. E adevarat, a fost atacat (uneori criticat de critici mai putin competenti, alteori de colegi de breasca invidiosi (si postmodernisti), alteori de presa, din considerente politice) – dar asta e VIATA. TOTI suntem atacati si trebuie sa facem fata rautatilor, barfelor, concurentei “nepotilor si finilor” sefilor, ca deh, asa e pe la noi!, cu totii trebuie sa suportam o ordine politica MOSTENITA de la imperiul rusesc, in care NU NE SIMTIM BINE. Asta e conditia tuturor romanilor basarabeni, nu era DOAR a lui Grigore Vieru. Avea multi dusmani, dupa cum spunea, (“inseamna ca nu sunt un om de nimic!”, spunea el – daca va aduceti aminte)… Dar INTERESUL de a-l ucide putea sa-l aiba numai cineva care ar fi vrut sa-i foloseasca angajamentul anticomunist din ultimul timp in campania electorala (dar nu oricum, ci asa fara a da socoteala pe urma). E lupta pe SEGMENTUL “Pro-Romania” – care e ceva mai mare decat era in anii trecuti, dar nu e suficient de mare, toturi, ca sa incapa toti “pretedentii”, mai ales cei mai putin credibili se tem ca nu au loc. Trebuia scos din joc un partid care detine o buna parte a acestui segment… Dar, FARA ca Vieru sa poata cere, DUPA VICTORIE, respectarea angajamentelor de UNITATE ROMANEASCA. Din cate vad eu, e nevoie de slogane care sa fie UITATE dupa alegeri – acele partide, care isi propun sa “construiasca” o clasa politica “moldoveneasca” si independentista (neafiliata Bucurestiului – ceea ce inseamna, din punct de vedere politic si econoimic – supusa TOT Rusiei) – si asta pe visul, tot mai clar conturat, de unitate romaneasca al populatiei.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-4=

Acum, noi am mai avut o data in scurta noastra istorie o astfel de campanie: pro-romaneasca, pro-unionista si tare romantica.Si am sarbatorit venirea “alor nostri” – cu prosoape, cantece si flori…
Si, dupa cateva accidente la fel de bizare, dupa jertfa celor mai buni dintre noi!
(sotii Teodorovici, Ion Dumeniuc, Vladimir Nicu,
Gheorghe Ghimpu..),
politicienii (TOTI FOSTI NOMENCLATURISTI sovietici, intamplator!) si-au intors posteriorul fata de romanism si, ascunzandu-se dupa “conflictul din Transnistria” sau “criza energetica” sau alte brasoave (intamplator, toate rusesti), ne-au READUS in labele Moscovei, ei ocupandu-se cu “completarea” averii – atat persoanle, cat si a clientelei politice. Au urmat epurari politice si plecari masive din posturi-cjheie, pe crierii politice (“ministrii someri”!)… Cine au fost acei politcieni, care au facut atunci turnura antiromaneasca? Snegur, Diacov, Lucinschi, Andronic (povestea cu Urechean se inscrie in acelasi registru conflictual) … Intamplator, politicienii care, in chiar ziua mortii lui Vieru, isi insusesc ca un fel de trofeu de razboi, numele poetului vin din aceleasi “tenebre afaceriste”. Ah da, acum ei sunt dispersati in diferite partide. Mai mult, multi dintre ei nici nu sunt in primele randuri, stau in umbra (Snegur, intr-un fel Diacov, de exemplu) – dar ZONA de interese este aceeasi – legaturile cu cercuri de afaceri rusesti. Ma intreb, DACA, totusi, asta e intamplator… Nu de alta, dar n-as vrea sa va vad plangand, DUPA alegeri, ca ati fost – din nou!, a cata oara! – prostiti. Ni se va duce vestea de electorat usor de prostit. Si nu doar pentru ca votam cu coada toporului, ci si pentru ca nu stim sa analizam, macar, UNDE romanismul este sincer si unde este speculat cu CINISM si nerusinare. Ca in acest caz: avem o MARE tregedie: pierderea unui poet care, de fapt, era un copil: Vieru nu a fost politician, nu s-a priceput la politica si nu a VRUT sa o faca.. N-a fost defel practic sau pragmatic, n-a cerut dividende (singura lui “atingere” cu aceasta zona a afacerilor tinea de activitatea fiului sau)… Tot ce a vrut el a fost legat de idealul de reunire cu Tara. Ei bine, dusmanii lui erau, deci, dusmanii UNIRII cu TARA, adeptii “romanismului moderat”, al starii de lucruri de tip “agrarian”, cand s-a furat cel mai cu spor prin codrul nostru…

Ar fi bin s anu nu fie asa cum presupunem noi (cum multa lume se INTREABA)… Ma intrebam si eu, ieri, cum se intampla ca mesajele apar cu atata intarziere aici, de exemplu… Si asta e un fel de incercare pentru mine – postarile pe unimedia, apropo. Dupa ce am citit “declaratia” lui Filat in legatura cu moartea lui Vieru, n-am mai avut dubii: tipul chiar stie sa speculeze FOARTE BINE. Mai mult, parca astepta acest moment prielinc. Dezgustator, in opinia mea. Si nu numai a mea. S-a grabit sa profite de un moment tragic tanarul politician.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-3=

Vio, accidentele organizate de FSB nu se fac cu ajutorul soferilor, ci fara stiinta acestora. Intamplator, cineva l-a convins pe Vieru sa nu mearga la Galati, asa cum fusese RUGAT sa o faca (si cum vroia, de fapt), ci sa revina, asupra NOPTII, acasa, la Chisinau. Tot intamplator panoul de publicitate era construit, iregulamentar, pe o portiune de drum accidentata, pe care, tot intamplator, acestia doi au luat-o (nu stiau sau ca e drum accidentat si de prezenta panoului, oare?)… Tot intamplator, Vieru, care era foarte atent, nu avea pusa centura de securitate… Prea multe “intamplari”, dupa parerea mea! Nu se intampla ATATEA “intamplari”, si taman de ZIUA lui EMINESCU! In lata zi, va dati seama, nu ar mai fi avut nici jumatate din “puterea electorala” de care era nevoie. ma rog, un simplu accidente rutier, ca asa e “traditia” noastra rutiera: oamenii mor, pentru ca nu-si pun centura…

Vieru se temea de accidente rutiere. A fost accidentat de multe ori si a sugerat nu o data ca se simte amenintat. E adevarat, a fost atacat (uneori criticat de critici mai putin competenti, alteori de colegi de breasca invidiosi (si postmodernisti), alteori de presa, din considerente politice) – dar asta e VIATA. TOTI suntem atacati si trebuie sa facem fata rautatilor, barfelor, concurentei “nepotilor si finilor” sefilor, ca deh, asa e pe la noi!, cu totii trebuie sa suportam o ordine politica MOSTENITA de la imperiul rusesc, in care NU NE SIMTIM BINE. Asta e conditia tuturor romanilor basarabeni, nu era DOAR a lui Grigore Vieru. Avea multi dusmani, dupa cum spunea, (“inseamna ca nu sunt un om de nimic!”, spunea el – daca va aduceti aminte)… Dar INTERESUL de a-l ucide putea sa-l aiba numai cineva care ar fi vrut sa-i foloseasca angajamentul anticomunist din ultimul timp in campania electorala (dar nu oricum, ci asa fara a da socoteala pe urma). E lupta pe SEGMENTUL “Pro-Romania” – care e ceva mai mare decat era in anii trecuti, dar nu e suficient de mare, toturi, ca sa incapa toti “pretedentii”, mai ales cei mai putin credibili se tem ca nu au loc. Trebuia scos din joc un partid care detine o buna parte a acestui segment… Dar, FARA ca Vieru sa poata cere, DUPA VICTORIE, respectarea angajamentelor de UNITATE ROMANEASCA. Din cate vad eu, e nevoie de slogane care sa fie UITATE dupa alegeri – acele partide, care isi propun sa “construiasca” o clasa politica “moldoveneasca” si independentista (neafiliata Bucurestiului – ceea ce inseamna, din punct de vedere politic si econoimic – supusa TOT Rusiei) – si asta pe visul, tot mai clar conturat, de unitate romaneasca al populatiei.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL-2=

BLOG UNIMEDIA:
FORUM TUDOR DARIE
#9 – Floaredecolt:
19 ianuarie 2009
http://tudordarie.md/2009/01/18/eminescu-l-a-chemat-la-ceruri-pe-grigore-vieru-astept-sa-fie-decretate-trei-zile-de-doliu-national/
Inteleg, seful tau, adica Vladimir Filat, iti dicteaza sa cenzurezi aceste comentarii si sa nu le publici pe cele care nu-i convin, Tudor. Nu face nimic, oricum ceea ce am scris despre Filat (si tu nu vrei sa publici) este DEJA pe limba si in mintea tuturor celor care l-au cunoscut pe Vieru – toti se intreaba DE CE? CUM s-a putut asa ceva?! Crezi ca adevarul poate fi ascuns? Sau crezi ca Dumnezeu bate cu batul? Asa sau altfel, idealul lui Vieru a fost UNIREA tutror romanilor. Cine ii foloseste numele ca sa lupte CONTRA unirii sau contra celor la Vieru nu va avea nimic de castigat. Intreaga viata a lui Vieru vorbeste despre asta. Intreaga viata de dupa Vieru va fi sub semnul Romaniei Mari. Poetii nu traiesc si nu mor degeaba!

Publicat la 18 Jan 2009
—————————————————————————Da, Mihai, exact asa e cum spui. Iata cum intelege Filat sa-si bata joc de memoria poetului, folosid moartea lui in scopurile SALE electorale:
Vlad Filat:
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Iurie Roşca şi presa lui Voronin au încercat să-l omoare moral pe Grigore Vieru”
„Moartea lui Grigore Vieru este o durere a Basarabiei şi o pierdere imensă atât pentru cultura românească, cât şi pentru noi toţi, care gândim şi simţim româneşte. Din păcate, nu am ştiut să fim alături de el când a avut două atacuri de cord, în urma atacurilor mârşave ale lui Iurie Roşca şi ale presei lui Voronin, care au încercat să-l omoare moral. Ultima dată l-am văzut pe Grigore Vieru la sfârşitul anului 2008 şi am observat durere şi tristeţe de pe chipul lui. Simt un gol imens şi sper ca prin tot ceea ce vom face vom putea să realizăm visele şi gândurile marelui Vieru.””
- este strigator la cer, atat cinsim din partea moldovenistului primitiv Filat…
Dar, Dumnezeu cu voi, cei care nu aveti niciun Dumnezeu…
Eu consider ca cei care ii se folosesc de moartea lui sunt adevaratii asasini, mai ales ca au legaturi cu FSB-ul, prin Valriu Pasat, deci sunt experti in asasinate politice.

MosStramos

01.09.2011

=ADEVARUL=

” KGB-ul l-a ucis pe Grigore Vieru ? ”
Postby megastar on Sun Jan 25, 2009. 11:00 am
http://studentgl.org/forum/viewtopic.php?f=38&t=1615
Mai multe personalităţi ale vieţii culturale basarabene au murit suspect.
După aproape 48 de ore de comă, poetul basarabean Grigore Vieru a murit din cauza leziunilor căpătate după un accident de circulaţie la doar câţiva kilometri de Chişinău.
O altă moarte suspectă pusă în cârca serviciilor secrete, ruseşti sau moldoveneşti. Puse cap la cap, toate dispariţiile „accidentale“ ale mai multor unionişti din Republica Moldova, care prin lucrările lor au „ţipat“ apropierea de România, ba chiar unirea cu fraţii de dincolo de Prut, au devenit subiecte de anchetă pentru unii, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, instituţie de arătat cu degetul.
Cazul care a declanşat suspiciunile legate de morţile succesive ale oamenilor de cultură este cel al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici. Percepută ca o tragedie naţională, moartea celor doi a ridicat multe semne de întrebare după 29 octombrie 1992, ziua în care maşina cu care mergeau dinspre Bucureşti către Chişinău s-a oprit brusc, într-un copac. Cuplul care l-a readus pe Eminescu în Basarabia şi care după 1989 a purtat unirea în toate cântecele a lăsat loc de dubiu şi de ură. Mâna rusească s-a făcut simţită şi urma să intervină, din nou, în vieţile altora care au visat la trecerea Prutului spre „acasă“.
Printre basarabenii care şi-au luat gândul de la unirea cu România, decedaţi sau ameninţaţi „accidental“ sunt: GHEORGHE GHIMPU, NICOLAE COSTIN, EPISCOPUL DOREMIDONT,MIHAIL GARAZ, ION GHEORGHITA, DUMITRU MATCOVSHI, NICOLAE RUSU,ALECU RENITA, NICOLAE DABIJA,ION IOVCEV.
Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md