Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

Podoabe din ceramică, aspecte de confecţionare (1945 - 1990)

Dr. Liliana Condraticova
Institutul Patrimoniului Cultural


Arta bijuteriilor reprezintă realizarea pieselor de podoabă folosindu-se în acest sens metalele nobile (aur, argint, platina) şi pietrele preţioase. Dar în procesul de confecţionare se utilizează şi alte materii mai puţin tradiţionale, precum ar fi lemnul, ceramica, titanul, oţelul, materialele sintetice, sticla etc. Ţinînd cont de specifcul perioadei sovietice, cînd practic nu se confecţionau bijuterii din materii prime preţioase (cu rare excepţii), meşterii din Uniunea Republicilor Sovietice Sociealiste (U.R.S.S.), inclusiv şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.), erau nevoiţi să apeleze la materii prime ieftine, uşor accesibile. Părerea noastră este că asemenea articole nu pot fi incadrate în categoria de articole de giuvaiergerie, dat fiind faptul că broşele de ceramică sau mărgelele din sîmburi de scoruş însuşi după materia primă utilzată nu se includ în această categorie preţioasă, ele ţinînd de domeniul podoabelor simple şi ieftine.

Podoabele şi bijuteriile se prezintă ca o adevărată lume miraculoasă, din care motiv mulţi artişti plastici au fost supuşi tentaţiei de a crea ceva deosebit, fie şi din ceramică, lemn sau sîmburi de fructe. În acest context se evidenţiază activitatea artiştilor plastici din Moldova. Astfel, Zinaida Minaeva-Nikiforova (n. 1935), profesorul Şcolii de Artă pentru Copii din Chişinău „A.V. Sciusev”, este un specialist notoriu în domeniul artei decorative. A absolvit Şcoala Republicană de Pictură din Chişinău „I.E.Repin” (1956), la expoziţii participă din 1957. În creaţia sa denotă măiestrie lăudabilă atît în domeniul sculpturii în teracotă (Fata cu gîştele), cît şi în domeniul confecţionării podoabelor ieftine, de obicei, prezentînd la expoziţii de artă plastică, sculpură şi artă decorativă piese din ceramică: inele, cercei, broşe, coliere, brăţări decorative, marea majoritatea fiind variate mărgele colorate, emailate, de diverse forme geometrice sau asimetrice, subliniind frumuseţea materialului utilizat şi naturaleţea lui. De fapt, confecţionarea pieselor din ceramică era practic unica posibilitate de a menţine arta naţională a podoabelor la un nivel suficient de dezvoltare, ţinînd cont de condiţiile drastice de lucru. Graţie meşterilor ca Zinaida Minaeva avem posbilitatea de a vorbi despre prestaţia, fie şi infimă, a artei giuvaiergeriei în domeniul artelor decorative din R.S.S.M. Din aceste motive activitatea meşterilor de acest gen merită toată atenţia şi aprecierea respectivă. Cele mai reprezentative lucrări ale meşterului Zinaidei Minaeva au fost expuse la mai multe expoziţii de artă plastică, ea prezentînd minunate seturi de podoabe pentru femei lucrate din teracotă, garnisite cu email. Graţie cataloagelor expoziţionale ale perioadei, am reuşit stabilirea celor mai importante expoziţii de artă plastică şi decorativă. Astfel, la „Prima expoziţie republicană a creaţiei profesorilor de la şcolile de artă din Moldova” (1973) Z. Minaeva a prezentat mărgele decorative confecţionate din ceramică în anul 1971 [1]. Pentru „Expoziţia Republicană de creaţie a profesorilor din şcolile de artă şi instituţiile de învăţămînt din Moldova” meşterul a pregătir setul „Frunzele verzi” compus din colier, brăţară şi inel; un set „Petale galbene” care consta dintr-un colier şi brăţară şi setul „Toamna”, format din colier, cercei şi inel. Toate piesele expuse erau confecţionate în 1974 din teracotă şi decorate cu email policromatic 1974 [2]. Pentru a doua Expoziţie republicană a creaţiei femeilor-pictori consacrată „Anului Internaţional al femeii” (1978) au fost realizate brăţări decorative şi mărgele decorative, folosindu-se cele mai accesibile şi permise materiale – teracotă şi email [3]. Şi la expoziţia din anul 1981 „A treea expoziţie republicană de creaţiei a profesorilor din şcolile de artă şi instituţiile de învăţămînt din Moldova” au fost prezente mărgele de teracotă garnisite cu email [4].

Merită atenţie mărgelele decorative confecţionate din ceramică glazurată, realizate de meşterul din domeniul artelor decorative Grecu Esfiri Livovna (n. 1921), care a absolvit Şcoala Republicană de Artă din Chişinău (1949) şi a prezentat pentru „Expoziţia jubiliară republicană de artă” (1965) mărgele decorative din teracotă [5]. De asemenea, mărgele de ceramică confecţionau şi studenţii Şcolii Republicane de Artă „I.A.Repin” [6].

În aşa mod, constatăm că în anii 1960–1970 ceramica a constituit una din materiile prime folosite pentru confecţionarea podoabelor. Totodată, aceste articole prezintă în marea lor majoritate, articole expoziţionale şi rare sunt cazurile cînd se utilizau de consumatori în calitate de piese de înfrumuseţare. Un aspect nu mai puţin interesant în demersul nostru reprezintă ornamentul incizat, care vădeşte similitudini cu decorul statuetelor şi ceramicii cucuteniene, asociat cu motive floristice şi vegetale, impresia fiind amplificată prin emailarea artistică a acestor motive ornamentale.

Set de podoabe: mărgele, cercei, brăţări. Teracotă, emailare. Z. Nikiforova-Minaeva.

Set de podoabe: mărgele, cercei, brăţări. Teracotă, emailare. Z. Nikiforova-Minaeva.


Bibliografie:

  1. Первая республиканская выставка произведений преподавателей художественных школ Молдавии. [Каталог]. Кишинев: Тимпул, 1973. Cост. А.В. Лосев, Н.В. Егорова, Г. Лазаревич.
  2. Республиканская выставка произведений преподавателей художественных школ и учебных заведений Молдавии. [Каталог]. Кишинев: Тимпул, 1975. p. 7.
  3. Вторая Республиканская выставка произведений художников-женщин посвященная Междунардному году женщины. [Каталог]. Кишинев: Тимпул, 1978. Сост. Л. Сыдник. p. 8.
  4. Третья республиканская выставка произведений преподавателей художественных школ и учебных заведений Молдавии. Скульптура. Графика. Декоративно-прикладное искусство. [Каталог]. Кишинев: Тимпул, 1981. Cост. А.В. Лосев, Н.В. Егорова, 48 с.
  5. Юбилейная Республиканская художественная выставка. [Каталог]. Кишинев: Картя молдовеняскэ, 1965, p. 32.
  6. Idem., 47 р.


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md