Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

5 septembrie, istoricul zilei

- 1858 -

S-a născut Alexandru Vlahuţă, scriitor român

Alexandru Vlahuţă, scriitor român, pictură de Ipolit Stambru
Alexandru Vlahuţă, scriitor român, pictură de Ipolit Stambru
 
Scriitorul A. Vlahuţă s-a născut în anul 1858 în satul Pleşeşti, fiu al unui mic proprietar de pămînt. A urmat școala primară și liceul la Bîrlad, între 1867 și 1878, susținînd examenul de bacalaureat la București, în 1879. A urmat timp de un an cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a părăsit din cauza situației materiale precare. Părinţii scriitorului erau ţărani care, cu multă greutate, îşi puteau întreţine cei opt copii.
 
Pentru a putea învăţa, Vlahuţă îndură ce şi Slavici, Creangă sau Coşbuc, suferinţe şi umilinţe din partea învăţătorilor şi a fiilor de boieri şi negustori care se uitau cu dispreţ la “puii de ţărani”. Neavînd cu ce plăti întreţinerea, este nevoit să slugărească.
 
După terminarea liceului, din cauza sărăciei, nu poate să-şi continue studiile. A urmat timp de un an cursurile Facultății de Drept din București, dar le-a părăsit din cauza situației materiale șubrede şi intră în învăţămînt. Din 1884 pînă în 1893 a funcționat ca profesor la diverse instituții de învățămînt bucureștene (Școala Normală a Societății pentru Învățătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfîntul Gheorghe”). În 1888 a fost revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău. Editează revista Vieața (1893–1896), apoi Sămănătorul (1901), împreună cu George Coșbuc. Din 1901 a funcționat ca referendar la Casa Școalelor. Curînd, este destituit fără nici o anchetă, pentru motivul că în articolele sale critcase societatea. După scurt timp pleacă la Galaţi, unde se stabileşte ca avocat. Pledînd în procesele unor deţinuţi, victime ale nedreptăţii sociale, are prilejul să cunoască viaţa mizerabilă a ocnaşilor pe care o va descrie în două nuvele. Neîmpăcîndu-se cu viaţa de avocat, părăseşte Galaţiul şi vine la Bucureşti.
 
A fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind "România pitorească",
 
În primele poezii se resimte influenţa lui Eminescu, pe care-l cunoscuse la Bucureşti şi cu care se împrietenise.

Răscoalele ţărăneşti şi luptele clasei muncitoare din perioada 1894 – 1900 exercită de asemenea o influenţă profundă asupra creaţiei sale.

Patriotismul scriitorului şe maifestă şi prin dragostea pentru frumuseţile şi bogăţiile patriei, descrise în volumul “România pitorească”, rezultat al unei îndelungate călătorii prin ţară, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”. Frumuseţea locurilor este comunicată cititorului cu o caldă însufleţire.
 
În 1905 se căsătorește pentru a treia oară cu Ruxandra, fiica unui proprietar agrar din Dragosloveni, Rîmnicu Sărat. În timpul Primului Război Mondial a locuit la Iași, apoi la Bîrlad, unde era vizitat de tineri scriitori pe care îi îndruma cu solicitudine; unul dintre aceștia a fost V. Voiculescu.

La 19 noiembrie 1919, A. Vlahuţă se stinge din viaţă.

Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”.

În prezent un liceu cu profil uman din Bîrlad îi poartă numele, iar în Ramnicu Sărat exista Colegiul Naţional "Alexandru Vlahuţă".

 

Vezi şi ...


Bibliografie (surse):

  1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Vlahu%C8%9B%C4%83

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Harta a Europei de Est, 900 d.Hr., publicată în Hristorisch-Geographischen Hand Atlas, Berlin 1824
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md