Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

8 septembrie, istoricul zilei

- 2004 -

S-a stins din viaţă Dan Spataru, cîntăreț român de muzică ușoară

Dan Spataru, cîntăreț de muzică ușoară, România
Dan Spataru, cîntăreț de muzică ușoară, România

Dan George Spătaru s-a născut în octombrie 1939, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Și-a petrecut copilăria și adolescența la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin și la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai tîrziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveștile bunicilor și cîntecele interpretate de părinți. Cînd avea 12 ani însă, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o matușa pentru a îndeplini dorința mamei "copiii mei să învețe carte". Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la "Progresul", apoi la "Știința București". În anul III la "Facultatea de Educație Fizică și Sport" a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spataru era student cînd a început să cînte la "Casa Studenților" în anul 1962. A început cu muzică italiană, asta era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie. Tatăl său cînta la vioara.

Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru, au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întîlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa.

În anul 1972 o cunoaște pe viitoarea soție, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost "familist convins" și "un model de tătic".

Dan Spătaru a fost o veritabilă personalitate a lumii muzicale românești, a rezistat timpului, ne-a învățat să-i acceptăm slăbiciunile și a reușit să-și lase amprenta timbrului vocal în amintirea fiecăruia dintre noi. A urmat un lung sir de şlagăre şi un succes la public incredibil. "Ţărăncuţă, ţărăncuţă", "Nici o lacrimă", "Nu-ţi şade bine cînd plîngi", "Nu m-am gîndit la despărţire", "Oare, Oare", "Îţi pare rău”, "În rîndul patru" ori "Drumurile noastre" sunt cîntece pe care multă lume le ştie încă pe de rost.

Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

Dan Spătaru se stinge din viaţă în urma unui atac de cord în data de 8 septembrie 2004 la Bucureşti. Decesul asrtistului a adus la înmormîntarea sa peste 10 000 de oameni. Dan Spătaru ramîne în memoria tutoror iubitorilor de muzica şi şlagărele sale sunt încă fredonate de marii artişti de astăzi precum Paul Surugiu sau Rareş Borlea.

Coperta discului Raza mea de soare, interpret Dan Spataru
Coperta discului Raza mea de soare, interpret Dan Spataru

Bibliografie (surse):

  1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru

 

Vezi şi ...

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta regiunilor Moldovei de-a lungul istoriei, sursă:wikipedia.org
Harta regiunilor Moldovei de-a lungul istoriei, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md