Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

26 octombrie, istoricul zilei

- 1497 -

Are loc bătălia din Codrii Cosminului între Ştefan cel Mare al Moldovei şi Jan Albert Jagellon al Poloniei

La 26 octombrie 1497 are loc lupta din Codrii Cosminului. Oastea moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare, atacă armata polonă care, decimată, a reuşit cu greu să se strecoare pînă la Cernăuţi.

Jan Albert Jagellon, rege polon 1492-1501
Stejarul lui Ştefan, Codrii Cosminului, astazi Ucraina
Ştefan cel Mare, domn al Moldovei 1457-1504

Jan Albert Jagellon, rege polon 1492-1501

Stejarul lui Ştefan, Codrii Cosminului, astazi Ucraina

Ştefan cel Mare, domn al Moldovei 1457-1504

Noul rege al poloniei Jan Albert Jagellon, pune în aplicare uneltirea gîndită încă de răposatul lui tată, regele Poloniei Casimir IV Jagellon, de a  prelua controlul integral asupra Ţării Moldovei, şi se foloseşte de un şiretlic. Încă la începutul anului 1497, regele Albert îl înştiinţează pe Ştefan despre organizarea unei campanii împotriva Porţii solicitîndu-i sprijin militar. Ştefan acceptă propunerea dar intuieşte şiretlicul şi se pregăteşte militar întărind totodată şi cetăţile Moldovei.

Marea armată polonă de 120 000 ostaşi (dintre care 80 000 trupe combatante şi 40 000 trupe auxiliare, peste 200 tunuri, dintre care şi unele de calibru mare) urmă să traverseze Moldova pînă la Dunăre pe un itinerar stabilit în prealabil cu Ştefan dar la un moment dat s-a abătut de la traseu asediind cetatea de scaun Suceava. Ştefan a prevăzut o asemenea mişcare din partea lui Albert, solicitînd în prealabil ajutor militar de la prieteni (trupe de la domnul Munteniei, Radu cel Mare şi de la Voievodul Transilvaniei Bartolomeu Dregffy) şi amplasînd greul trupelor sale (40 000 ostaşi total) nu departe de Roman înafara cetăţilor, păstrînd astfel posibilităţi largi de manevră.

Portarul Sucevii, Luca Arbore, face faţă eroic asediului polon din 26 septembrie pînă în 18 octombrie 1497, după care Ştefan cel Mare încercuieşte trupele polone ce asediau cetatea Suceava demoralizînd prin atacul său marea armată polonă. Prin intermediul Voievodului Transilvaniei polonii negociază retragerea, acceptată de Ştefan cel Mare. Folosind pretextul abaterii polonilor în retragere de la itinerarul prestabilit Ştefan cel Mare ajunge armata polonă în Codrii Cosminului (amplasaţi pe direcţia Cernăuţi de la Suceava, astăzi pe teritoriul Ucrainei). Ştefan surprinde armata polonă divizată, traversînd Codrii Cosminului, şi organizează o mare ambuscadă în noaptea de 25 pe 26 octombire 1497 cauzînd conform Letopiseţului de la Novgorod pierderi militare enorme de 4 000 morţi pentru armata polonă. Ajutoarele militare polone (cavaleria mazoviană) sunt distruse de oasta Vornicului Boldur. Ştefan cel Mare i-a urmărit pe poloni pînă la Cernăuţi aplicînd lovituri forţelor militare polone în retragere pînă ce aceastea nu au părăsit integral teritoriul Ţării Moldovei în noiembrie 1497.

Bătălia de la Codrii Cosminului reprezintă un model de artă militară şi o expresie a valorii deosebite a sistemului defensiv aplicat de Ştefan cel Mare al Moldovei.

 

- 1802 -

Are loc un puternic cutremur în Muntenia

La 26 octombrie 1802 are loc un puternic cutremur de pămînt în Muntenia. La Bucureşti se prăbuşeşete o parte din Turnul Colţei.

 

- 1860 -

Se infiinţează, în prezenţa lui Alexandru I. Cuza, Universitatea din Iaşi - Prima universitate din România

La 26 octombrie 1860 se inaugurează, în prezenţa lui Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Iaşi -  Prima universitate din România. Universitatea din Iaşi avea patru facultăţu: drept, filosofie (litere), ştiinţe şi teologie. Primul rector a fost profesorul de economie politică Ion Strat.

 

- 1860 -

Se infiinţează la Iaşi Şcoala de Arte Frumoase şi Pinacoteca, România

La 26 octombrie 1860 iau fiinţă la Iaşi, din iniţiativa pictorului Gheorghe Panaitescu-Bardasare, Şcoala de Arte Frumoase şi Pinacoteca.

 

- 1880 -

Este înfiinţată o nouă biserică cu hramul Arhanghelul Mihail în s.Leuşeni, jud.Orhei, Basarabia ţaristă.

La 26 octombrie 1880 este înfiinţată o nouă biserică cu hramul Arhanghelul Mihail în satul Leuşeni, judeţul Orhei, Basarabia ţaristă.

 

- 1902 -

Are loc cel mai puternic cutremur de pămînt documentat din România - 7,9 grade pe Richter

La 26 octombrie 1902 are loc cel mai puternic cutremur de pămînt documentat din România cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter.

 

- 1902 -

Se stinge din viaţă Ioan Raţiu, om politic român, unul din întemeietorii Partidului Naţional Român din Transilvania

La 26 octombrie 1902 a încetat din viaţă Ioan Raţiu (n.1828 Turda, jud.Cluj), om politic român, unul dintre întemeietorii Partidului Naţional Român din Transilvania şi preşedinte al acestuia 1892-1902. Ion Raţiu a iniţiat elaborarea "Memorandumului" din 1892, fiind conducătorul delegaţiei care a plecat la Viena să-l prezinte împăratului. Întemniţat în urma procesului intentat "memorandiştilor" de autorităţile maghiare.

 

- 1906 -

Este redeschisă în mod solemn Tipografia Eparhială din Chişinău, Basarabia ţaristă

La 26 octombrie 1906 la Chişinău este redeschisă în mod solemn Tipografia Eparhială, subordonată pînă în 1910 Frăţimii "Naşterea lui Hristos". Din 1910 Tipografia Eparhială desfăşoară comerţ liber.

 

- 1931 -

Se încheie a doua Conferinţă balcanică

La 26 octombrie 1931 se înceie a doua Conferinţă balcanică cu participarea Albaniei, Greciei, Bulgariei, Iugoslaviei, Turciei şi României. Conferinţa a început la 20 octombrie 1931 şi a avut loc la Istanbul. În rezultatul celei de-a doua Conferinţe balcanice se încheie un pact ce prevede eliminarea războiului ca instrument de rezolvare a litigiilor.

  

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  3. Petre Otu, Alesandru Duţu, Alexandru Madgearu, Mircea Soreanu, 100 de mari bătălii din istoria Româniai, Editura Orizonturi, Bucureşti, 2009 .

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta daniilor făcute de Ştefan cel Mare
Harta daniilor făcute de Ştefan cel Mare
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md