Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

13 noiembrie, istoricul zilei

- 1594 -

Începe războiul antiotoman al Moldovei şi Valahiei

La 13 noiembrie 1594 începe războiul antiotoman al Moldovei şi Valahiei. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi.

 

- 1835 -

Apare prima revistă de specialitate Gazeta Teatrului Naţional sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu

La 1 / 13 noiembrie 1835 apare prima revistă de specialitate "Gazeta Teatrului Naţional" (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.

 

- 1916 -

Arhiepiscopul Anastasie a sfinţit noua biserică din s.Mîrzeşti, jud.Orhei, Basarabia ţaristă

La 13 noiembrie 1916 arhiepiscopul Anastasie a sfinţit noua biserică din satul Mîrzeşti, judeţul Orhei, Basarabia ţaristă.


- 1927 -

Arhiepiscopul Gurie a oficiat slujba de sfinţire a bisericii noi cu hramul Preacuvioasa Paraschiva din s.Străşeni, jud.Lăpuşna, România

La 13 noiembrie 1927 arhiepiscopul Gurie a oficiat slujba de sfinţire a bisericii noi cu hramul Preacuvioasa Paraschiva din satul Străşeni, judeţul Lăpuşna, România.

 

- 2000 -

Revoluţionarul, profesorul şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti în R.S.S.M., Gheorghe Ghimpu decedează, în urma rănilor suferite într-un accident rutier petrecut la 27 octombrie 2000

Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.M.
Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.M., 27 aprilie 1990, actualmente Preşedenţia R.Moldova
Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.M.Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.M., 27 aprilie 1990, actualmente Preşedenţia R.Moldova

La 13 noiembrie 2000 revoluţionarul, profesorul şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.), Gheorghe Ghimpu decedează, în urma rănilor suferite într-un accident rutier petrecut la 27 octombrie 2000.

Gheorghe Ghimpu și colegul său de asociație Ion Caftanat se deplasau în dimineața zilei de 27 octombrie 2000 spre comuna Tîrnova, jud. Edineț, Republica Moldova, unde urmau să se întîlnească cu un grup de veterani de război ai Armatei Române. După 3 ore de drum, la ora 6.30 mașina în care se aflau a fost lovită de un camion. Versiunea oficială a autorităților - "Dupa trei ore de drum, la 06.30, din cauze deocamdată necunoscute, Ghimpu a pierdut controlul autoturismului și a lovit în plină viteză un copac." (Basa-Press, 14 noiembrie 2000).

În urma impactului Ion Caftanat a decedat pe loc, iar Gheorghe Ghimpu a fost transportat la spitalul din orașul Donduşeni, iar apoi la Spitalul de Urgență din Chișinău, Republica Moldova, unde a murit la 13 noiembrie 2000.

Gheorghe Ghimpu (n. 26 iulie 1937, în Colonița, jud.Lăpușna, România - d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova) a fost un revoluţionar din R.S.S.M., ulterior Republica Moldova. Gheorghe Ghimpu a fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972). Gheroghe Ghimpu a este fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990).

Gheorghe Ghimpu și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.

Piatra funerară Gheorghe Ghimpu, Cimitirul Central din strada Armeană, Chişinău, Republica Moldova
Piatra funerară Gheorghe Ghimpu, Cimitirul Central din strada Armeană, Chişinău, Republica Moldova

Mai multe detalii despre Gheorghe Ghimpu citiţi aici...

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ghimpu

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta liniei ajutorului franco-britanic acordat Finlandei în cadrul Razboiului ruso-finlandez
Harta liniei ajutorului franco-britanic acordat Finlandei în cadrul Razboiului ruso-finlandez
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md