Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

5 decembrie, istoricul zilei

- 1791 -

Se stinge din viață celebrul compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (n.1756-d.1791), compozitor celebru de muzică clasică
Wolfgang Amadeus Mozart (n.1756-d.1791), compozitor celebru de muzică clasică

La 5 decembrie 1791, la Viena, Sfîntul Imperiu Roman de Natiune Germană, s-a stins din viată celebrul compozitor de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ianuarie 1756, Salzburg). Mozart a decedat la doar 35 de ani. După un scurt serviciu divin la catedrala Sfîntul Ștefan (Stefansdom) din Viena, trupul neînsuflețit al marelui compozitor este dus fără un cortegiu de însoțitori, la cimitirul Sankt Marx. Cauza decesului nu este clară. Diagnosticul medicului constatator fiind febră cu eczemă. Medicina modernă apreciază boala muzicianului ca o infecție cu streptococi, care nu a fost tratată în mod adecvat, și ca urmare s-a produs o insuficiență cardiacă, care a antrenat și afectarea altor organe. Speculațiile în jurul mortii sale nu au lipsit, suspectîndu-se chiar o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri.

Numele de naștere a marelui muzician e Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart. Numele de "Amadeus" și-l ia mai tîrziu în Italia, fiind traducerea latină a lui „Theophilus” (Iubitorul de Dumnezeu). Încă de mic copil, Wolfgang dă dovada geniului său muzical. La vîrsta de 5 ani, înainte de a ști să scrie, compune cîteva piese pentru pian, transcrise imediat de tatăl său, talentat violonist în orchestra de la curtea prințului arhiepiscop din Salzburg. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de lucrări muzicale, majoritatea neegalate în frumusețe sau profunzime. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, printre care sunt de menționat Simfonia nr. 35 Haffner, nr. 36 Linz, nr. 40 și nr. 41 Jupiter. A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade. În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trios pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul O glumă muzicală etc. Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: Răpirea din Serai, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat. A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprană și orchestră, oratoriul "Die Schuldigkeit des ersten Gebots" și, în fine, "Requiem"-ul în re minor.

Mottoul lui Mozart a fost "Mă simt cuprins de muzică. Muzica este in mine".

 

- 1857 -

Apare săptămînal la Bucureşti, Muntenia, ziarul politic-comercial "Naţionalul" sub conducerea lui Vasile Boerescu

La 5 decembrie 1857 apare săptămînal la Bucureşti, Muntenia, ziarul politic-comercial "Naţionalul" sub conducerea lui Vasile Boerescu. Ziarul va apărea pînă pe 7 mai 1861.

 

- 1864 -

Se promulgă legea asupra instrucţiunii în România, prin care învăţămîntul devine unitar în întreaga ţară, stabilindu-se anii de studiu

La 5 decembrie 1864 se promulgă legea asupra instrucţiunii în România, prin care învăţămîntul devine unitar în întreaga ţară, stabilindu-se anii de studiu (primar de patru ani, obligatoriu şi gratuit, secundar de şapte ani şi universitar de trei ani). Legea intră în vigoare din septembrie 1865.

 

- 1905 -

Apare săptămînal, bilunar sau lunar la Craiova, România, revista literară "Ramuri"

La 5 decembrie 1905 apare săptămînal, bilunar sau lunar la Craiova, România, revista literară "Ramuri". Revista va apărea pînă la 10 decembrie 1914, cînd se uneşte cu revista "Drum drept".


- 1919 -

S-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni

La 5 decembrie 1919 s-a format guvernul român de coaliţie prezidat de Alexandru Vaida-Voevod, din a cărui componenţă au făcut parte şi trei basarabeni: Ion Pelivan - ministru al justiţiei, Ion Inculeţ şi Pantelimon Halippa - miniştri secretari de stat. Guvernul Alexandru Vaida-Voevod a demisionat la 13 martie 1920.

 

- 1920 -

A avut loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România

La 5 decembrie 1920 a avut loc adunarea membrilor Partidului Naţional-Liberal din Chişinău, România, care a ales un Comitet al cărui preşedinte devine D.Ciugureanu.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. ro.wikipedia.org.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta vechii Iazigia, cîmpia panonică, sec. I d.Cr., sursă: Dragnea Mihai
Harta vechii Iazigia, cîmpia panonică, sec. I d.Cr., sursă: Dragnea Mihai
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md