Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

20 decembrie, istoricul zilei

- 1837 -

Apare la Bucureşti, Muntenia, primul cotidian muntenesc întitulat "România", sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill

La 20 decembrie 1837 apare la Bucureşti, Muntenia, primul cotidian muntenesc întitulat "România", sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill, care oglindea viaţa politică, social-economică, ştiinţifică şi culturală a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, precum şi evenimentele politice din întreaga lume. Cotidianul a apărut pînă în data de 31 decembrie 1838.

 

- 1842 -

Obşteasca Adunare Extraordinară a Munteniei alege ca domn pe Gheorghe Bibescu

Gheorghe Bibescu (n.1804 -d.1873), domn al Munteniei (1842-1848)
Gheorghe Bibescu (n.1804 -d.1873), domn al Munteniei (1842-1848)

La 20 decembrie 1842 Obşteasca Adunare Extraordinară a Munteniei alege ca domn pe Gheorghe Bibescu. Gheorghe Bibescu (n. 1804, Craiova - d. iunie 1873, Paris), a fost domnitor în Muntenia (Valahia): 1 ianuarie 1843 - 13/25 iunie 1848.

Gheorghe Bibescu este frate cu principele Barbu Ştirbei. După ce-şi face studiile la Bucureşti şi Paris, intră în 1824 în administraţia publică a ţării, la Ministerul de Justiţie şi de Externe, dar demisionează în 1834, trăind pînă la 1842 la Paris şi Viena. Reîntors în Muntenia, conduce opoziţia contra domnitorului Alexandru D. Ghica şi reuşeşte să ia tronul.

La domnia Munteniei (Valahiei) a luat unele măsuri bune:  a majorat numeric armata, a făcut ordine în finanţele ţării, i-a ajutat pe sinistraţii bucureşteni care şi-au pierdut casele în urma unui incendiu în ziua de Paşti a lui 1847. Domnia lui a suferit din cauza influenţei covîrşitoare a Rusiei. Concesia minelor dată rusului Trandafiloff, produce mari nemulţumiri, iar adunarea ţării o anulează. Bibescu însă, suspendă adunarea "pentru rele aplicări şi gîndiri". La fel de rău a fost primită încercarea lui de a introduce limba franceză ca limbă de predare în şcolile superioare. Revoluţia Franceză de la 1848, se repercutează şi în Bucureşti. După citirea Proclamatiei de la Islaz (9 iunie 1848), ea este impusă şi domnitorului la Bucureşti. Bibescu a fost indecis, nu a trecut nici de partea revoluţiei şi nici nu a înăbuşit-o, astfel încît este nevoit să abdice la 13/25 iunie 1848 şi să părăsească ţara plecînd în Transilvania.

 

- 1880 -

Lascar Catargiu este desemnat preşedinte al Partidului Conservator, în urma morţii lui Costache (Manolache) Epureanu survenită la 22 septembrie 1880

La 20 decembrie 1880 Lascar Catargiu este desemnat preşedinte al Partidului Conservator, în urma morţii lui Costache (Manolache) Epureanu survenită la 22 septembrie 1880.

 

- 1892 -

Se înfiinţează, din iniţiativa profesorului Mina Minovici, Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România

La 20 decembrie 1892 se înfiinţează, din iniţiativa profesorului Mina Minovici, Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România. Istitutul Medico-Legal era destinat spre a servi învăţămîntului medicinii legale, expertizelor cerute de instanţele judiciare şi nevoilor oraşului.

 

- 1915 -

Sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, are loc prima audiţie la Ateneul Român din Bucureşti, România, a primului poem simfonic românesc, "Acteon", de Alfred Alessandrescu

Ateneul Român de altădată, Bucureşti, România, preluat de pe show.ro
Ateneul Român, Bucureşti, perioada interbelică, preluat de pe show.ro
Ateneul Român de altădată, Bucureşti, România, preluat de pe show.roAteneul Român, Bucureşti, perioada interbelică, preluat de pe show.ro
 
La 20 decembrie 1915, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, are loc prima audiţie la Ateneul Român din Bucureşti, România, a primului poem simfonic românesc, "Acteon", de Alfred Alessandrescu.

Fondată în anul 1868, "Societatea Filarmonică Română ", sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Sub bagheta iniţiatorului său, "Societatea Filarmonică " a organizat primul concert în luna decembrie a aceluiasi an.

Odată cu inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfăşoare în aceasta sală, aşa cum se întîmplă şi în prezent, Ateneul Român devenind emblema culturii româneşti şi sediu al Filarmonicii. Lui Wachmann, care a condus prima orchestră simfonică permanentă din România pînă în 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, George Georgescu (1887-1964), dirijor remarcabil, elev al lui Arthur Nikisch şi Richard Strauss.

Detalii...  Clădirea Ateneului Român din Bucureşti


- 1925 -

Este promulgată Legea de organizare a Curţii de Casaţie din România

La 20 decembrie 1925 este promulgată Legea de organizare a Curţii de Casaţie din România.

 

- 1936 -

Apare la Cluj ziarul "Poporul", organul legal al Frontului Plugarilor din România

La 20 decembrie 1936 apare la Cluj ziarul "Poporul", organul legal al Frontului Plugarilor din România. Ziarul apare pînă în decembrie 1937.

 

- 1937 -

Au loc alegeri parlamentare în România în cadrul cărora liberalii nu obţin cota de 40% din voturile necesare pentru a obţine prima majoritară

La 20 decembrie 1937 au loc alegeri parlamentare în România în cadrul cărora liberalii nu obţin cota de 40% din voturile necesare pentru a obţine prima majoritară.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Bibescu
  3. http://fge.org.ro/ro/filarmonica/istoricul-filarmonicii.html

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md