Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

26 decembrie, istoricul zilei

- 1831 -

Se constituie la Iaşi primul Sfat Administrativ din istoria Moldovei - "Marele sfat al miniştrilor"

La 26 decembrie 1831 se constituie la Iaşi primul Sfat Administrativ din istoria Moldovei - "Marele sfat al miniştrilor"; logofătul Grigore Sturdza, preşedinte; logofătul Iordache Catargi, ministru de Interne; Mihail Sturdza, Finanţe şi Teodor Balş, Hătmănie. Sfatul era convocat de către domn. În 1834, Mihai Sturdza, cu prilejul urcării pe tron, îi modifică componenţa.

 

- 1848 -

Are loc premiera la Teatrul Naţional din Iaşi, Moldova, a primei operete româneşti Baba Hîrca, de Alexandru Flechtenmacher, pe libretul lui Matei Millo

Alexandru Flechtenmacher (1823-1898), compozitor, violonist şi dirijor român, preluat de pe emaramures.ro
Alexandru Flechtenmacher (1823-1898), compozitor, violonist şi dirijor român, preluat de pe emaramures.ro

La 26 decembrie 1848 are loc premiera la Teatrul Naţional din Iaşi, Moldova, a primei operete româneşti "Baba Hîrca", de Alexandru Flechtenmacher, pe libretul lui Matei Millo.

Alexandru Flechtenmacher (n.23 decembrie 1823, Iaşi, Moldova - d.28 ianuarie 1898, Bucureşti, România), pe numele său complet Alexandru Adolf Flechtenmacher, a fost un compozitor, violonist, dirijor şi pedagog din Moldova. A fost fiul juristului braşovean - Christian Flechtenmacher.

Alexandru Flechtenmacher a urmat studii muzicale în oraşul natal Iaşi, iar apoi a studiat la Conservatorul din Viena. S-a implicat activ în Revoluţia de la 1948, perioadă în care a scris mai multe cîntece patriotice. El a compus, de asemenea, muzica pentru Hora Unirii, pe versurile scrise în 1855 de poetul Vasile Alecsandri, precum şi primele vodeviluri şi cuplete pentru piesele lui V. Alecsandri. Remarcabilul compozitor a scris muzică pentru aproape toate spectacolele româneşti de teatru apărute între anii 1840-1880, creînd circa 600 de piese muzicale.

Opera sa este inspirată din folclor, iar multe din creaţiile sale, în special hore şi sîrbe, au intrat în repertoriul lăutarilor români.

În perioada 1853-1858, Alexandru Flechtenmacher a fost prezent în Craiova, unde a dirijat cu prioritate muzica compusă de el însuşi, din care putem enumera opereta-vrăjitorie Baba Hîrca, melodrama naţională cu cîntece Cetatea Neamţului, operetele Crai Nou şi Sacagiu, vodevilurile Fermecătoriţa (după George Sand), Cimpoiul dracului şi Banii, gloria şi amorul, drama cu muzică Zavera lui Tudor, opera în trei acte Fata de la Cozia, spectacolele cu muzică Banul Mărăcine şi Iancu Jianu, căpitan de haiduci, feeria muzicală Fata aerului, compusă în colaborare cu Eduard Wachmann.

În perioada 1 noiembrie 1864 - 1869, Alexandru Flechtenmacher a fost director la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, el fiind fondatorul instituţiei pedagogice şi primul director al acesteia. Instituţia a devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Compoziţiile marcante ale lui A.Flechtenmacher:

 • Baba Hîrca, Operetă-vodevil în 2 acte (1848 Iaşi);
 • Doi ţărani şi cinci cîrlani, Vodevil, după Constantin Negruzzi, (1848 Iaşi);
 • Barbu Lăutarul, după V. Alecsandri, (1850; 1854 Iaşi);
 • Scara mîţei, Vodevil, (1850 Iaşi);
 • Coana Chiriţa sau două fete şi-o neneacă, Vodevil, după V. Alecsandri;
 • Întoarcerea Coanei Chiriţa sau Coana Chiriţa în provincie, Vodevil, după V. Alecsandri, (1850 Iaşi);
 • Banii, Gloria şi Amorul, Vodevil, (1861 Bucureşti);
 • Răzvan şi Vidra Dramă istorică în 5 acte, după Bogdan Petriceicu Haşdeu, (1867 Bucureşti);
 • Fata de la Cozia, Operă în 3 acte după Dimitrie Bolintineanu (1870, neterminată).

 

- 1918 -

Are loc Puternica manifestaţie muncitorească la Bucureşti, România

La 26 decembrie 1918 are loc Puternica manifestaţie muncitorească la Bucureşti, România. Manifestanţii au urmat calea Victoriei, oprindu-se în faţa Teatrului Naţional unde au fost reprimaţi sîngeros. Au căzut peste 100 de morţi şi cîteva sute de răniţi. Represiunea sîngeroasă a fost urmată de un val de arestări în rîndul conducătorilor muncitorimii şi ai Partidului socialist în special.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Flechtenmacher
 3. http://www.emaramures.ro/stiri/18435/ISTORIA-ZILEI-Evenimente-din-23-decembrie-calendar-istoric-si-religios-aniversare-vedete

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatului Moldovei, 1483
Harta Principatului Moldovei, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md