Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

31 decembrie, istoricul zilei

- 1851 -

Are loc inaugurarea solemnă a Teatrului cel Mare (Teatrul Naţional) din Bucureşti, Muntenia, cu piesa Zoe, sau Amor românesc

Teatrul Naţional din Bucureşti, 27 martie 1918, (distrus în urma bombardamentului din 1944) preluat de pe andreas-praefcke.de
Afiş al Teatrului Naţional din Bucureşti din 1857
Teatrul Naţional din Bucureşti, 27 martie 1918, (distrus în urma bombardamentului din 1944) preluat de pe andreas-praefcke.deAfiş al Teatrului Naţional din Bucureşti din 1857

La 31 decembrie 1851 are loc inaugurarea solemnă a Teatrului cel Mare (Teatrul Naţional) din Bucureşti, Muntenia, cu piesa "Zoe, sau Amor românesc". Primul director al teatrului fiind Costache Caragiale.

În 1864, Teatrul cel Mare din Bucureşti, devine instituţie publică de cultură cînd, printr-un decret semnat de primul ministru de atunci, Mihail Kogălniceanu, „s-a hotărît să se ia pe contul statului şi să devină instituţie naţională ”.

În anii 1916 – 1918, în cadrul Primului Război Mondial, Trupa Teatrului Naţional se refugiază la Iaşi, România.

La data de 24 august 1944, clădirea Teatrului Naţional din Calea Victoriei este distrusă în timpul bombardamentului de la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vechiul Teatru Naţional din Bucureşti (1851-1944)
Sala vechiului Teatru Naţional din Bucureşti
Vechiul Teatru Naţional din Bucureşti (1851-1944)Sala vechiului Teatru Naţional din Bucureşti

- 1866 -

Avocatul român Ioan Raţiu prezintă împăratului Austriei, la Viena, o petiţie în care exprima protestul împotriva votării de către noua dietă a alipirii Transilvaniei la Ungaria

La 31 decembrie 1866 avocatul român Ioan Raţiu prezintă împăratului Austriei, la Viena, o petiţie (redactată de George Bariţiu şi semnată de 1493 de intelectuali, negustori, industriaşi şi agricultori români) în care exprima protestul împotriva votării de către noua dietă a alipirii Transilvaniei la Ungaria.

 

- 1889 -

S-a stins din viaţă Ion Creangă, scriitor român originar din Moldova

Ion Creangă, scriitor român
Ion Creangă, scriitor român

La 31 decembrie 1889 s-a stins din viaţă la Iaşi, România, Ion Creangă (n.1 martie 1837 Humuleşti, jud.Neamţ, Moldova), scriitor român.

Ion Creangă a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

 

- 1913 -

În România, guvernul condus de Titu Maiorescu demisionează

La 31 decembrie 1913, în România, guvernul condus de Titu Maiorescu demisionează.

 

- 1925 -

În România, Consiliul de coroană ratifică renunţarea prinţului Carol la succesiunea tronului în favoarea fiului său Mihai

La 31 decembrie 1925, în România, Consiliul de coroană ratifică renunţarea prinţului Carol la succesiunea tronului în favoarea fiului său Mihai.

 

- 1930 -

Este promulgată în România Legea pentru reducerea lefurilor salariaţilor publici în valoare de circa 10%

La 31 decembrie 1930 este promulgată în România Legea pentru reducerea lefurilor salariaţilor publici în valoare de circa 10%, aplicată începînd din ianuarie 1931. Legea este cunoscută ca "prima curbă de sacrificiu".

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. http://www.tnb.ro/index.php?page=istoric-tnb

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md