Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

11 ianuarie, istoricul zilei

- 1838 -

Are loc un puternic cutremur de pămînt cu efecte grave în Muntenia, în special la Bucureşti

La 11 ianuarie 1838 are loc un puternic cutremur de pămînt cu efecte grave în Muntenia, în special la Bucureşti, înregistrîndu-se multe pierderi umane şi materiale.

 

- 1903 -

Apre săptămînal la Timişoara, Transilvania, ziarul socialist "Votul poporului"

La 11 ianuarie 1903 apre săptămînal la Timişoara, Transilvania, ziarul socialist "Votul poporului ". Ziarul va apărea pînă la 17 mai 1905.

 

- 1909 -

La Bucureşti, România, are loc Congresul Partidului Naţional Liberal

La 11 ianuarie 1909, la Bucureşti, România, are loc Congresul Partidului Naţional Liberal (PNL). Congresul l-a ales ca preşedinte pe Ionel I.C.Brătianu.

 

- 1925 -

Apare ziarul "Socialismul", organ al Partidului Social-Democrat din România

La 11 ianuarie 1925 apare ziarul "Socialismul ", organ al Partidului Social-Democrat din România, avînd în calitate de redactor-şef pe Conatantin Titel Petrescu. Ziarul a fost ulterior redenumit în "Lumea nouă " şi va apărea pînă în 1940.

 

- 1931 -

Este semnat decretul guvernului român G.G.Mironescu privind dizolvarea Gărzii de Fier (prima dizolvare a Gărzii de Fier)

Corneliu Zelea  Codreanu, întemeietorul Mişcării Legionare, România
Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Mişcării Legionare, România

La 11 ianuarie 1931 este semnat decretul guvernului român G.G.Mironescu privind dizolvarea Gărzii de Fier (primul decret de dizolvare a Gărzii de Fier), iar conducătorul ei, căpitanul Corneliu Zelea Codreanu, a fost arestat. În februarie, însă, justiţia a decis în favoarea lui Codreanu şi a organizaţiei sale. Guvernul Iorga-Argetoianu a reînnoit în martie 1932 decretul de dizolvare.

 

- 1943 -

Se încheie un Protocol germano-român prin care guvernul Antonescu se angajează să continuie războiul împotriva Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste

La 11 ianuarie 1943 se încheie un Protocol germano-român prin care guvernul Antonescu se angajează să continuie războiul împotriva Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste cu condiţia ca Germania să sporească ajutorul militar pentru echiparea unor noi unităţi care să le înlocuiască pe cele pierdute sau decimate la Stalingrad, cotul Donului şi în Caucaz.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta cedărilor teritoriale ale României conform Păcii de la Paris (24 aprilie 1918 / 7 mai 1918), roşu către Austro-Ungaria, verde către Bulgaria, sursă: ro.wikipedia.org
Harta cedărilor teritoriale ale României conform Păcii de la Paris (24 aprilie 1918 / 7 mai 1918), roşu către Austro-Ungaria, verde către Bulgaria, sursă: ro.wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md