Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

18 ianuarie, istoricul zilei

- 1821 -

Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie

Tudor Vladimirescu (n.1790-d.1821), revoluţionar român din Muntenia
Tudor Vladimirescu, portret de Teodor Aman (realizat postum conform descrierilor pandurilor)
Tudor Vladimirescu (n.1790-d.1821), revoluţionar român din Muntenia

Tudor Vladimirescu, portret de Teodor Aman (realizat postum conform descrierilor pandurilor)

La 18-19 ianuarie 1821 Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie. În scurt timp urma să înceapă revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu ce avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.

 

- 1855 -

Este desfiinţat, prin decretul ţarului, biroul special de pe lîngă cancelaria lui M.S.Voronţov, instituit temporar, în 1846, pentru a soluţiona chestiuni referitoare la gubernia Novorosia şi Basarabia ţaristă

La 18 ianuarie 1855 în legătură cu demisia lui M.S.Voronţov din postul de rezident imperial al Caucazului, este desfiinţat, prin decret imperial rus, biroul special de pe lîngă cancelaria acestuia, instituit temporar, în 1846, pentru a soluţiona chestiuni referitoare la gubernia Novorosia şi Basarabia ţaristă.

 

- 1872 -

La Bălţi, gubernia Basarabia, este deschis un spital

La 18 ianuarie1872 la Bălţi, gubernia Basarabia, este deschis un spital.

 

- 1879 -

La Bucureşti, România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale "O noapte furtunoasă"

La 18 ianuarie 1879, la Bucureşti, România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale "O noapte furtunoasă ".

 

- 1919 -

Au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care au participat inclusiv şi delegaţii din partea României şi guberniei Basarabia

La 18-21 ianuarie 1919 au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat inclusiv şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

Conferinţa de Pace de la Paris avea drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace.

Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă.

Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  3. ro.wikipedia.org

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Harta Moldovei de-a lungul istoriei
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md