Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

24 ianuarie, istoricul zilei

- 1834 -

La ora 23 şi 45 min a avut loc un puternic cutremur de pămînt în Basarabia ţaristă

La 24 ianuarie 1834 la ora 23 şi 45 min a avut loc un puternic cutremur de pămînt în Basarabia ţaristă, care a produs crăpături în jurul geamurilor şi uşilor multor clădiri, a deteriorat un depozit cu pulbere din cetatea Tighina.

 

- 1859 -

Adunarea Electivă a Valahiei se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei
Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei
 
La 24 ianuarie 1859, stil vechi (5 februarie 1859, stil nou), Adunarea Electivă a Valahiei se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, fapt ce a precedat unirea de fapt a Principatelor Moldovei şi Valahiei.

 

- 1864 -

Este promulgată legea privind înfiinţarea Curţii de conturi în România

La 24 ianuarie 1864 este promulgată legea privind înfiinţarea Curţii de conturi în România, instituţie pentru verificarea şi controlul administrării şi mînuirii banilor publici.

 

- 1878 -

Trupele române ocupă localitatea Smîrdan, punct important al sistemului de apărare a Vidinului, în cadrul Războiului de independenţă a României

La 12-24 ianuarie 1878 trupele române ocupă localitatea Smîrdan (astăzi în Bulgaria), punct important al sistemului de apărare a Vidinului pe timpul otomanilor. Lupta a avut loc în cadrul Războiului de independenţă a României.

Lupta de la Smîrdan a fost imortalizată într-o compoziţie picturală, devenită celebră, sub numele de "Atacul de la Smîrdan", realizată de marele pictor român Nicolae Grigorescu.

 

- 1893 -

Apare la Bucureşti, România, revista satirică "Moftul român"

La 24 ianuarie 1893 apare la Bucureşti, România, revista satirică "Moftul român", sub conducerea lui  Ion Luca Caragiale şi Anton Bacalbaşa. Revista a apărut pînă la 12 mai 1902.

 

- 1915 -

Apare la Craiova revista "Drum drept", sub conducerea lui Nicolae Iorga

La 24 ianuarie 1915 apare la Craiova revista "Drum drept ", sub conducerea lui Nicolae Iorga. Revista va apărea pînă în anul 1946.


- 1918 -

Sfatul Ţării din Basarabia proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti

Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti
 Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti

La 24 ianuarie 1918 Sfatul Ţării din Basarabia, întrunit în şedinţă solemnă, votează în unanimitate şi proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti. Acest vot a constituit o etapă importantă pe calea unirii fostei Basarabii ţariste cu România.

Proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti s-a făcut în condiţiile Revoluţiei ruse din 1917. Iniţial Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale.

Vezi și...

 

- 1932 -

Apare lunar la Bălţi, România, revista literară "Cuget moldovenesc"

La 24 ianuarie 1932 apare lunar la Bălţi, România, revista literară "Cuget moldovenesc", sub conducerea poetului şi traducătorului Petre Stati. Revista va apărea pînă în decembrie 1937.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatului Moldovei, 1483
Harta Principatului Moldovei, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md