Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

25 ianuarie, istoricul zilei

- 1465 -

Ştefan III-lea cel Mare al Moldovei cucereşte cetatea Chilia de la păgîni după două zile de lupte grele şi bomardament intens

Ştefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei
Ştefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei

La 25 ianuarie 1465 (25 ghenarie 6973) Ştefan III-lea cel Mare al Moldovei cucereşte cu oastea cetatea Chiliei. Evenimentul se încadra în campania reuşită de retrocedare a cetăţilor luate de păgîni din iarna 1464-1465: cetatea Chilia (pe Dunăre) şi cetatea Albă (pe Nistru). Campania lui Ştefan vodă, în cadrul căreia pentru a doua oară asediază cetatea Chilia, a fost una meticulos pregătită. Momentul atacului a fost foarte bine gîndit deoarece oastea ungară a regelui Matei Corvin se lupta cu otomanii în Bosnia, iar garnizoana ungară fusese înlocuită de domnul Munteniei, Radu cel Frumos (fratele lui Vlad Ţepeş) dar care se supusese Porţii otomane.

Deja la miezul nopţii de 23-24 ianuarie 1465 Ştefan vodă nimereşte în oraş printr-o poartă deschisă de tîrgoveţi, în urma unei înţelegeri secrete cu locuitorii cetăţiii. Ştefan vodă cucereşte cetatea Chilia la 25 ianuarie 1465 după două zile de lupte şi bombardament intens a artilriei moldoveneşti.

Pentru a fi pregătit în faţa eventualei riposte otomane, Ştefan a chemat ţara la arme, dar în acelaşi timp a trimis sultanului Mehmed II-lea daruri şi tributul, iar acesta s-a declarat mulţumit pînă la urmă, după ce, iniţial, aruncase solii Moldovei în temniţă. La conducerea cetăţii a fost instalat pîrcălabul Isaia, cumnatul domnitorului.

Cucerirea Chiliei a întărit sistemul de fortificaţii al Moldovei pe direcţia cea mai ameninţată, în vederea stăvilirii tentativelor de forţare a Dunării maritime, şi a adus sume importatnte de bani provenite din vama asupra unor produse bogate şi variate, vamă care a intrat în vistieria Moldovei.

Notă

  • "Vă leatul 6973 <1465> meseţă ghenarie 23, adunîndu Ştefan vodă multă oaste de ţară, vrîndu să răscumpere cetăţile carile le luase păgînii de la alţi domni, pogorît-au cu toată puterea sa spre cetatea Chiliei. Şi sosindu la cetate miercuri spre joi, la miazănoapte, au încunjurat cetatea. Însă joi nu s-au apucat de harţu, iară vineri dins-de-dimineaţă au început a bate cetatea şi aşa toată zioa s-au hărţuit pînă în seară. Iară sîmbăta să închinară cei din cetate şi intra Ştefan vodă în cetatea Chiliei. Şi acolo petrecîndu trei zile veselindu-să, lăudîndu pre Dumnezeu, îmblînzia oamenii în cetate." (Grigore Ureche, Letopiseţul Ţări Moldovei)

 

- 1595 -

Are loc lupta de la Rusciuc în care Mihai Viteazul al Munteniei trece Dunărea pe la Mogosin, atacă şi arde Rusciucul

La 25 ianuarie 1595 are loc lupta de la Rusciuc în care Mihai Viteazul al Munteniei trece Dunărea pe la Mogosin, atacă şi arde Rusciucul. În cadrul bătăliei paşii Hasan şi Mustafa sunt ucişi, iar artileria otomană este capturată.

 

- 1857 -

Împăratul rus a sancţionat decizia Consiliului de Miniştri de a transfera Judecătoria Comercială din Basarabia ţaristă de la Ismail la Chişinău

La 25 ianuarie 1857 împăratul rus a sancţionat decizia Consiliului de Miniştri de a transfera Judecătoria Comercială din Basarabia ţaristă de la Ismail la Chişinău, pe un termen de 4 ani, unde şi-a început activitatea la 24 iunie 1859.

 

- 1859 -

Alexandru Ioan Cuza numeşte ca primul prim-ministru al Valahiei pe Ioan Al. Filipescu

La 25 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza numeşte ca primul prim-ministru al Valahiei pe Ioan Al. Filipescu.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Mircea Soroceanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Editura Orizonturi, 2009.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md