Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

29 ianuarie, istoricul zilei

- 1914 -

Arhiepiscopul Serafim a sfinţit noua biserică, cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului, din s.Varniţa, jud.Tighina, gubernia Basarabia

La 29 ianuarie 1914 arhiepiscopul Serafim a sfinţit noua biserică, cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului, din satul Varniţa, jud.Tighina, gubernia Basarabia.

 

- 1918 -

Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti adoptă decizia privind înfiinţarea judeţului Cahul în urma detaşării unei părţi a teritoriului judeţului Ismail

Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti
 Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti

La 29 ianuarie 1918 Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti adoptă decizia privind înfiinţarea judeţului Cahul în urma detaşării unei părţi a teritoriului judeţului Ismail, situate spre nord şi nord-vest de linia trasată de la staţia de cale ferată Valul lui Traian, între satele Curciu şi Vulcăneşti, Hagi-Abdul şi Împuţita, Cişmichioi şi Etulia, pînă la rîul Prut, între oraşul Reni şi satul Giurgiuleşti. Suburbia Vîlcov din judeţul Ismail şi tîrgul Leova din judeţul Cahul sunt declarate oraşe.

Republica Democratică Moldovenească este un fost stat care a fost înfiinţat în 2 decembrie 1917 pe teritoriul fostei gubernii Basaraba, prin proclamaţia Sfatului Ţării, organ reprezentativ al populaţiei din regiune. Proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti s-a făcut în condiţiile Revoluţiei ruse din 1917. Iniţial Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar în 24 ianuarie 1918 şi-a proclamat independenţa. Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenţei Republicii Moldoveneşti. Consiuliul Director a fost dizolvat şi a fost înlocuit de Consiliul de Miniştri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeţ a fost reconfirmat ca preşedinte. În 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România. Votul de unire cu România a fost dat cu 86 voturi pentru, 3 împotrivă şi 36 abţineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu România.

Vezi și...

 

- 1918 -

În România, se formează un nou guvern în frunte cu generalul Alexandru Averescu

La 29 ianuarie 1918, în România, se formează un nou guvern în frunte cu generalul Alexandru Averescu.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta vechii Iazigia, cîmpia panonică, sec. I d.Cr., sursă: Dragnea Mihai
Harta vechii Iazigia, cîmpia panonică, sec. I d.Cr., sursă: Dragnea Mihai
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md