Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

18 februarie, istoricul zilei

- 1917 -

Începe Revoluția din Februarie în Rusia țaristă

Revoluţia Rusă din Februarie. Demonstraţie cu pariciparea armatei la Petrograd, 1917, preluat de pe socialist.memo.ru
Anunţul Comandantului Armatei Circumscripţiei Petrograd cu privire la utilizarea armelor, 25 februarie 1917, preluat de pe wikimedia.org
Revoluţia Rusă din Februarie. Demonstraţie cu pariciparea armatei la Petrograd, 1917, preluat de pe socialist.memo.ruAnunţul Comandantului Armatei Circumscripţiei Petrograd cu privire la utilizarea armelor, 25 februarie 1917, preluat de pe wikimedia.org

La 18 februarie 1917 (stil vechi) începe Revoluția din Februarie în Rusia țaristă, considerată ulterior primul stadiu al Revoluţiei ruse din 1917. Trupele garnizoane din Petrograd trec de partea poporului răsculat. Se formează un guvern provizoriu, iar rezultatul imediat al acestei revoluţii este abdicarea țarului Nicolae II-lea la 2 martie 1917.

Revoluția Rusă din Februarie a apărut în mare parte ca rezultat al insatisfacției provocate de modul în care țarul conducea țara și, în mod particular, de tot mai adînca implicare a Rusiei în luptele din cadrul Primului Război Mondial. A fost un transfer al puterii în mare parte lipsit de vărsare de sînge. Regimul instituit a fost o alianță dintre liberali și socialiști care a vrut să inițieze reforme politice, să aducă la putere un executiv (guvern) și o Adunare Constituțională alese în mod democratic.

În prima jumătate a lunii februarie, proasta aprovizionare a provocat revolte în capitala Petrograd. Pe 18 februarie (stil vechi) în marea intreprindere din Petrograd, Uzinele Putilov, s-a anunțat o grevă; s-a deschis focul asupra greviștilor și unele magazine s-au închis, ceea ce a provocat neliniște și în alte fabrici. Pe 23 februarie, stil vechi (8 martie, stil nou), o serie de întîlniri și demonstrații care au fost ținute cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, s-au transformat treptat în demonstrații cu caracter economic și politic. Ele au continuat în zilele care au urmat. La un moment dat, un batalion de soldați a fost trimis să reprime revolta, dar mulți au dezertat sau și-au împușcat ofițerii și s-au alăturat revoltei. Acest fapt a dus la abdicarea țarului Nicolae al II-lea la 2 martie 1917. Fratele ţarului, Marele Duce Mihail, a refuzat a doua zi să preia tronul.

Guvernul Provizoriu Rus care l-a înlocuit pe țar a fost inițial condus de un aristocrat liberal, Prințul Gheorghi Evghenievici Lvov. După căderea guvernului său, el a fost succedat de un socialist, Alexandr Kerenski.

 

- 1918 -

Se încheie pacea de la Brest-Litovsk între Rusia Sovietică și Germania

La 18 februarie 1918 se încheie pacea de la Brest-Litovsk între Rusia Sovietică și Germania.

 

- 1918 -

Este inaugurată Universitatea Populară din Chișinău, Republica Democratică Moldovenească

La 18 februarie 1918 este inaugurată Universitatea Populară din Chișinău, Republica Democratică Moldovenească. Universitatea Populară avea trei secții: literatură, juridică și științifico-medicală. Universitatea a editat Buletinul Universității Populare din Chișinău.

 

- 1936 -

În România au loc alegeri parlamentare parțiale în județele Hunedoara și Mehedinți

La 18 februarie 1936 în România au loc alegeri parlamentare parțiale în județele Hunedoara și Mehedinți, încheiate cu victoria forțelor democratice.

 

- 1941 -

Are loc militarizarea a numeroase instituții și întreprinderi de stat și private din România

La 18 februarie 1941 are loc militarizarea a numeroase instituții și întreprinderi de stat și private din România.

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolu%C8%9Bia_din_Februarie.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Cnezatului Moscovei, 1340-1462, sursă:wikipedia.org
Harta Cnezatului Moscovei, 1340-1462, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md