Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

20 februarie, istoricul zilei

- 1611 -

În tabăra de la Roman, Radu Șerban (fost domn și pretendent la domnia Munteniei) cu suportul lui Constantin Movilă (domn al Moldovei) încheie cu solii arhiducelui Mathias (rege al Ungariei) un tratat de cooperare cu trupele imperiale împotriva principelui Transilvaniei

Mathias I (n.1557-d.1619), rege al Ungariei, rege al Boemiei, Împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană 1612-1619
Radu Şerban, domn al Munteniei, frescă în Biserica Domneasca din Tirgoviste, sec.XVII
Mathias I (n.1557-d.1619), rege al Ungariei, rege al Boemiei, Împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană 1612-1619Radu Şerban, domn al Munteniei, frescă în Biserica Domneasca din Tirgoviste, sec.XVII

La 10 februare 1611 stil vechi (20 februarie 1611 stil nou), în tabăra de la Roman, Radu Șerban (fost domn și pretendent la domnia Munteniei) cu suportul lui Constantin Movilă (domn al Moldovei) încheie cu solii arhiducelui Mathias (rege al Ungariei, devenit la 28 mai 1611 rege al Boemiei și anul viitor împărat al Imperiului Roman de Națiune Germană) un tratat de cooperare cu trupele imperiale împotriva principelui Transilvaniei Gabriel Bathory. Mathias se obligă să acorde sprijin militar lui Radu Șerban pentru a recăpăta domnia Munteniei.

Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei (1608-1613) nutrind supunerea Munteniei și Moldovei, invadează Muntenia de Sfintele Sărbători de Crăciun în decembrie 1610. Oastea sa a jefuit fără milă omorînd pînă și cîinii întîlniți pe drum. Pentru a nu fi prins între oastea lui Bathory și forțele otomane de la linia Dunării, Radu Șerban se retrage împreună cu oastea și boierii săi în Moldova, unde ulteror și va semna tratatul de cooperare cu solii lui Mathias.

Vezi și... Radul Șerban, domn al Munteniei .

 

- 1821 -

Eteriștii în frunte cu Alexandru Ipsilanti, au purces din Chișinău în expediția lor peste Prut

La 20 februarie 1821 eteriștii în frunte cu Alexandru Ipsilanti, au purces din Chișinău în expediția lor peste Prut.

 

- 1849 -

Împăratul Imperiului Austriac Franz Joseph I, promulgă o consituție prin care îi recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată

La 20 februarie 1849 împăratul Imperiului Austriac Franz Joseph I, promulgă o consituție prin care îi recunoaște Transilvaniei o autonomie limitată.

 

- 1894 -

În Gubernia Basarabia s-a înregistrat un puternic cutremur de pămînt

La 20 februarie 1894 în Gubernia Basarabia s-a înregistrat un puternic cutremur de pămînt.


- 1926 -

Apare la București, România, săptămînal apoi lunar publicația Viața literară, avîndu-l ca director pe George Murnu

La 20 februarie 1926 apare la București, România, săptămînal apoi lunar publicația Viața literară, avîndu-l ca director pe George Murnu. Viața literară a apărut cu întreruperi pînă în aprilie 1938.

 

- 1932 -

Apare la București, România, revista România literară, sub direcția lui Liviu Rebreanu

La 20 februarie 1932 apare la București, România, revista România literară, sub direcția lui Liviu Rebreanu. Printre colaboratori se aflau: Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, Eugen Ionescu, Virgil Gheorghiu, Ion Minulescu, etc. Revista va apărea pînă la 6 ianuarie 1934.

 

- 1933 -

În România, Partidul Țărănesc-Democrat, condus de Constantin Stere, fuzionează cu Partidul Radical-Țărănesc condus de Grigore Iunian

La 20 februarie 1933, în România, Partidul Țărănesc-Democrat, condus de Constantin Stere, fuzionează cu Partidul Radical-Țărănesc condus de Grigore Iunian.

 

- 1938 -

Regele României Carol II-lea a semnat decretul de promulgare a unei noi Constituții a României

Carol II-lea (n.1893 - d.1953), Rege al României
Carol II-lea (n.1893 - d.1953), Rege al României

La 20 februarie 1938 regele României Carol II-lea a semnat decretul de promulgare a unei noi Constituții a României, care legiferează instaurarea dictaturii regale și sfîrșitul regimului parlamentar. Constituția (Constituțiunea din 1938) a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Noua Constituție a României va fi promulgată la 27 februarie 1938.

Constituția din 1938 încearcă să limiteze individualismul și să dea întîietate socialului, voind să transforme statul individualist în stat comunitar corporatist. În același timp, ea admitea proprietatea și capitalul ca drepturi inviolabile, îndepartîndu-se de la principiile Constituției din 1923, care recunoștea proprietatea ca funcție socială și revenind astfel la principiile Constituției din 1866. Constituția de la 1938 critică regimul de partide și concentrează puterile politice în mîna regelui, care dobîndește prerogative deosebit de mari.

Constituția din 1938 a fost suspendată în vara anului 1940, ca urmare a evenimentelor care au dus la abdicarea regelui Carol al II-lea.

Vezi şi ...


Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatului Moldovei, 1483
Harta Principatului Moldovei, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md