Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

26 februarie, istoricul zilei

- 1423 -

Dan II-lea, domnul Munteniei, îi înfrînge pe turci, veniți pentru reînsăcunarea lui Radu II-lea Prasnaglava (Chelul)

La 26 februarie 1423 Dan II-lea, domnul Munteniei, îi înfrînge pe turci, care invadaseră țara pentru a reînscăuna la tron pe Radu II-lea Prasnaglava (Chelul), fostul domn.

 

- 1835 -

Împăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniștri de a nu-i obliga pe evrei să se stabilească în orașele Basarabiei țariste

La 26 februarie 1835 împăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniștri de a nu-i obliga pe evrei să se stabilească în orașele Basarabiei țariste.

 

- 1866 -

Încep lurările Conferinței de la Paris a celor șapte mari puteri europene, convocată pentru a discuta problema Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei

Nicolae Golescu (n.1810-d.1877), membru al locotenenței domnești după Cuza  Lascar Catargiu (n.1823-d.1899), membru al locotenenței domnești după Cuza general Nicolae Haralambie (n.1835-d.1908), membru al locotenenței domnești după Cuza
Nicolae Golescu (n.1810-d.1877), membru al locotenenței domnești după CuzaLascar Catargiu (n.1823-d.1899), membru al locotenenței domnești după Cuzageneral Nicolae Haralambie (n.1835-d.1908), membru al locotenenței domnești după Cuza
 
La 26 februarie 1866 (10 martie 1866 - stil nou) încep lurările Conferinței de la Paris a celor șapte mari puteri europene, convocată pentru a discuta problema Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, principate a căror unire nu fusese recunoscută decît pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
 
Concomitent cu abdicarea forțată a primului domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, Alexandru Ioan Cuza, la conducerea statului român unitar, s-a instalat o locotenență domnească formată din trei reprezentanți ai conspirației anticuziste: Nicolae Golescu, Lascar Catargiu și Nicolae Haralambie. A fost instituit și un nou guvern în frunte cu I. Ghica. Se vehicula insistent ideia istaurării unui domnitor de origine străină care putea opri rivalitatea dintre pretendenții autohtoni la domnie, precum și ar fi avut susținerea necesară pentru a scoate noua formațiune statală, România, de sub vasalitatea Porții Otomane.
 
Situația dificilă pe plan intern și extern a României din acea perioadă impunea acțiuni rapide de consolidare a statalității. Participarea României la Conferința de la Paris pe problema Principatelor Unite ale Moldovei și Vlahiei (așa era tratată România în exterior) din data de 26 februarie 1866 - 25 mai 1866 (10 martie 1866 - 4 iunie 1866 pe stil nou) urma să consolideze statalitatea pe plan extern dar a fost un eșec. În urma unor îndelungate dezbateri, marile puteri au decis ca să se renunțe la ideea de înscăunare a unui principe străin în Principate, stabilind ca Unirea să fie din nou hotărîtă de noi adunări legislative ale celor două principate constituatne în parte (Moldova și Valahia), toate în conformitate cu condițiile inițiale ale Convenției de la Paris (1856). Dintre delegații Guvernului român în cadrul Conferinței de la Paris (1866), ce nu au reușit schimbarea cursului dezbaterilor, au fost: Vasile Boerescu, L.Steege, Ștefan Fălcoianu. În cadrul negocierilor Turcia, susținută de Austria a propus chiar intervenția armată în România, aceasta însă fiind respinsă de majoritatea celorlate puteri.

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Nicolae Isar, Istoria Modernă a Românilor, Editura Universitară, București, 2006.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md