Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

1 martie, istoricul zilei

- 1857 -

Este înălţată biserica Sfînta Treime de la schitul de călugărițe Tabăra, Basarabia ţaristă

La 1 martie 1857 este înălţată biserica Sfînta Treime de la schitul de călugărițe Tabăra, Basarabia ţaristă. Biserica este edificată în locul bisericii de lemn, construită în 1810.

 

- 1867 -

În România, apare bulinar revista "Convorbiri literare", organ al societății "Junimea"

La 1 martie 1867, în România, apare bulinar revista "Convorbiri literare", organ al societății "Junimea", una din cele mai importante publicații din a două jumătate a secolului XIX. Revista va fi publicată la Iaşi (1867-1885) şi api la Bucureşti (1885-1944, cu o întrerupere în 1916-1919).

 

- 1880 -

Are loc înființarea legaţiei germane la Bucureşti, România

La 1 martie 1880 are loc înființarea legației germane la București, România.

 

- 1892 -

Apare la Fălticeni, România, revista a Partidului Naţional Român

La 1 martie 1892 apare la Fălticeni, România, revista a Partidului Naţional Român, care definitivează textul "Memorandumului " redactat de patriotul transilvanean Iuliu Coroianu.

 

- 1908 -

Pe lotul-model semincer Missilindra, jud.Tighina, gubernia Basarabia, a început să funcţioneze o staţiune metereologică

La 1 martie 1908 pe lotul-model semincer Missilindra, judeţul Tighina, gubernia Basrabia, a început să funcţioneze o staţiune metereologică.

 

- 1919 -

Reapare la Craiova, România, revista "Ramuri" 

La 1 martie 1919 reapare la Craiova, România, revista "Ramuri ". Revista va apărea în 1919-1929, apoi 1934-1944, în 1945-1947 și din august 1964.

 

- 1937 -

S-a născut compozitorul și academicianul moldovean Eugen Doga, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii 

Eugen Doga în tinerețe, compozitor moldovean, preluat wikipedia.org
Eugen Doga în tinerețe, compozitor moldovean, preluat wikipedia.org

La 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și Elizaveta Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Astăzi Republica Moldova) s-a născut viitorul compozitor moldovean Eugen Doga, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.

Eugen Doga a copilărit pe timp de război și foame, avînd o viață grea, tatăl său murind în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică "Ștefan Neaga" (1951-1955) din Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Urmează apoi Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini, care ulterior l-a atras la Orchestra Radio. După ce a fost paralizat la mîna stîngă, Doga a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, axîndu-se mai mult pe compoziție. Prima piesă de compoziție proprie, ”Floare dalbă de livadă” (1957), Eugen Doga o scrie pentru colega sa de la televiziune Maria Bieșu într-o singură zi. Din acea zi, toată muzica scrisă de Doga, a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Eugen Doga absolvește Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A predat în calitate de profesor la Școala de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (1967-1972).

Debutul oficial al compozitorului Doga are loc la 1967, în filmul regizorului Gheorghe Vodă, ”Ivan Turbincă” cu Mihai Volontir în rolul principal. De remarcat este muzica la filmul ”O șatră urcă la cer” 1975 de regizorul moldovean Emil Loteanu. Remarcabilul vals din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” a aceluiași regizor, a fost scris în decurs de 10 minute la 11 seara devenind însă legendar. Urmează o serie de peste o sută de filme, muzica cărora a fost scrisă de Eugen Doga.

Compozitorul Doga a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru, cu care au creat cele mai frumoase lucrări.

Cu piesa sa ”Orașul meu” (1973), Eugen Doga a lansat-o ca interpretă de estradă pe Sofia Rotaru. Alături de Sofia Rotaru și Anastasia Lazariuc, Nadejda Cepraga s-au lansat în cariera sa cu peisele scrise de Doga.

Astăzi, compozitorul este nevoit să facă naveta Chișinău-Moscova, unde scrie muzică pentru filme și are specacole grandioase. Eugen Doga este un om căruia îi place munca, mișcarea și acțiunea, om care petrece mai tot timpul în fața pianului. Compozitorul trăiește mai mult izolat, iubește adevărul și totdeauna spune ceea ce crede, fără frică sau cuvinte murdare. Eugen Doga este un om de arta adevărat, care s-a dedicat muzicii în totalitate.

Vezi și... Eugen Doga, biografie

Eugen Doga (n.1937), compozitor moldovean, preluat de pe vipmagazin.md
Eugen Doga (n.1937), compozitor moldovean, preluat de pe vipmagazin.md

 

- 1939 -

Se semnează la Bucureşti, România, un acord internațional prin care Anglia, Franţa, Italia şi România consimt la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării

La 1 martie 1939 se semnează la Bucureşti, România, un acord internaţional, prin care Anglia, Franţa, Italia și România consimt la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării. 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Doga;
  4. http://doga.asm.md/album.html.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Principatului Moldovei, 1483
Harta Principatului Moldovei, 1483
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md