Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

5 martie, istoricul zilei

- 1658 -

Noul domn al Muneniei, Mihai Radu (Mihnea al III-lea), intră în Tîrgovişte

Radu Mihnea, domn al Munteniei și domn al Moldovei, începutul sec.XVII

Radu Mihnea, domn al Munteniei și domn al Moldovei, începutul sec.XVII

La 5 martie 1658 noul domn al Munteniei, Mihai Radu (Mihnea al III-lea), intră în Tîrgovişte. Domnitorul a reorganizat şi a sprijinit răscumpărarea satelor din rumănie.

Radu Mihnea este un domnitor relativ necunoscut în istoria românească. Este fiul lui Mihnea turcitul. Ajunge domnitor în Muntenia în 1611, pe fondul atacurilor din afară și al anarhiei, la cererea boierimii. Báthory Gábor, domnitorul Transilvaniei reușise să intre în Muntenia, alungându-l pe Șerban-vodă. Cu ajutor turcesc, Radu Mihnea reușește să-l alunge pe Báthory Gábor din Muntenia și se instalează la domnie. Se dovedește a fi un bun domnitor.

Vezi și... Radu Mihnea, domn al Moldovei

 

- 1829 -

Este emis decretul privind organizarea în ziua Sfîntului Dumitru a unui iarmaroc anual la Chişinău, Basarabia ţaristă

La 5 martie 1829 este emis decretul privind organizarea în ziua Sfîntului Dumitru a unui iarmaroc anual la Chişinău, Basarabia ţaristă. Iarmarocul a început să existe din anul 1831.

 

- 1889 -

Are loc inaugurarea palatului Ateneului Român din Bucureşti
 
Ateneul Român de altădată, Bucureşti, România, preluat de pe show.ro
Ateneul Român, Bucureşti, perioada interbelică, preluat de pe show.ro
Ateneul Român de altădată, Bucureşti, România, preluat de pe show.roAteneul Român, Bucureşti, perioada interbelică, preluat de pe show.ro

Odată cu inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele Societății de Filarmonică Române au început să se desfăşoare în aceasta sală, aşa cum se întîmplă şi în prezent, Ateneul Român devenind emblema culturii româneşti şi sediu al Filarmonicii. Sala mare de concert are o capacitate de 1 000 locuri.

Fondată în anul 1868, "Societatea Filarmonică Română ", sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Sub bagheta iniţiatorului său, "Societatea Filarmonică " a organizat primul concert în luna decembrie a aceluiasi an. Lui Wachmann, care a condus prima orchestră simfonică permanentă din România pînă în 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, George Georgescu (1887-1964), dirijor remarcabil, elev al lui Arthur Nikisch şi Richard Strauss.

Vezi şi ...

 

- 1902 -

 În România, se adoptă "Legea pentru organizarea meseriilor" 

La 5 martie 1902, în România, se adoptă "Legea pentru organizarea meseriilor". Legea intră în vigoare la 13 septembrie 1902 şi va fi ulterior modificată în 1906 şi abrogată în 1912.

 

- 1905 -

Apare la Bucureşti, România, ziarul "România muncitoare"

La 5 martie 1905 apare la Bucureşti, România, ziarul "România muncitoare". Ziarul va apărea pînă în august 1914, cînd îşi schimbă titlul în "Lupta Zilnică".

 

- 1917 -

Are loc semnarea angajamentului de luptă în armata română pentru dezrobirea ţinuturilor româneşti de către ostaşii români din armata austro-ungară cazuţi prizonieri în Rusia

La 5 martie 1917 are loc semnarea de către ostaşii români din armata austro-ungară cazuţi prizonieri în Rusia şi aflaţi în lagărul de la Darniţa (Kiev) a următorului angajament: "Noi ofiţerii, gradaţii și soldații români de neam, jurăm pe onoare şi conştiinţă că voim să luptăm în armata română pentru dezrobirea ţinuturilor noastre românești de sub dominaţia Austro-Ungariei şi pentru alipirea lor la România". 

 

- 1918 -

În România are loc demisia guvernului Averescu

La 5 martie 1918, în România, are loc demisia guvernului Averescu. Se formează un nou guvern prezidat de Aleaxndru Marghiloman.

 

- 1919 -

În România, este adoptat calendarului Gregorian (de stil nou) prin decret-lege

La 5 martie 1919, în România, este emis decretul-lege privind adoptarea calendarului Gregorian (calendarul de stil nou), începînd de la 1 aprilie 1919 (care a devenit 14 aprilie stil nou).


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Harta actuală a autonomiei Găgăuzia, Republica Moldova
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md