Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

11 martie, istoricul zilei

- 1291 -
 
Românii din Transilvania sunt menţionaţi pentru prima oară ca participanţi la dieta socială

La 11 martie 1291 românii din Transilvania sunt menţionaţi pentru prima oară ca participanţi, alături de toţi nobilii, de saşi şi de secui, la dieta socială convocată de regele Andrei al III-lea (1290-1301).
 

- 1291 -

Prima menţiune documentară a oraşului Făgăraş, Transilvania

La 11 martie 1291 are loc prima menţiune documentară a oraşului Făgăraş, Transilvania.
 

- 1642 -

Sinodul de la Iaşi, Moldova, adoptă cartea "Mărturisirea ortodoxă" a lui Petru Movilă
 
Petru Movilă (Petru Moghilă), (n.1596-d.1647), cărturar român, mitropolit al Kievului şi Haliciului
Petru Movilă (Petru Moghilă), (n.1596-d.1647), cărturar român, mitropolit al Kievului şi Haliciului

La 11 martie - 19 decembrie 1642 sinodul de la Iaşi, Moldova, adoptă "Mărturisirea ortodoxă " a lui Petru Movilă. Anterior, în 1640, aceeaşi carte a fost oficial adoptată şi la sinodul de la Kiev. După acceptarea Mărturisirii Ortodoxe în sinodul Moldovei, lucrarea va fi publicată la Iaşi şi consituie cea dintîi tipăritură din Ţara Moldovei. Mărturisirea ortodoxă (Pravoslavnica Mărturisire) a fost tradusă în limbile latină (
sub titlul "Expositio fidei Ecclesiaae Rusiae minoris"), greacă, rusă şi română (1691). Lucrarea cuprinde 261 de întrebări şi răspunsuri, conform celor trei virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea.
 
Petru Movilă (Petru Moghilă) este un reprezentant notoriu al culturii româneşti din prima jumătate a secolului XVII. Petru este feciorul domnitorului Munteniei şi ulterior al Moldovei Simion Movilă. Petru Movilă este unul din ultimii reprezentanţi ai literaturii de limbă slavonă din ţările române, mare cărturar şi teolog ortodox. Cărturarul poseda mai multe limbi precum slavona, greaca, latina, polona şi ucraineana. A fost arhimandrit al celebrei mănăstiri Lavra Pecerska din Kiev (din 1627), apoi şi mitropolit al Kievului şi Haliciului (din 1633). Petru Movilă a întemeiat prima şcoală superioară de la Kiev - Colegiul Kievlean sau Academia Kievo-Movileană. A întemeiat tipografiile de la Kiev, Cîmpulung (1635) şi Iaşi (1642). Prin înţelegerea cu mitropolitul Varlaam al Moldovei şi domnului Moldovei Vasile Lupu, mitropolitul Petru Movilă  trimite la Iaşi un grup de dascăli cu multă carte latinească în frunte cu  Sofronie Pociaţki, care în 1640 au pus bazele învăţămîntului superior în Moldova, avînd ca model colegiul de la Kiev. Este vorba de Colegiul vasilian din Iaşi în care teologia, retorica, filozofia şi alte discipline erau predate ca şi la Kiev în limbile latină, slavonă şi greacă.
 
 
- 1871 -

În România, a început guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu

La 11 martie - 4 aprilie 1876, în România, are loc guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu ("marea guvernare conservatoare"). Guvernarea lui Lascăr Catargiu a pus bazele constituirii Partidul Conservator din România.
 
 
- 1878 -

Are loc semnarea la Roma a Convenţiei de comerţ şi navigaţie româno-italiene
 
La 11 martie 1878 are loc semnarea la Roma a Convenţiei de comerţ şi navigaţie româno-italiene. Convenţia va intra în vigoare la 1 aprilie 1878.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Andrei Eşanu, Cultură şi civilizaţie medievală românească, Editura Arc, 1996.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Harta Etnică a Românilor din Transnistria
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md