Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

12 martie, istoricul zilei

- 1510 -

Fostul domnitor al Munteniei, Mihnea este asasinat la Sibiu de rivalul său Danciul şi de sîrbul Dimitrie Iacsici

La 12 martie 1510 fostul domnitor al Munteniei, Mihnea este asasinat la Sibiu de rivalul său Danciul şi de sîrbul Dimitrie Iacsici.

 

- 1821 -

În cadrul răscoalei lui Tudor Vladimirescu din Valahia, sunt executaţi căpitanii Iova şi Ienciu, care prădaseră nişte boieri la Beneşti

La 12 martie 1821, în cadrul răscoalei lui Tudor Vladimirescu din Valahia, sunt executaţi căpitanii Iova şi Ienciu, care prădaseră nişte boieri la Beneşti. Execuţia s-a făcut din ordinul lui Tudor Vladimirescu.

 

- 1835 -

Împăratul Rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri care nu-i mai obliga pe evrei să se stabilească în oraşele Basarabiei ţariste

La 12 martie 1835 împăratul Rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri care nu-i mai obliga pe evrei să se stabilească în oraşele Basarabiei ţariste.

 

- 1838 -

Din iniţiativa şi sub conducerea lui George Bariţiu, apare la Braşov Gazeta de Transilvania, primul ziar politic şi informativ al românilor din Transilvania

La 12 martie 1838, din iniţiativa şi sub conducerea lui George Bariţiu, apare la Braşov Gazeta de Transilvania, primul ziar politic şi informativ al românilor din Transilvania. Ziarul şi-a încetat activitatea în 1946 din cauza presiunilor comuniste. 

 

- 1863 -

Este înfiinţată prima agenţie diplomatică a României, cea de la Belgrad

La 12 martie 1863 este înfiinţată prima agenţie diplomatică a României, cea de la Belgrad. Agenţia a avut un caracter oficial recunoscut atît de statul de reşedinţă cît şide celelalte puteri care aveau reprezentanţi la Belgrad.

 

- 1933 -

Un grup de militanţi de stînga se desprind din Partidul Social-Democrat şi se constituie în Partidul Socialist din România

La 12 martie 1933 un grup de militanţi de stînga se desprind din Partidul Social-Democrat şi se constituie în Partidul Socialist din România. Conducerea noului partid în revine lui Constantin Popovici.

 

- 1940 -

A fost semnat Tratatului de pace de la Moscova din 12 martie 1940 în urma Războiului sovieto-finlandez (Războiului de iarnă)

Soldaţi finlandezi echipaţi şi cu schiuri, Războiul sovieto-finlandez 1939-1940
Soldaţi finlandezi echipaţi şi cu schiuri, Războiul sovieto-finlandez 1939-1940

La 12 martie 1940, în urma Războiului sovieto-finlandez (Războiului de iarnă) a fost semnat Tratatului de pace de la Moscova din 12 martie 1940. Conform tratatului Finlanda a fost obligată să cedeze o parte din Karelia şi al doilea oraş ca mărime al ţării, Viipuri, o bună parte a teritoriului cel mai bine industrializat al ţării, ca şi zone pe care încă le mai controla armata finlandeză, în total aproximativ 10% din teritoriul Finlandei antebelice. Aproximativ 422.000 de karelieni, 12% din populaţia Finlandei, şi-au pierdut căminele. Armata şi civilii din zonă au fost evacuaţi în grabă în conformitate cu termenii acordului, şi doar cîţiva civili au ales să devină cetăţeni sovietici.

Finlanda a fost nevoită de asemenea să cedeze o parte a raionului Salla, Peninsula Kalastajansaarento din Marea Barenţ şi patru insule din Golful Finic. Peninsula Hanko a fost concesionată pentru 30 de ani Uniunii Sovietice pentru construirea unei baze militare. Ruşii au returnat oraşul Petsamo cucerit în timpul războiului.

Privit în ansamblu, condiţiile tratatului de pace au fost dure pentru finlandezi. Ruşii căpătaseră oraşul Vîborg în plus faţa de cererile lor de dinaintea războiului.

Detalii... Războiul sovieto-finlandez (Războiul de iarnă).

 

- 1965 -

Se stinge din viaţă George Călinescu (Gheorghe Vişan), critic, istoric şi scriitor român

George Călinescu (Gheorghe Vișan), critic, istoric, scriitor român
George Călinescu (Gheorghe Vișan), critic, istoric, scriitor român

La 12 martie 1940 se stinge din viaţă George Călinescu (Gheorghe Vișan), critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspîndită în perioada interbelică..

Detalii... George Călinescu, biografie.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta liniei ajutorului franco-britanic acordat Finlandei în cadrul Razboiului ruso-finlandez
Harta liniei ajutorului franco-britanic acordat Finlandei în cadrul Razboiului ruso-finlandez
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md