Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

25 martie, istoricul zilei

- 101 -

Împăratul Imperiului Roman Traian părăseşte Roma şi îşi începe campania sa de cotropire a Daciei condusă de regele Decabal

Decebal, rege Dac 87-106
Decebal, rege Dac 87-106

La 25 martie 101 împăratul roman Traian părăseşte Roma şi îşi începe campania sa de cotropire a Daciei. Împăratul traversează Dunarea pe poduri de vase la Laederata (Ramna) şi Dierna (Orsova) pătrunzîand prin Banat în Dacia.

La Tapae, în vara anului 101, regele dac Decebal încearcă să oprească înaintarea romană. Crîncena şi îndelungata bătalie se încheie însă cu victoria romană. Spre sfîrşitul anului 101 importante forţe dace, aliate cu sarmaţi şi bastarni, traversează Dunărea şi pătrund în Moesia, obligîndu-l pe împăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal. Ingeniosul plan strategic, care-l face pe Traian să nu poată exploata succesul de la Tapae, se prabuşeşte însă după înfrîngerea forţelor lui Decebal în iarna şi primăvara anului 102 (la Nicopolis ad Istrum şi în Dobrogea la Adamclisi), initiativa militară trecînd definitiv în tabăra adversă.

În toamna anului 102, îndîrjita rezistenţă a lui Decebal îl obligă pe Traian să încheie pacea cu regele dac, pace inţeleasă însa de ambele tabere doar ca un simplu armistiţiu. Din ordinul lui Traian, Apolodor din Damasc, cel mai vestit inginer al epocii, înalţă, între Dobreta şi Pontes, în anii 103-105, un durabil pod peste Dunăre, pe care legiunile romane îl trec în vara anului 105, iniţiind cel de-al doilea Război dacic.

Detalii... Decebal, rege dac.

 

- 1245 -

Într-o scrisoare a papei Inocenţiu al IV-lea sunt menţionaţi românii care locuiesc în apropierea Dunării şi Mării Negre

La 25 martie 1245, într-o scrisoare a papei Inocenţiu al IV-lea, sunt menţionaţi românii care locuiesc în apropierea Dunării şi Mării Negre.

 

- 1907 -

În România este aprobat Decretul privind obligativitatea ortografiei stabilite de Academia Român

La 25 martie 1907, în România, este aprobat Decretul privind obligativitatea ortografiei stabilite de Academia Română.

 

- 1940 -

S-a desfăşurat prima adunare generală a membrilor Societăţii Scriitorilor din Basarabia, România

La 24-25 martie 1940 s-a desfăşurat prima adunare generală a membrilor Societăţii Scriitorilor din Basarabia, România.

 

- 1942 -

La Timişoara se naşte Otilia Valeria Coman (pseudonimul Ana Blandiana), poetă şi luptătoare pentru libertate civică în România

Ana Blandiana, poetă română

Ana Blandiana, poetă română

La 25 martie 1942, la Timişoara, România, se naşte Otilia Valeria Coman (pseudonimul Ana Blandiana), poetă și luptătoare pentru libertate civică în România. Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj, România.

Înainte de revoluția din 1989, faimoasă disidentă și apărătoare a drepturilor omului, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceauşescu prin declaraţii publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă şi unor publicaţii din străinătate.

Ana Blandiana e decernată cu un şir de premii valoroase: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional "Gottfried von Herder", Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie, 1997; Premiul "Opera Omnia", 2001; Premiul Internaţional "Vilenica", 2002.

Detalii... Ana Blandiana (Otilia Valeria Coman), biografie .

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939, sursă: wikipedia.org
Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939, sursă: wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md