Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

1 aprilie, istoricul zilei

- 1819 -

Este emis decretul imperial rus privind înfiinţarea la Reni a Judecătoriei Comerciale, care urma să examineze litigii din întreaga Basarabie ţaristă

La 1 aprilie 1819 este emis decretul imperial rus privind înfiinţarea la Reni a Judecătoriei Comerciale, care urma să examineze litigii din întreaga Basarabie ţaristă. În calitate de preşedinte a fost numit consilierul de stat activ Persiani.

 

- 1834 -

Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff încetează a mai fi preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851
Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851

La 1 aprilie 1834, stil nou (20 marite 1834, stil vechi) Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, încetează a fi preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei. Această funţie a fost deţinută de Kiseliov (Kiseleff) din 19 noiembrie 1829, stil nou (7 noimbrie 1829, stil vechi).

 

- 1864 -

La Bolgrad, Basarabia ţaristă, este înfiinţată Banca Colonială

La 1 aprilie 1864 la Bolgrad, Basarabia ţaristă, este înfiinţată Banca Colonială.

 

- 1866 -

Este înfiinţată Societatea Literară Română, actuala Academie de Ştiinţe a României

La 1 aprilie 1866 este înfiinţată Societatea Literară Română, actuala Academie de Ştiinţe a României. Societatea Literară Română devine în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română.

Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice. Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicţionarul limbii române, Dicţionarul explicativ al limbii române, Dicţionarul general al literaturii române, Micul dicţionar academic şi Tratatul de istoria românilor. Academia Română are 181 de membri activi aleşi pe viaţă.

 

- 1881 -

În satul Răşinari, Sibiu, Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României

Octavian Goga, poet român

Octavian Goga, poet român

La 1 aprilie 1881 în satul Răşinari, Sibiu, Transilvania, se naşte Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920.

Considerat poet al neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor, poetul s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.

Detalii... Octavian Goga, biografie.

 

- 1894 -

În România se înfiinţează Banca Agricolă cu capital românesc, avînd sucursale în toate judeţele ţării

La 1 aprilie 1894 în România se înfiinţează Banca Agricolă cu capital românesc (8 000 000 lei), avînd sucursale în toate judeţele ţării. Banca Agricolă din România acorda împrumuturi de cel mult 1 000 lei, pe 3, 6 şi 9 luni, cu o dobîndă de 10% anual.

 

- 1910 -

A fost înfiinţată Comisia Istorică a României de către Spiru Haret, pentru publicarea în ediţii critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare

La 1 aprilie 1910 a fost înfiinţată Comisia Istorică a României de către Spiru Haret, pentru publicarea în ediţii critice a cronicilor româneşti şi a altor izvoare (documente interne şi inscripţii din secolele XIV-XVIII, cronici străine care se ocupă de ţările române, monumente vechi literare, etc.). Comisia Istorică a României a funcţionat pînă în 1938 şi a editat Buletinul Comisiei Istorice a României.

 

- 1912 -

Se înfiinţează la Cotroceni, România, Şcoala  militară de pilotaj, condusă de maiorul Ion Maori

La 1 aprilie 1912 se înfiinţează la Cotroceni, România, Şcoala  militară de pilotaj, condusă de maiorul Ion Maori. Şcoala a contribuit la pregătirea a numeroşi piloţi, mulţi dintre ei luînd parte la Primul Război Mondial.

 

- 1918 -

Este desfiinţată vama de la Ungheni, graniţa de la Prut fiind mutată pe Nistru

La 1 aprilie 1918 (stil vechi) este desfiinţată vama de la Ungheni, graniţa de la Prut fiind mutată pe Nistru, eveniment petrecut în urma votări Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti cu patria mamă România la 27 martie 1918 (stil vechi).

 

- 1920-

La Chişinău, România, N.Dunăreanu şi L.Marian scot primul număr al revistei Renaşterea Moldovei

La 1 aprilie 1920, la Chişinău, România, N.Dunăreanu şi L.Marian scot primul număr al revistei "Renaşterea Moldovei", sub al cărei titlu era scris "Revistă literară şi de propagandă naţională".


- 1941-

Are loc masacrul de la Fîntîna Albă, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste

Drapelul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), 1940
Drapelul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), 1940

La 1 aprilie 1941 o parte din cei peste 15.000 de români din mai multe sate de pe valea Siretului, Bucovina, care doreau să se întoarcă în România, după ce Bucovina de Nord şi Basarabia au fost anexate Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), au fost ucişi (în jur de 7.000) cu mitraliera de sovietici. Românii se îndreptau spre graniţa românească cu odoarele bisericeşti în mînă spunîndu-li-se anterior că vor putea trece liber în România. Potrivit martorilor oculari, răniţii au fost hăcuiţi cu săbiile şi apoi îngropaţi, inclusiv  de vii, în gropi comune (35 gropi 1x15 m, a căte 200 persoane în groapă), pîmîntul mişcîndu-se sub ei două zile pînă au murit cu toţii.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Republicii Democratice Moldoveneşti (1918) suprapusă cu R.A.S.S.M.(1924) şi Republica Moldova (1991)
Harta Republicii Democratice Moldoveneşti (1918) suprapusă cu R.A.S.S.M.(1924) şi Republica Moldova (1991)
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md