Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

4 aprilie, istoricul zilei

- 1459 -

Se încheie pacea moldo-polonă prin care Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarce orşul Hotin în componenţa principatului

Ştefan cel Mare şi Sfînt (Ştefan III Muşat), domn al Moldovei (1457-1504)

Ştefan cel Mare şi Sfînt (Ştefan III Muşat), domn al Moldovei (1457-1504)

La 4 aprilie 1459 se încheie pacea moldo-polonă prin care Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarce orşul Hotin în componenţa principatului. Tratatul a fost semnat după un asediu moldav de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace domnul Ştefan izbuteşte să pună stăpînire pe cetatea propriu zisă.

Trebuie de remarcat că cetatea Hotinului a fost înălţată în timpul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova şi a fost pierdută polonezilor de Ilie, feciorul lui Alexandru, la 1436 precum că în schimpul unui ajutor polon. Petru Aron recistigă cetatea, dar e nevoit sa cedeze tîrgul Siretului şi alte localităţi. Însă după o anumită vreme ea trece din nou în mîinile polonilor pînă la recucerirea lui Ştefan cel Mare.

Detalii... Cetatea Hotin a Moldovei.

 

- 1815 -

A fost sfinţită biserica nouă de lemn din satul Pociumbăuţi, ţinutul Iaşi, Basarabia ţaristă

La 4 aprilie 1815 a fost sfinţită biserica nouă de lemn din satul Pociumbăuţi, ţinutul Iaşi, Basarabia ţaristă.

 

- 1877 -

La Bucureşti, România, ia fiinţă Societatea Ştiinţelor Medicale în frunte cu preşedintele Alexandru S. Marcovici

La 4 aprilie 1877 la Bucureşti, România, ia fiinţă Societatea Ştiinţelor Medicale în frunte cu preşedintele Alexandru S. Marcovici.

 

- 1877 -

Are loc semnarea la Bucureşti, România, a Convenţiei româno-ruse, prin care se permitea armatelor ruseşti trecerea pe teritoriul României spre Balcani

La 4 aprilie 1877 are loc semnarea la Bucureşti, România, a Convenţiei româno-ruse, prin care se permitea armatelor ruseşti trecerea pe teritoriul României spre Balcani. În acelaşi timp guvernul rus se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a României şi să respecte drepturile politice ale statului român.

 

- 1904 -

În sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Sicietăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia

La 4 aprilie 1904 în sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Sicietăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia. Decan al Societăţii este ales protoiereul A.V.Ianovski, locţiitor - A.M.Parhomovici, şef al serviciului administrativ - Ion Halippa.

 

- 1902 -

Se încheie la Bucureşti, România, Tratatul secret de alianţă româno - austro-ungar

La 4 aprilie 1902 se încheie la Bucureşti, România, Tratatul secret de alianţă româno - austro-ungar, care îl reînnoieşte pe cel încheiat la 13 iunie 1892. La tratat aderă în 12 iulie - Germania, iar în noiembrie - Italia. Tratatul prevedea prelungirea automată după cinci ani dacă niciuna din părţi nu-l denunţă.

 

- 1920 -

Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desfiinţează printr-un decret-lege, atribuţiile acestuia trecînd asupra guvernului regal

La 4 aprilie 1920 Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desfiinţează printr-un decret-lege, atribuţiile acestuia trecînd asupra guvernului regal.

 

- 1920 -

Datează primul film de desene animate românesc - Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu

La 4 aprilie 1920 datează primul film de desene animate românesc - Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu.

 

- 1930 -

Constanin Stere, alături de grupul condus de el se retrage din Partidul Naţional-Ţărănesc din România şi constituie Partidul Ţărănesc-Democrat

La 4 aprilie 1930 politicianul de origine basarabeană Constanin Stere, alături de grupul condus de el se retrage din Partidul Naţional-Ţărănesc din România şi constituie Partidul Ţărănesc-Democrat.

 

- 1931 -

Se crează Banca Agriculturii Româneşti din România

La 4 aprilie 1931 se crează Banca Agriculturii Româneşti pentru asanarea financiară şi economică a agricultorilor din România.

 

- 1931 -

În România are loc demisia guvernului naţional-ţărănesc prezidat de G.G.Mironescu

La 4 aprilie 1931 în România are loc demisia guvernului naţional-ţărănesc prezidat de G.G.Mironescu.

 

- 1944 -

În cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, are loc bombardamenul masiv al Bucureştiului de către aviaţia agnlo-americană

La 4 aprilie 1944, în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, are loc bombardamenul masiv al Bucureştiului de către aviaţia agnlo-americană, soldat cu mii de morţi şi răniţi.

 

- 1944 -

În România, are loc înlăturarea lui Ştefan Floriş din funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român

La 4 aprilie 1944 în România, are loc înlăturarea lui Ştefan Floriş din funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Se constituie o conducere provizorie, în frunte cu Emil Bodnăraş, Constantin Pîrvulescu şi Iosif Rangheţ.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Harta ducatului polono-lituanian, 1657-1686, sursă:wikipedia.org
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md