Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

7 aprilie, istoricul zilei

- 1863 -

Are loc la Sibiu un Congres naţional al românilor transilvăneni care urma să expună revendicările politice ale acestora la Viena

La 7 aprilie 1863 are loc la Sibiu, Transilvania, un Congres naţional al românilor, care deleagă zece personalităţi, în frunte cu Andrei Şaguna, pentru a expune la Viena revendicările politice ale românilor.

 

- 1881 -

Se înfiinţează la Bucureşti, România, Şcoala specială de artilerie şi geniu

La 7 aprilie 1881 se înfiinţează la Bucureşti, România, Şcoala specială de artilerie şi geniu pentru formarea şi pregătirea ofiţerilor celor două arme.


- 1889 -

Apare volumul Teatru a dramaturgului român Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale, poet şi dramaturg, comentator politic şi ziarist român

Ion Luca Caragiale, poet şi dramaturg, comentator politic şi ziarist român

La 7 aprilie 1889 apare volumul Teatru a dramaturgului român Ion Luca Caragiale, prefaţat de Titu Maiorescu.

Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, astăzi I.L.Caragiale, județul Dîmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.

Detalii...  Ion Luca Caragiale, biografie.

 

- 1904 -

Are loc greva generală a feroviarilor din Transilvania

La 7-13 aprilie 1904 are loc greva generală a feroviarilor din Transilvania, revendicînd mărirea salariilor şi acordarea de alocaţii speciale pentru familie şi chirie.

 

- 1913 -

La Chişinău, gubernia Basarabia, apare primul număr al săptămînalului Glasul Basarabiei, sub redacţia lui Gr. D. Constantinescu

La 7 aprilie 1913, la Chişinău, gubernia Basarabia, apare primul număr al săptămînalului Glasul Basarabiei, sub redacţia lui Gr. D. Constantinescu. Glasul Basarabiei va apărea pînă la 16 august 1917.

 

- 1917 -

La Chişinău s-a desfăşurat Congresul Cooperatorilor din Basarabia, care s-a pronunţat pentru autonomia Basarabiei

La 6-7 aprilie 1917 la Chişinău s-a desfăşurat Congresul Cooperatorilor din Basarabia, care s-a pronunţat pentru autonomia Basarabiei.

 

- 1918 -

Se înfiinţează la Paris, Franţa, Comitetul naţional al românilor din Transilvania şi Bucovina, sub preşedinţia lui Traian Vuia

La 7 aprilie 1918 se înfiinţează la Paris, Franţa, Comitetul naţional al românilor din Transilvania şi Bucovina, sub preşedinţia lui Traian Vuia, iar mai apoi a dr. Ion Cantacuzino. Comitetul a militat pentru independenţa Transilvaniei şi unirea acesteia cu România.

 

- 1934 -

În România, este adoptată legea pentru apărarea ordinii de stat

La 7 aprilie 1934, în România, este adoptată legea pentru apărarea ordinii de stat, în baza căreia orice grupare politică considerată că periclitează ordinea politică şi socială putea fi imediat dizolvată.

 

- 1954 -

De Buna-Vestire, în orașul Leova, R.S.S. Moldovenească, s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor şi cîntăreţ legendar din Republica Moldova

Ion Aldea Teodorovici, n.1954-d.1992, compozitor şi interpret român din Republica Moldova
Ion Aldea Teodorovici, n.1954-d.1992, compozitor şi interpret român din Republica Moldova

La 7 aprilie 1954, de Buna-Vestire, în orașul Leova, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, s-a născut Ion Aldea-Teodorovici, compozitor şi cîntăreţ legendar român din Republica Moldova.

Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot. De la tatăl său, Ion a moștenit dragostea față de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai tîrziu. Împreună cu soția sa, Doina, a militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90' au cîntat despre limba română, despre Eminescu.

Detalii... Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md