Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

15 aprilie, istoricul zilei

- 1762 -

Este semnat Decretul imperial al Sfîntului Imperiu Roman de Naţiune Germană privind înfiinţarea miliţiei naţionale grănicereşti

La 15 aprilie 1762 este semnat Decretul imperial al Sfîntului Imperiu Roman de Naţiune Germană privind înfiinţarea miliţiei naţionale grănicereşti, în urma căruia ia fiinţă regimentul II românesc de la Năsăud şi regimentul I românesc de la Orlat.

 

- 1824 -

Ţarul Alexandru I sancţionează anularea în Basarabia ţaristă a funcţiei de semiraş (curier)

La 15 aprilie 1824 ţarul Alexandru I sancţionează hotărîrea Consiliului de Miniştri privind anularea în Basarabia ţaristă a funcţiei de semiraş (curier) şi includerea satelor obligate de a-şi asuma cheltuielile de întreţinere a acestor funcţionari în componenţa localităţilor ce plătesc impozite şi îndeplinesc prestaţii de stat.

 

- 1870 -

Are loc debutul literar al lui Mihai Eminescu în revista Convorbiri literare cu poezia Venere şi Madonă

Mihai Eminescu (n.1850-d.1889), poet, prozator şi jurnalist român
Mihai Eminescu (n.1850-d.1889), poet, prozator şi jurnalist român

La 15 aprilie 1870 are loc debutul literar al lui Mihai Eminescu în revista Convorbiri literare cu poezia Venere şi Madonă.

Mihai Eminescu, poet, prozator, publicist şi economist, a fost unul dintre exponenţii de seamă ai gîndirii social-economice din România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cea mai însemnată parte a activităţii sale a fost dedicată gazetăriei şi politicii. Din 1876 devine ziarist profesionist - ocupaţia sa principală pînă la sfîrşitul vieţii.

Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secţiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieţii poetului de Titu Maiorescu la editura Socec. Cea mai mare parte a creaţiei sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite iniţial de Perpesscius pentru ediţia critică, iniţiată în 1939 la Editura Fundaţiilor Regale Regele Carol al II-lea, şi finalizată abia în anul 2000. Manuscrisele au rămas multă vreme nefolosite, criticii au considerat că ele conţin bruioane sau simple schiţe ale operelor neterminate, din acest motiv Titu Maiorescu nici nu şi-a pus problema posibilei lor editări. Criticul literar care le-a pus într-o lumină cu totul specială a fost George Călinescu, cel care îşi va susţine doctoratul în literatură pornind de la nuvela postumă Avatarii faraonului Tla şi care va recompune imaginea întregii opere în magistrala sa monografie Opera lui Mihai Eminescu, un studiu în patru volume, editat iniţial la Editura Fundaţiilor Regale Regele Carol al II-lea pentru Literatură şi Artă, în perioada 1934-1936.

Detalii.. Mihai Eminescu, biografie.

 

- 1940 -

La Bălţi, România, în sala Teatrului Scala, a avut loc o şezătoare literară cu participarea unei echipe de scriitori, membri ai Societăţii Scriitorilor Români

La 15 aprilie 1940, la Bălţi, România, în sala Teatrului Scala, a avut loc o şezătoare literară cu participarea unei echipe de scriitori, membri ai Societăţii Scriitorilor Români: profesor N. Herescu, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români, I. Basarabescu, E. Boureanul, Ion Buzdugan, Ion Minulescu, Virgil Carianopol, Octav Dessila, Nicolae Dunăreanu, George Gregorian şi Dimitrie Iov.

 

- 1941 -

Are loc o puternică grevă a minerilor din Valea Jiului, România

La 15 aprilie - 5 mai 1941 are loc o puternică grevă a minerilor din Valea Jiului, România, care îngreunează aprovizionarea armatei antonesciene şi a trupelor germane aflate în ţară.

 

- 1944 -

Are loc primul bombardament de noapte al aviaţiei engleze asupra României în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial

La 15 - 16 aprilie 1944 are loc primul bombardament de noapte al aviaţiei engleze asupra României în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. În cadrul bombardamentului este atacat Turnu Severin.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Liniei Mannerheim, locul celor mai grele lupte din timpul războiului sovieto-finlandez
Harta Liniei Mannerheim, locul celor mai grele lupte din timpul războiului sovieto-finlandez
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md