Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

16 aprilie, istoricul zilei

- 1864 -

Este adoptată legea pentru organizarea judecătorească din România

La 16 aprilie 1864 este adoptată legea pentru organizarea judecătorească din România.

 

- 1888 -

Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu, originar din satul Răzălei, judeţul Soroca, Basarabia ţaristă, este ales membru de onoare al Academiei Române

La 16 aprilie 1888 mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu, originar din satul Răzălei, judeţul Soroca, Basarabia ţaristă, este ales membru de onoare al Academiei Române.

 

- 1919 -

Începe Bătălia din Munţii Apuseni din cadrul Războiului româno-ungar de la 1919

General Traian Moşoiu (n.1865-d.1932), amrata română
General Traian Moşoiu (n.1865-d.1932), amrata română

La 16 aprilie 1919 începe Bătălia din Munţii Apuseni din cadrul Războiului româno-ungar de la 1919. Armata regală română, respingînd atacul ungar, începe ofensiva, atingînd Tisa la 1 mai 1919.

Atitudinea ofensivă a Ungariei bolşevice, care încheie o alianţă cu bolşevicii lui Lenin, menită să desfiinţeze statul român printr-un atac combinat, de către unguri dinspre vest, prin Transilvania, şi de către ruşi dinspre est, prin Basarabia. Cele două regimuri comuniste ar urma să-şi dea mîna pe crestele Carpaţilor Orientali, deveniţi graniţă între Rusia Sovietică şi Ungaria bolşevică. Din fericire, proiectul nu s-a putut realiza, atît din cauza ofensivei româneşti care va desfiinţa Ungaria bolşevică, cît şi în urma rezistenţei româneşti de pe Nistru contra bandelor bolşevice ce testau tăria apărării trupelor române, dar nu în ultimul rînd datorită ofensivei ruşilor albi ai generalului Denikin în sudul Ucrainei. Această ofensivă ne-a dat răgazul pe Nistru pentru a ne putea concentra spre vest, spre ameninţarea Ungariei bolşevice.

Generalul Traian Moşoiu a condus Comandamentul Trupelor din Transilvania pînă la 11 aprilie 1919, cînd conducerea este luată de generalul Gheorghe Mărdărescu, generalul Moşoiu preluînd comanda grupului de armate "Nord ". A condus contraofensiva victorioasă încheiată cu ocuparea Budapestei, devenind comandant al garnizoanei române din Budapesta, apoi guvernator militar al teritoriilor ungare de la vest de Tisa. După revenirea din Ungaria, a fost pentru scurtă vreme ministru de război, apoi senator, şi, ulterior, ministru al comunicaţiilor (1922-1923) şi al lucrărilor publice (1923-1926). Decorat cu Ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a.

Detalii...  Războiul româno-ungar de la 1919, Bătălia din Munţii Apuseni pe Tisa.

 

- 1920 -

Congresul Partidului Poporului din România, condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia

La 16 -17 aprilie 1920 Congresul Partidului Poporului din România, condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia, ceea ce a permis extinderea Partidului Poporului în Basarabia. Noul partid a avut de înfruntat în Basarabia opoziţia Partidului Ţărănesc, cel mai popular partid din Basarabia la acel moment.

Trebuie menţionat că Congresul Partidului Poporului din România a fost constituit la 3 aprilie 1918 (16 aprilie 1918, stil nou) la Iaşi, România.

 

- 1938 -

Sunt arestaţi şi condamnaţi apoi la închisoare mai mulţi conducători legionari, printre care şi căpitanul Gărzii de Fier din România, Corneliu Zelea Codreanu

La 16 aprilie 1938 sunt arestaţi şi condamnaţi apoi la închisoare mai mulţi conducători legionari, printre care şi căpitanul Gărzii de Fier din România, Corneliu Zelea Codreanu. Ulterior, în noapte 29-30 noiembrie 1938, lui Codreanu, alături de alţi 12 conducători legionari le-a fost înscenată o evadare, fiind omorîţi în timpul transferului între închisori.

 

- 1944 -

Are loc primul bombardament de noapte al aviaţiei engleze asupra României în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial

La 15 - 16 aprilie 1944 are loc primul bombardament de noapte al aviaţiei engleze asupra României în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. În cadrul bombardamentului este atacat Turnu Severin.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md