Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

17 aprilie, istoricul zilei

- 1813 -

Este inaugurată eparhia Chişinăului şi a Hotinului în Basarabia ţaristă

La 17 aprilie 1813 este inaugurată eparhia Chişinăului şi a Hotinului în Basarabia ţaristă.

 

- 1822 -

Delegaţiile marii boierimi muntene şi moldovene sosesc la Constantinopol pentru a prezenta revendicările clasei dominante din ţările române

La 17 aprilie 1822 delegaţiile marii boierimi muntene (şapte boieri) şi moldovene (şase boieri) sosesc la Constantinopol (astăzi Istanbul) pentru a prezenta revendicările clasei dominante din ţările române. Acestea erau:

  • restabilirea domniilor pămîntene;
  • consolidarea privilegiilor boierimii prin concentrarea puterii în mîinile unui grup restrîns de mari boieri;
  • excluderea grecilor din funcţiile civile şi ecleziastice;
  • dreptul exclusiv pentru pîmînteni de a ocupa slujbe publice;
  • introducerea unor reforme în spirit burghez;
  • etc.

Domniile pămîntene au fost ulterior restabilite prin numrea de către Poartă, la 1 iulie 1822 a domnitorilor: Ioan (Ioniţă) Sturdza în Moldova şi Grigore Ghica în Valahia.

 

- 1876 -

La Bolgrad, gubernia Basarabia, apare ziarul Bălgradski glas

La 17 aprilie 1876, la Bolgrad, gubernia Basarabia, apare ziarul Bălgradski glas. Ziarul a fost editat pînă la 27 august 1877.

 

- 1880 -

În România este aprobată legea privind înfiinţarea băncii de scont şi emisiune - Banca Naţională a României, cu un capital de 12 000 000 lei

La 17 aprilie 1880 este aprobată legea privind înfiinţarea unei bănci de scont şi emisiune în România - Banca Naţională a României, cu un capital de 12 000 000 lei. Primul director a fost Teodor Mehedinţeanu, urmat apoi de Eugeniu Carada.

 

- 1884 -

La Chişinău, gubernia Basarabia, este deschis un spital pentru copii

La 17 aprilie 1884, la Chişinău, gubernia Basarabia, este deschis un spital pentru copii.

 

- 1886 -

La Chişinău, gubernia Basarabia, este dezvelit monumentul lui Alexandru II-lea, instalat pe strada Aleksandrovskaia, la intrarea în Grădina Publică

Ţarul Alexandru II-lea, monument sec.XIX, Chişinau, gubernia Basarabia
Ţarul Alexandru II-lea, monument sec.XIX, Chişinau, gubernia Basarabia

La 17 aprilie 1886, la Chişinău, gubernia Basarabia, este dezvelit monumentul împăratului rus Alexandru II-lea, instalat pe strada Aleksandrovskaia (azi Ştefan cel Mare), la intrarea în Grădina Publică. Dezvelit la 5 ani de la asasinarea lui ţarului Alexandru II-lea, monumentul a fost edificat în memoria manifestului citit de monarh în 12 aprilie 1877 la Chişinău în faţa trupelor imperiale la declanşarea Războiului ruso-turc 1877-1878.

Monumentul, operă a arhitectului Opekuşin a fost turnat din bronz şi reprezenta monarhul în haină regală ce ţinea un sul pe care era scris "12 aprilie" (ziua citirii manifestului). Monumentul era amplasat pe un soclu din marmură pe care era scris "Ţarului-Dezrobitor Alexandru II-lea. 19 februarie 1855 - 1 martie 1881" (anii de domnie). La colţurile soclului erau amplasaţi vulturi bicefali cu aripile desfăcute. Monumentul era înconjurat de un lanţ decorativ, ancorat în suporţi din granit. 

La începutul anului 1918 monumentul a fost demolat în vîltoarea evenimentelor ce a zguduit urbea. Conform unor informaţii a fost demolat de revoluţionarii ruşi, care nu-l agreau pe ţarul reacţionar, conform altora de către autorităţile româneşti.

Conform unei idei larg răspîndite, acest monument ar fi fost plasat în locul unde ulterior a fost ridicat monumentul lui Ştefan cel Mare, dar în realitate era poziţionat
la intrarea centrală în Grădina publică, înspre care iese actuala stradă a Tricolorului.

 

- 1901 -

Statul român cedează Academiei Române colecţiile Bibliotecii Centrale din Bucureşti

La 17 aprilie 1901 statul român cedează Academiei Române colecţiile Bibliotecii Centrale din Bucureşti.

 

- 1917 -

În cadrul administraţiei guberniale de zemstvă a Basarabiei, s-a format Comisiunea şcolară moldovenească pentru întocmirea unui plan de naţionalizare a învăţămîntului

La 17 aprilie 1917, în cadrul administraţiei guberniale de zemstvă a Basarabiei, s-a format Comisiunea şcolară moldovenească ce avea misiunea de a întocmi un plan de naţionalizare a învăţămîntului.

 

- 1920 -

Congresul Partidului Poporului din România, condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia

La 16 -17 aprilie 1920 Congresul Partidului Poporului din România, condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia, ceea ce a permis extinderea Partidului Poporului în Basarabia. Noul partid a avut de înfruntat în Basarabia opoziţia Partidului Ţărănesc, cel mai popular partid din Basarabia la acel moment.

Trebuie menţionat că Congresul Partidului Poporului din România a fost constituit la 3 aprilie 1918 (16 aprilie 1918, stil nou) la Iaşi, România.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Harta Etnică a părţii Europene a Imperiului Rus pîna la Primul Război Mondial
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md