Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

25 aprilie, istoricul zilei

- 1523 -

Mehmed-bey, paşa de Nicopol pe timpul sultanului Soliman Magnificul, înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei

Radu de la Afumaţi, de cinci ori domn al Munteniei 1522-1529
Radu de la Afumaţi, de cinci ori domn al Munteniei 1522-1529

La 25 aprilie 1523 Mehmed-bey, paşă de Nicopol pe timpul sultanului Soliman Magnificul, înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei. Spre deosebiere de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşează singur la domnie dar instalează un domn pămîntean, pe Vladislav al III-a al Munteniei. Boierii Craioveşti sprijină pe noul domn, Pîrvu Craiovescu, devenind mare ban. Radu de la Afumaţi, e silit să se retragă din nou în Transilvania.

Radu de la Afumaţi, este fiul lui Radu al IV-lea cel Mare al Munteniei şi a domnit de cinci ori în perioada 1522 - 1529, ducînd o luptă aprigă cu otomanii. Ginere a lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. După moartea lui Radu, aceasta a devenit soţia unui alt voievod, Radu Paisie.

Semnificaţia efortului antiotoman purtat cu mijloace modeste de Radu de la Afumaţi este deosebită, deoarece Poarta Otomană a fost obligată să renunţe la transfomarea principatului în paşalîc. Este remarcabil faptul că Radu de la Afumaţi a reuşit  să zădărnicească planurile otomane, chiar în apogeul domniei sultanului Soliman Magnificul, care a reuşit să zdrobească Serbia la 1521 şi Ungaria în Bătălia de la Mohacs la 1526, transformîndu-le pe acestea în paşalîcuri.

Inscripţia de pe mormîntul lui Radu de la Afumaţi de la Curtea de Argeş aminteşte de 20 de bătălii purtate de acesta. La îndemnul Craioveştilor s-a supus un timp sultanului, dar, la sfîrşitul domniei, cînd a încercat să reia politica antiotomană, boierii au urzit un complot şi l-au ucis. Se spune că ar fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe şi Drăgan în timp ce se afla în biserica numită Cetăţuia (sec. XV), situată în nordul oraşului Rîmnicu Vîlcea.

 

- 1619 -

Este semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă, domn al Munteniei şi Gabriel Bethlen, domnul al Transilvaniei

La 25 aprilie 1619 este semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă (domn al Munteniei) şi Gabriel Bethlen (domn al Transilvaniei) care prevedea modalităţile de soluţionare a litigiilor de hotar şi restituirea reciprocă ţăranilor şerbi şi a ţiganilor fugiţi.

 

- 1687 -

A încetat din viaţă Ion Caianu (Caioni), compozitor şi organist român

La 25 aprilie 1687 a încetat din viaţă Ion Caianu (Caioni) (n.1629), compozitor şi organist român, de la care s-a păstrat Codicele Caioni, importantă culegere de bucăţi muzicale.

 

- 1840 -

Ţăranilor din Basarabia ţaristă le-a fost acordat dreptul de a se strămuta pe pămînturile statului

La 25 aprilie 1840 ţăranilor din Basarabia ţaristă le-a fost acordat dreptul de a se strămuta pe pămînturile statului în baza aceloraşi condiţii de care se bucurau ţăranii din imperiu.

 

- 1877 -

Turcii bombardează oraşul Reni, gubernia Basarabia, în cadrul războiului ruso-turc de la 1877-1878

La 25 aprilie 1877 turcii bombardează oraşul Reni, gubernia Basarabia, în cadrul războiului ruso-turc de la 1877-1878.

 

- 1894 -

Are loc la Cluj, Transilvania, procesul politic intentat de către guvernul maghiar memorandiştilor

La 25 aprilie - 13 mai 1894 are loc la Cluj, Transilvania, procesul politic intentat de către guvernul maghiar memorandiştilor, cu un larg ecou internaţional. În cadrul procesului 14 membri ai Comitetului Central al Partidului Naţional Român, printre care dr. Ioan Raţiu şi dr. Vasile Lucaciu sunt condamnaţi la închisoare.

 

- 1917 -

La Chişinău, gubernia Basarabia, a avut loc Congresul eparhial al preoţimii şi mirenilor

La 19 -25 aprilie 1917, la Chişinău, gubernia Basarabia, a avut loc Congresul eparhial al preoţimii şi mirenilor.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta administrativă actuală a Republicii Moldova
Harta administrativă actuală a Republicii Moldova
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md