Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

26 aprilie, istoricul zilei

- 1462 -

Începe marea campanie militară a sultanului Mehmed II-lea împotriva lui Vlad Ţepeş al Munteniei

La 26 aprilie 1462 începe marea campanie militară a sultanului Mehmed II-lea împotriva lui Vlad Ţepeş al Munteniei care va fi soldată cu un succes. Turcii înlocuiesc pe Vlad Ţepeş cu fratele său Radu, zis cel Frumos.

 

- 1818 -

Fiind în drum de la Hotin spre Chişinău, împăratul rus Alexandru I înnoptează la Bălţi, judeţul Iaşi, Basarabia ţaristă, unde îl ajunge vestea despre naşterea nepotului său Alexandru

La 26 aprilie 1818, fiind în drum de la Hotin spre Chişinău, împăratul rus Alexandru I înnoptează la Bălţi, judeţul Iaşi, Basarabia ţaristă, unde îl ajunge vestea despre naşterea nepotului său Alexandru, viitor împărat. Cu această ocazie a dat dispoziţie să i se acorde lacalităţii statutul de oraş.

 

- 1824 -

Ţarul Alexandru I dispune transportarea în Rusia a ţuicii basarabene doar prin vămile de la Dubăsari şi Movilău

La 26 aprilie 1824, împăratul rus Alexandru I vizează decizia Consiliului de Miniştri cu privire la transportarea în Rusia a ţuicii basarabene doar prin vămile de la Dubăsari şi Movilău, întrucît acestea dispun de funcţionari şi instrumente necesare de măsurat.

 

- 1828 -

Începe Războiul ruso-turc 1828-1829 care se va încheia cu Pacea de la Adrianopol

Nikolae I, împărat rus (1825-1855)
Mahmud II-lea, sultan turc (1808-1839)
Nikolae I, împărat rus (1825-1855) Mahmud II-lea, sultan turc (1808-1839)

La 26 aprilie 1828, stil nou (14 aprilie 1828, stil vechi) începe Războiul ruso-turc de la 1828-1829. Cauzele războiului sunt legate de situaţia creată în sud-estul Europei odată cu declanşarea luptei de eliberare naţională a grecilor. În primăvara 1825, revoluţia greacă, este reprimată sîngeros prin intervenţia paşei de Egipt, Ali Paşa, eveniment care determină la 1827, Rusia, Franţa şi Anglia să atace şi distrugă flota turco-egipteană în cadrul bătăliei de la Navarin. Intervenţia militară a Rusiei, va încălca Convenţia de la Akkerman, turcii rupînd relaţiile diplomaice cu Rusia. Ruperea relaţiilor diplomatice va servi pentru Rusia pretext al începerii Războiului ruso-turc de la 1828-1829. 

În cadrul războiului ruso-turc 1828-1829, trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în cîteva zile ocupă Moldova şi Valahia. În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei). Rusia va repurta victorie după victorie, în sprijinul ei venind şi trupe de voluntari români conduse de I. Solomon şi Gh. Magheru, voluntari bulgari, sîrbi, greci, etc.

Pacea de la Adrianopol din 14 septembrie 1829, stil nou (2 septembrie 1829, stil vechi), pune capăt războiului. Turcia este nevoită să ceară pace, înainte de a fi pe deplin distrusă.

În urma războiului, principatul Valahia îşi restituie vechile cetăţi din stînga Dunării (Turnu, Giurgiu şi Brăila), ambele principate româneşti îşi recapătă autonimia administrativă şi domniile pămîntene, libertatea comerţului pentru toate produsele sale (desfiinţarea monopolului turcesc la comerţ), scutirea de obligaţii pentru aprovizionarea cu produse a Constantinopolului şi cetăţilor de la Dunăre, limitarea obligaţiilor la plata tributului, dreptul de a înfiinţa armată pentru ordinea internă (miliţia) precum şi înfiinţarea cordoanelor sanitare la hotar. Administraţia rusă urma să fie dureze în principatele româneşti pînă la plata totală de către Turcia a uriaşelor despăgubiri de război în valoare de 11 500 000 ducaţi. 

 

- 1877 -

Artileria română bombardează Vidinul în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878

La 26 aprilie 1877 răspunzînd bombardamentului turc asupra Brăilei, Calafatului, Bechetului, Olteniţei şi Călăraşilor, artileria română bombardează Vidinul, toate în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

 

- 1893 -

Se deschide Şcoala agricolă din satul Purcari, judeţul Akkerman, gubernia Basarabia

La 26 aprilie 1893 se deschide Şcoala agricolă din satul Purcari, judeţul Akkerman (Cetatea Albă), gubernia Basarabia.

 

- 1913 -

Se semnează la Petesburg, Rusia, un protocol prin care Bulgaria cedează României oraşul Silistra şi cîteva mici teritorii din sudul Dobrogei

La 26 aprilie 1913 se semnează la Petesburg, Rusia, un protocol prin care Bulgaria cedează României oraşul Silistra şi cîteva mici teritorii din sudul Dobrogei.

 

- 1920 -

Are loc înfiinţarea la Cluj, România, din iniţiativa lui Emil Racoviţă, a primului Institut speologic din lume

La 26 aprilie 1920 are loc înfiinţarea la Cluj, România, din iniţiativa lui Emil Racoviţă, a primului Institut speologic din lume.


Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Nicolae Isar, Istoria Modernă a Românilor, Editura Universitară, Bucureşti 2006.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta principatelor româneşti, 1793-1812
Harta principatelor româneşti, 1793-1812
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md