Prima pagină Noutăţi Hărţi Download Concurs Despre noi Contact
Primul site de Istorie
din
pînă în
Categorii
PageRank Checking Icon
Pe site au loc lucrari. Siteul poate functiona incorect. Ne cerem scuze pentru incomoditate.
Înapoi

28 aprilie, istoricul zilei

- 1653 -

Se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova, aceasta fiind disputată de Vasile Lupu

Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei
Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei

La 28 aprilie 1653, stil vechi (8 mai 1653, stil nou) se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia. Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rînd cu alte evenimente ce vizau atît Ţara Moldovei, cît şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu.

Sirianul Paul din Alep, martor ocular al “răzmeriţelor moldovene”, nota în jurnalul său de călătorie: “Logofătul nu înceta a trimite mesagii, a intriga şi a face toate silinţele pentru a atrage în partidul său pe toţi oamenii cei mai însemnaţi..., care urau foarte mult pe Vasile şi pe nobilii săi, dimpreună cu toţi grecii lor...”.

Ţinut sub strajă la închisoarea Şapte Turnuri din Constantinopol, Vasile Lupu îi scria cu indignare “succesorului” său: “...Mi-ai stricat şi mi-ai dezrădăcinat şi neamul cu morţi rele şi cumplite, ai stins şi avuţia şi odoara agonisită din tinereţele mele pînă la bătrîneţe...”.

Detalii... Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei.

 

- 1849 -

Moţii eliberează Abrudul, ocupat de Hatvani

La 28 aprilie - 10 mai 1849 moţii eliberează Abrudul, ocupat de Hatvani, Ioan Dragoş, trimisul lui Kosuth, cade victimă nerespectării armistiţiului, considerat trădător de către moţi este executat.

 

- 1859 -

Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei, dă decretul pentru înfiinţarea Biroului de statistică a Valahiei

La 28 aprilie 1859 Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei, dă decretul pentru înfiinţarea Biroului de statistică a Valahiei şi numeşte ca şef al acestuia pe Dionisie Pop-Marţian.

 

- 1908 -

S-a înfiinţat la Bucureşti, România, Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu

La 28 aprilie 1908 s-a înfiinţat la Bucureşti, România, Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu. La adunarea generală din anul următor a fost ales preşedinte Mihail Sadoveanu.

 

Vezi şi ...

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Călători străini despre ţările române. Vol. VI. Bucureşti, 1976;
  3. Stoide, C. Date noi cu privire la relaţiile după 1653 dintre Vasile Lupu şi Gheorghe Ştefan, în “A.I.I.A.I.”, 1975.

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi textul sau să adăugaţi imagini noi la acest articol transmiteţi varianta dvs pe istorialumii@gmail.com . Textul îmbunătăţit îl solicităm în format MS Word (.doc) sau Notepad (.txt). Important: indicaţi în mesaj denumirea articolului de redactat  Scrie-ne acum noi detalii pentru a îmbunătăţi acest articol !


Comentarii:

Pentru a lăsa comentarii trebuie să fiţi înregistrat şi logat pe site Click Aici
Înapoi
Istoria.md
Hărţi
Harta principatelor româneşti, 1793-1812
Harta principatelor româneşti, 1793-1812
Toate Hărţile...
Download
Link-uri utile
Banner Suport Energo
Febian IT Realizarea site-urilor
Memoria.ro
Banner Radio Vocea Basarabiei
Banner Portalul basarabenilor din România
Copyright © 2009 - 2017 istoria.md